Elhagyható-e valaha a pajzsmirigy gyógyszer?

Elhagyható-e valaha a pajzsmirigy gyógyszer?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.10.18 Módosítva: 2017.10.25
A pajzsmirigy betegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak vele? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

A pajzsmirigy betegségének több formája is van, melyek lehetnek a hormontermeléssel, illetve a szerv szerkezetével, méretével kapcsolatosak is. Érdemes tudni, hogy bár a pajzsmirigyzavarok gyakran érintik a T3 és a T4 hormon termelését, ám ez nem törvényszerű, hiszen vannak olyan állapotok (pl. apró göbök jelenléte, magas ATPO szint, mely gyulladásra utal), amik nem befolyásolják a mirigy működését. Ilyen esetekben nem indokolt a gyógyszeres kezelés, csupán gyakoribb kontrollt, laborvizsgálatot igényel. Ezzel szemben pajzsmirigy alul-és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia, hogy szabályozni lehessen a kóros értékeket. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, vagy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor akár műtétre vagy izotóp kezelésre is sok kerülhet (pl. strúma okozta pajzsmirigy túlműködés esetén).

Meddig kell szedni a gyógyszert?

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyéni, ám sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség. Természetesen kivételek vannak- ilyen pl. a terhesség utáni, vagyis a postpartum thyreoditis, ami akár spontán is gyógyulhat, vagy a pajzsmirigy átmeneti gyulladása, mely meglehet, csak egy kis ideig okoz fokozott hormontermelést- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Általánosságban elmondható, hogy autoimmun pajzsmirigy túlműködés (Graves-Basedow kór) esetén van nagyobb esély a gyógyszeres kezelés bizonyos idő után történő (1-1,5 év) elhagyására, ám utána is gyakori ellenőrzés javasolt, mivel a betegség könnyen kiújulhat. Amennyiben a túlműködést göb, illetve a mirigy megnagyobbodása okozza, úgy műtétre yagy izotóp kezelésre is sor kerülhet, és ha az illető pajzsmirigyének nagy része eltávolításra kerül, akkor élethosszig tartó hormonterápia indokolt.

Pajzsmirigy alulműködés esetén azonban a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul- kivéve a szülés utáni pajzsmirigyzavart, ami nem csak túlműködésben, de alulműködésben is megnyilvánulhat. Ez rendszerint 1-1,5 év múlva rendeződik, ám ha nem, akkor élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Békési Professzor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e pajzsmirigy alulműködés akkor, ha a TSH, T3, T4 eredmények teljesen rendben vannak, az ultrahang is. Minimálisan kisebb a pajzsmirigyem, ez okozhat bármilyen problémát?

Köszönöm a megtisztelő válaszát!
Pap Eszter Budapest

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha a TSH, T3, T4 normálisak, és a pajzsmirigy UH-on kóros eltérés nem látható, akkor a pajzsmirigy alulműködés kizárható. Az, hogy kisebb méretű a pajzsmirigye, az egyéni variáció, nincs jelentősége. Érezze magát egészségesnek!

Üdvözlettel: Békési dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

kedves és érthető

Nagyon tetszett, hogy pontosan a megadott időpontban hívtak be, Dr, Békési Gábor nagyon kedves volt, érthetően magyarázott, és ez az ügyfélszolgálatra is érvényes, most volram itt először, és nagyon megvagyok elégedve 

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK