A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2021.01.14

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. Ha nem is ennyire egyértelmű az összefügges, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn. A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont
diabetológusát kérdeztük a témában.

Prediabetes- a cukorbetegség előszobája

 
megnövekedett diabetes rizikóPrediabetes-nek azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor értékek enyhén megemelkedtek, ám nem annyira, hogy cukorbetegségről beszéljünk. 2 típusát különböztetjük meg, az emelkedett éhomi vércukorszintet (IFG) és a csökkent glukóztoleranciát (IGT). Ezen állapotok megfelelő terápiája igen lényeges a diabetes elkerülése érdekében, mert, ha nem kezelik, akkor rövid időn belül rosszabbodhatnak az értékek. Sajnos a prediabetes – de sokszor még maga a diabetes is - gyakran felderítetlen marad, mivel nem mindig produkál tüneteket. Ez azért veszélyes, mert közben szövődmények alakulhatnak ki. Éppen ezért fontos a szűrés, a rizikófaktorok ismerete.
 

Kevés pajzsmirigy hormon és prediabetes

 
A hormonok egymással összehangoltan működnek, így, ha a rendszerbe hiba csúszik, akkor az sokszor több mindent borít. Ezért is fordul elő, hogy sokszor egyidejűleg több hormonális probléma is fennáll. Így van ez a pajzsmirigy funkciókkal és a szénhidrát anyagcserével is. Kutatások szerint azoknál, akik kevés pajzsmirigy hormonnal rendelkeznek, megnő az esély a 2-es típusú cukorbetegeség kialakulására, s a rizikó tovább nő, ha mellette az illetőnél már prediabetes áll fenn.
Az összefüggés ismerete azért fontos, mert így még nagyobb hangsúlyt lehet helyezni a
szűrésekre- mind a pajzsmirigy, mind a (pre)diabetes esetén, és ha szükséges idejében megkezdődhet az adekvát terápia.
 

Miért nő meg a rizikó?

 
pajzsmirigy alulműködés veszélyeHogy miért is nő meg ekkor a diabetes incidenciája, az több okra vezethető vissza. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondta, a pajzsmirigy alulműködés miatt lelassul a szervezet anyagcseréje, így az állapot gyakran testsúly növekedéssel jár, ami pedig köztudottan a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő rizikófaktora. Ráadásul a pajzsmirigy hormonok közvetlenül részt vesznek az inzulinszekréció és a glükóz homeosztázis szabályozásában is. A pajzsmirigy alulműködés csökkent inzulinérzékenységgel és glükóz toleranciával járhat. Megfigyelések szerint a hipotireózis (pajzsmirigy alulműködés) kezelése javította ezeket a hatásokat.
 
Éppen ezért fontos, a pajzsmirigy alulműködésének kezelése. A (pre)diabetes megelőzése céljából rendszeres testmozgás és megfelelő étkezés javasolt az inzulin/vércukorszintek kordában tartása és a testsúlyfelesleg elkerülése érdekében.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ügyfélközpontúság

Pontos kezdés, ügyfél központúság, segítőkézség, jó kommunikáció

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK