A kezeletlen prediabetes nagy eséllyel cukorbetegséghez vezet

A kezeletlen prediabetes nagy eséllyel cukorbetegséghez vezet

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.11.04 Módosítva: 2017.08.09
A cukorbetegség ma népbetegségnek számít gyakorlatilag az egész nyugati civilizációban. Megfelelő körültekintéssel azonban elkerülhető, különösen akkor, ha odafigyelünk az azt megelőző állapotra! Ugyanis az idejében történő, személyre szabott terápiával jó eséllyel eredményesen küzdhetünk a betegség kialakulása ellen. A témában dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

Betegség a diabétesz előtt

A 2-es típusú diabétesz, az egész életet megváltoztató betegség, ezért megelőzésére igen nagy hangsúlyt kell fordítani. A betegség előtti állapotot prediabetesnek nevezik- ekkor a vércukorértékek már megemelkedtek, de még nem érik el a kifejlett 2-es típusú cukorbetegségben előforduló szintet. Ebben az esetben tehát arról van szó, hogy a szervezet inzulintermelése még működik, ám a helytelen életmód, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény mindennapok egy idő után azt eredményezik, hogy teljes mértékben kialakul a diabétesz, mely nagyon komoly életminőségbeli változásokkal, és olyan súlyos szövődményekkel járhat, mint a végtagvesztés, a trombózis, a stroke, vagy a szívinfarktus.

Agresszív vércukorszint csökkentéssel kivédhető a cukorbetegség

Egy friss kutatás kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik kezeltették prediabetes-üket, kb. 56%-al kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, míg a kezeletlen esetek közel kb. 70%-a végződik kettes típusú cukorbetegséggel.

A tanulmányban a résztvevők harmadát vércukorszint csökkentő gyógyszerrel, másik harmadát életmód változtatással, míg harmadik harmadát placebóval kezelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszeres kezelésen, illetve az életmódváltozáson átesett betegek még akkor is nagy eséllyel kerülték el a betegség kifejlődését a kezelést követő közel hat évben, ha csak rövidebb időre sikerült csökkenteni a vércukorértékeket. A placebóval kezelt csoport ellenben nem mutatott pozitív változásokat.

Csak kicsit térnek el az értékeim, az is baj?

A kísérlet rámutatott arra, hogy már kisebb mértékű vércukorszint emelkedéssel is mindenképpen érdemes foglalkozni, hiszen megfelelő, személyre szabott kezeléssel – mely gyógyszereket és életmódbeli változásokat is jelenthet – a diabétesz kialakulása jó eséllyel elkerülhető – mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa, aki hozzátette, ebben a stádiumban még lényegesen könnyebb és eredményesebb a kezelés, mint a már kifejlődött 2-es típusú cukorbetegség esetén.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok