Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Elhagyható-e valaha a pajzsmirigy gyógyszer?

2017-10-25 16:28:42.463515 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Elhagyható-e valaha a pajzsmirigy gyógyszer?

A pajzsmirigy betegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak vele? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

A pajzsmirigy betegségének több formája is van, melyek lehetnek a hormontermeléssel, illetve a szerv szerkezetével, méretével kapcsolatosak is. Érdemes tudni, hogy bár a pajzsmirigyzavarok gyakran érintik a T3 és a T4 hormon termelését, ám ez nem törvényszerű, hiszen vannak olyan állapotok (pl. apró göbök jelenléte, magas ATPO szint, mely gyulladásra utal), amik nem befolyásolják a mirigy működését. Ilyen esetekben nem indokolt a gyógyszeres kezelés, csupán gyakoribb kontrollt, laborvizsgálatot igényel. Ezzel szemben pajzsmirigy alul-és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia, hogy szabályozni lehessen a kóros értékeket. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, vagy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor akár műtétre vagy izotóp kezelésre is sok kerülhet (pl. strúma okozta pajzsmirigy túlműködés esetén).

Meddig kell szedni a gyógyszert?

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyéni, ám sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség. Természetesen kivételek vannak- ilyen pl. a terhesség utáni, vagyis a postpartum thyreoditis, ami akár spontán is gyógyulhat, vagy a pajzsmirigy átmeneti gyulladása, mely meglehet, csak egy kis ideig okoz fokozott hormontermelést- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Általánosságban elmondható, hogy autoimmun pajzsmirigy túlműködés (Graves-Basedow kór) esetén van nagyobb esély a gyógyszeres kezelés bizonyos idő után történő (1-1,5 év) elhagyására, ám utána is gyakori ellenőrzés javasolt, mivel a betegség könnyen kiújulhat. Amennyiben a túlműködést göb, illetve a mirigy megnagyobbodása okozza, úgy műtétre yagy izotóp kezelésre is sor kerülhet, és ha az illető pajzsmirigyének nagy része eltávolításra kerül, akkor élethosszig tartó hormonterápia indokolt.

Pajzsmirigy alulműködés esetén azonban a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul- kivéve a szülés utáni pajzsmirigyzavart, ami nem csak túlműködésben, de alulműködésben is megnyilvánulhat. Ez rendszerint 1-1,5 év múlva rendeződik, ám ha nem, akkor élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

További híreink>>>

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Orsolya

prolactin

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Ne haragudjon, de első körben így kérdeznék Öntől, hogy jogos-e az aggódásom.
Túl vagyok 2 sikertelen lombikprogramon, ez 3 éve történt. Valójában minden hónapban van tüszőérésem, sajnos nem tudok várandós lenni természetes úton. (úgy tűnik).
Közben kiderült, hogy a vérem heterozigóta (Leiden mutáció). Múlt héten a laboreredményem kimutatta, hogy Thyreo.-perox elleni AT: 285,2 IU/ml magas, a Thyreoglobulin AAT: 7,79 IU/ml, a prolaktin hormonom 832. (erre 15 évig szedtem gyógyszert, kb. 7 évig nem kellett) A mai nap folyamán az orvosom egy meddőségi klinikán már ebben a hónapban javasolta a 3. lombikprogram kezdését.
A kérdésem: Nem ad okot aggodalomra a Thyreo-perox AT magas adat? Nem kellene kivizsgálni? 3 hét alatt lemegy alacsony értékre a prolaktin hormonszintem és van esély egy sikeres beültetésre?
Ezek az adatok teljesen friss eredmények, viszont úgy érzem, hogy ezeknek érdemes lenne utána járnom. (A TSH, FT3, FT4, TSH receptor elleni AT teljesen normális. Ezeknek én jártam utána.)
Véleménye szerint ki kell ezt vizsgálnom mielőtt elkezdem 3 hét múlva a lombikprogramot?
Várom szíves válaszát, köszönettel!
Orsolya
Kedves Betegünk!

A Thyreo-peroxidase antitest magasabb volta önmagában nem jelent problémát, ha a TSH, T3, T4 normálisak. A prolactin magas szintje mióta ismert? Készült MR vizsgálat az agyalapi mirigyről? Ha nem, akkor először ezt kell tisztázni, mielőtt a lombik program megkezdődik. A magas prolactin szint miatt adott gyógyszert a terhesség létrejötte után el kell hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Türelmes

"Türelmesen elmagyarázta a betegségem lényegét, hogy én is értsem. Ami nagyon fontos a számomra, hogy megnyugtatott és minden kérdésemre válaszolt. (A recepción a hölgyek mosolygósak és barátságosak.)"

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki teljes lelki nyugalommal, stresszmentesen élné az életét. Természetesen kisebb-nagyobb mélypontok bárkinél előfordulhatnak, ám ha bizonyos panaszok állandósulni látszanak, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gondolni, hiszen a probléma több lelki tünetben is megnyilvánulhat. Hogy pontosan melyekben, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Mit mutat meg a pajzsmirigy ellenes antitest?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ellenes antitest?

Pajzsmirigy alul-és túlműködés, Hashimoto-betegség, Grawes-Basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás. Csak néhány rendellenesség, amelyeknek közük van az antithyreoidea antitestekhez. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát kérdeztük.

 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!