Gond a fejben- az agyalapi mirigy zavarai

Gond a fejben- az agyalapi mirigy zavarai

Dr. Iványi Tibor Létrehozva: 2021.03.26 Módosítva: 2021.03.30

Az agyalapi mirigy- vagyis a hipofízis- a hormonális rendszer mozgatórugója, ugyanis az általa termelt hormonok számos más belső elválasztású mirigyre hatnak. Így, ha a hipofízis működésében zavar keletkezik, az igen szerteágazó tüneteket produkál. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor gyanakodjunk az agyalapi mirigy zavarára. 

A hormonrendszer karmestere 

Az agyalapi mirigy csupán egy borsó nagyságú szerv, ám igen jelentős feladattal bír, ugyanis az egész hormonháztartást szabályozza. A mirigy két részre osztható, melyek más-más hormonok termeléséért felelősek, és más-más egyéb belső elválasztású mirigy működésére hatnak.  

Elülső lebeny: LH, FSH, ACTH, TSH, prolaktin, növekedési hormon, melanocita stimuláló hormon 

Hátulsó lebeny: oxitocin, vazopresszin 

  

Leggyakrabban tumor okozza a hipofízis működésének zavarát 

agyalapi mirigy zavaraAmennyiben valamely belső elválasztású mirigy – mely nem az agyalapi mirigy- hormontermelésében zavar keletkezik, úgy az meglátszik a hipofízis hormontermelésén is. Pl.ha kevés a pajzsmirigy hormon, úgy az agyalapi mirigy több TSH-t termel. Azonban az is előfordulhat, hogy magával az agyalapi miriggyel van probléma, és ez hat a többi szerv hormontermelésére. A leggyakoribb, amikor tumor alakul ki a hipofízisben– ez legtöbbször jóindulatú adenoma. Ezek a daganatok lehetnek hormontermelőek is, ám ha nem azok, akkor is hatással vannak erre a folyamatra, ugyanis ahogy növekednek, nyomhatják a mirigy egyes részeit (esetleg egészét), ami csökkent hormontermeléshez vezet. 

A tumort gyakran véletlen fedezik fel (incidentaloma) az agy egyéb okból végzett radiológiai vizsgálata során, és az esetek egy részében nincsenek is tünetei. Amennyiben vannak, és csökkent a mirigy hormontermelése, úgy általában fejfájás, szédülés, gyengeség, menstruációs zavarok, szexuális problémák jelentkeznek. A daganat növekedése látásromlást, látótérkiesést, fejfájást eredményezhet. Ha túltermelés áll fenn, tünetei attól függnek, mely hormon mennyisége nő meg: pl. a leggyakoribb prolaktin túltermelés esetén nőkben indokolatlan tejcsorgás, menstruációsproblémák, meddőség, míg férfiakban merevedési zavar lép fel. Nagy mennyiségű növekedési hormon acromegaliat/gigantizmust eredményez, a Cushing kórt pedig túl sok ACTH generálja- mondja dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Érdemes tudni, hogy bár az agyalapi mirigy működésének zavarát az esetek többségében jóindulatú daganat okozza, hormontermelését befolyásolhatja még a mirigy sérülése, sugárzása, fertőzése, gyulladása, vérellátási zavara, autoimmun folyamat, valamint ún. üres sella szindróma is (ekkor a mirigy összezsugorodik, az azt körülölelő csontos képlet elváltozása miatt). 

 

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk agyalapi mirigy zavarára? 

Mint említettük, sokszor radiológiai vizsgálat során véletlen fedezik fel a problémát, mivel nem okoz különösebb tüneteket. 

 

Ha mégis, azok leggyakrabban a következők: 

  

 • Tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül 

 • Gyengeség, fáradékonyság, alulműködés esetén a vérnyomás csökkenése 

 • Menstruációs zavarok, meddőség, férfiakban szexuális problémák 

 • Striák 

 • Túlsúly 

 • Végtagok (kéz/láb) és az arc csontjainak megvastagodása, arcvonások megváltozása 

  

 

Téma szakértője

 • Dr. Iványi Tibor

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • Agyalapi mirigy működési zavarok

  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  • Pajzsmirigy betegségek

  • Mellékpajzsmirigy betegségek

  • Mellékvese betegségek

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Iványi Tiborról itt olvashat >>> 

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 431 9728

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (telefon, skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel

Orvos válaszol

Az lenne a kérdésem, hogy lassan 1 éve hirtelen meghíztam (+10-15kg), elkezdett nagyon hullani a hajam, de ezt be tudtam annak hogy sajnos volt egy abortuszom. Ha sokat ettem, ha keveset, akkor se mozdult meg a súlyom. Illetve a lábam is lassan 1 éve terhelésre be keményedik és be görcsöl, annyira hogy valamikor rá se tudok állni. A futás, lépcsőzés olyan szinten megterheli az egész testem, lábam, illetve annyira el fáradok mintha futottam volna 10 percet sprintelve. Nem tudom milyen irányba induljak el, hogy hova menjek ezekkel a problémáimmal. Köszönöm válaszát.

Dr. Iványi Tibor
Dr. Iványi Tibor belgyógyász, endokrinológus
Kedves Cintia!
Kérem keresse fel háziorvosát ezzel a panasszal vagy jelentkezzen be egy endokrinológushoz konzultációra.
Laborra illetve ultrahangos vizsgálatra is szükséges lehet.
Étkezését is szükséges lenne átbeszélni egy dietetikai kiegészítő konzultációra is érdemes lehet elmenni.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondoskodó

Örömömre szolgál, hogy a doktor úr szakértelme találkozott az elvárásaimmal. Emellett igen gondoskodó volt velem a vizit teljes ideje alatt, ami manapság még a magán ellátásban is ritka, mint a fehér holló. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat