Gond a fejben- az agyalapi mirigy zavarai

Gond a fejben- az agyalapi mirigy zavarai

Dr. Iványi Tibor Létrehozva: 2021.03.26 Módosítva: 2021.03.30

Az agyalapi mirigy- vagyis a hipofízis- a hormonális rendszer mozgatórugója, ugyanis az általa termelt hormonok számos más belső elválasztású mirigyre hatnak. Így, ha a hipofízis működésében zavar keletkezik, az igen szerteágazó tüneteket produkál. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor gyanakodjunk az agyalapi mirigy zavarára. 

A hormonrendszer karmestere 

Az agyalapi mirigy csupán egy borsó nagyságú szerv, ám igen jelentős feladattal bír, ugyanis az egész hormonháztartást szabályozza. A mirigy két részre osztható, melyek más-más hormonok termeléséért felelősek, és más-más egyéb belső elválasztású mirigy működésére hatnak.  

Elülső lebeny: LH, FSH, ACTH, TSH, prolaktin, növekedési hormon, melanocita stimuláló hormon 

Hátulsó lebeny: oxitocin, vazopresszin 

  

Leggyakrabban tumor okozza a hipofízis működésének zavarát 

agyalapi mirigy zavaraAmennyiben valamely belső elválasztású mirigy – mely nem az agyalapi mirigy- hormontermelésében zavar keletkezik, úgy az meglátszik a hipofízis hormontermelésén is. Pl.ha kevés a pajzsmirigy hormon, úgy az agyalapi mirigy több TSH-t termel. Azonban az is előfordulhat, hogy magával az agyalapi miriggyel van probléma, és ez hat a többi szerv hormontermelésére. A leggyakoribb, amikor tumor alakul ki a hipofízisben– ez legtöbbször jóindulatú adenoma. Ezek a daganatok lehetnek hormontermelőek is, ám ha nem azok, akkor is hatással vannak erre a folyamatra, ugyanis ahogy növekednek, nyomhatják a mirigy egyes részeit (esetleg egészét), ami csökkent hormontermeléshez vezet. 

A tumort gyakran véletlen fedezik fel (incidentaloma) az agy egyéb okból végzett radiológiai vizsgálata során, és az esetek egy részében nincsenek is tünetei. Amennyiben vannak, és csökkent a mirigy hormontermelése, úgy általában fejfájás, szédülés, gyengeség, menstruációs zavarok, szexuális problémák jelentkeznek. A daganat növekedése látásromlást, látótérkiesést, fejfájást eredményezhet. Ha túltermelés áll fenn, tünetei attól függnek, mely hormon mennyisége nő meg: pl. a leggyakoribb prolaktin túltermelés esetén nőkben indokolatlan tejcsorgás, menstruációsproblémák, meddőség, míg férfiakban merevedési zavar lép fel. Nagy mennyiségű növekedési hormon acromegaliat/gigantizmust eredményez, a Cushing kórt pedig túl sok ACTH generálja- mondja dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Érdemes tudni, hogy bár az agyalapi mirigy működésének zavarát az esetek többségében jóindulatú daganat okozza, hormontermelését befolyásolhatja még a mirigy sérülése, sugárzása, fertőzése, gyulladása, vérellátási zavara, autoimmun folyamat, valamint ún. üres sella szindróma is (ekkor a mirigy összezsugorodik, az azt körülölelő csontos képlet elváltozása miatt). 

 

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk agyalapi mirigy zavarára? 

Mint említettük, sokszor radiológiai vizsgálat során véletlen fedezik fel a problémát, mivel nem okoz különösebb tüneteket. 

 

Ha mégis, azok leggyakrabban a következők: 

  

 • Tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül 

 • Gyengeség, fáradékonyság, alulműködés esetén a vérnyomás csökkenése 

 • Menstruációs zavarok, meddőség, férfiakban szexuális problémák 

 • Striák 

 • Túlsúly 

 • Végtagok (kéz/láb) és az arc csontjainak megvastagodása, arcvonások megváltozása 

  

 

Téma szakértője

 • Dr. Iványi Tibor

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • Agyalapi mirigy működési zavarok

  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  • Pajzsmirigy betegségek

  • Mellékpajzsmirigy betegségek

  • Mellékvese betegségek

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Iványi Tiborról itt olvashat >>> 

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 431 9728

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (telefon, skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel

Orvos válaszol

Az lenne a kérdésem, hogy lassan 1 éve hirtelen meghíztam (+10-15kg), elkezdett nagyon hullani a hajam, de ezt be tudtam annak hogy sajnos volt egy abortuszom. Ha sokat ettem, ha keveset, akkor se mozdult meg a súlyom. Illetve a lábam is lassan 1 éve terhelésre be keményedik és be görcsöl, annyira hogy valamikor rá se tudok állni. A futás, lépcsőzés olyan szinten megterheli az egész testem, lábam, illetve annyira el fáradok mintha futottam volna 10 percet sprintelve. Nem tudom milyen irányba induljak el, hogy hova menjek ezekkel a problémáimmal. Köszönöm válaszát.

Dr. Iványi Tibor
Dr. Iványi Tibor belgyógyász, endokrinológus
Kedves Cintia!
Kérem keresse fel háziorvosát ezzel a panasszal vagy jelentkezzen be egy endokrinológushoz konzultációra.
Laborra illetve ultrahangos vizsgálatra is szükséges lehet.
Étkezését is szükséges lenne átbeszélni egy dietetikai kiegészítő konzultációra is érdemes lehet elmenni.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz

Mivel már sok orvosnál jártam sikertelenük, ezért félve mentem el a doktor úr rendelésére. Már látom, hogy jól döntöttem és végre megoldást találtam a problémámra. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

A pajzsmirigy alulműködés hatékony terápiája a gyógyszeres kezelés, mely során pótolják a hiányzó hormonokat. Ennek hatására az alulműködésre utaló kellemetlen tünetek megszűnnek, az értékek normál tartományba kerülnek. Igen ám, de előfordulhat, hogy a beteg egyszer csak túlműködésre jellemző panaszokat tapasztal. Ennek okáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.  

További részletek
Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

A tavaszi fáradtság nem egy ismeretlen fogalom, hiszen sokan tapasztalják a tavasz beköszöntével azt, hogy az átlagosnál aluszékonyabbak, fáradékonyabbak. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy valamilyen endokrin probléma okozza a panaszt, így érdemes utánajárni, ha elhúzódó problémáról van szó. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat