Gond a fejben - az agyalapi mirigy zavarai

Gond a fejben - az agyalapi mirigy zavarai

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2021.03.26 Módosítva: 2023.09.19

Az agyalapi mirigy- vagyis a hipofízis- a hormonális rendszer mozgatórugója, ugyanis az általa termelt hormonok számos más belső elválasztású mirigyre hatnak. Így, ha a hipofízis működésében zavar keletkezik, az igen szerteágazó tüneteket produkál. Az Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor gyanakodjunk az agyalapi mirigy zavarára. 

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

A hormonrendszer karmestere 

Az agyalapi mirigy csupán egy borsó nagyságú szerv, ám igen jelentős feladattal bír, ugyanis az egész hormonháztartást szabályozza. A mirigy két részre osztható, melyek más-más hormonok termeléséért felelősek, és más-más egyéb belső elválasztású mirigy működésére hatnak.  

Elülső lebeny: LH, FSH, ACTH, TSH, prolaktin, növekedési hormon, melanocita stimuláló hormon 

Hátulsó lebeny: oxitocin, vazopresszin 

Leggyakrabban tumor okozza a hipofízis működésének zavarát 

agyalapi mirigy zavaraAmennyiben valamely belső elválasztású mirigy – mely nem az agyalapi mirigy – hormontermelésében zavar keletkezik, úgy az meglátszik a hipofízis hormontermelésén is. Pl.ha kevés a pajzsmirigy hormon, úgy az agyalapi mirigy több TSH-t termel. Azonban az is előfordulhat, hogy magával az agyalapi miriggyel van probléma, és ez hat a többi szerv hormontermelésére. A leggyakoribb, amikor tumor alakul ki a hipofízisben – ez legtöbbször jóindulatú adenoma. Ezek a daganatok lehetnek hormontermelőek is, ám ha nem azok, akkor is hatással vannak erre a folyamatra, ugyanis ahogy növekednek, nyomhatják a mirigy egyes részeit (esetleg egészét), ami csökkent hormontermeléshez vezet. 

A tumort gyakran véletlen fedezik fel (incidentaloma) az agy egyéb okból végzett radiológiai vizsgálata során, és az esetek egy részében nincsenek is tünetei. Amennyiben vannak, és csökkent a mirigy hormontermelése, úgy általában fejfájás, szédülés, gyengeség, menstruációs zavarok, szexuális problémák jelentkeznek. A daganat növekedése látásromlást, látótérkiesést, fejfájást eredményezhet. Ha túltermelés áll fenn, tünetei attól függnek, mely hormon mennyisége nő meg: pl. a leggyakoribb prolaktin túltermelés esetén nőkben indokolatlan tejcsorgás, menstruációsproblémák, meddőség, míg férfiakban merevedési zavar lép fel. Nagy mennyiségű növekedési hormon acromegaliat/gigantizmust eredményez, a Cushing kórt pedig túl sok ACTH generálja - mondja az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Érdemes tudni, hogy bár az agyalapi mirigy működésének zavarát az esetek többségében jóindulatú daganat okozza, hormontermelését befolyásolhatja még a mirigy sérülése, sugárzása, fertőzése, gyulladása, vérellátási zavara, autoimmun folyamat, valamint ún. üres sella szindróma is (ekkor a mirigy összezsugorodik, az azt körülölelő csontos képlet elváltozása miatt).

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk agyalapi mirigy zavarára? 

Mint említettük, sokszor radiológiai vizsgálat során véletlen fedezik fel a problémát, mivel nem okoz különösebb tüneteket. 

Ha mégis, azok leggyakrabban a következők:

  • Tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül 

  • Gyengeség, fáradékonyság, alulműködés esetén a vérnyomás csökkenése 

  • Menstruációs zavarok, meddőség, férfiakban szexuális problémák 

  • Striák 

  • Túlsúly 

  • Végtagok (kéz/láb) és az arc csontjainak megvastagodása, arcvonások megváltozása 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK