Tények és tévhitek a PCOS-ről és az inzulin rezisztenciáról

Tények és tévhitek a PCOS-ről és az inzulin rezisztenciáról

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.29

Az interneten, és sokszor a beszélgetések alkalmával is elhangoznak olyan állítások, amik a PCOS és az inzulin rezisztencia betegségeket érintik. Ezek azonban sokszor félrevezetők, sőt, teljesen hamisak, így nem árt tisztázni néhány kérdést. A válaszokat dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája adja meg.

Állítás: Jó a paleolit diéta az inzulinrezisztencia kezelésére

Tény: Az inzulinrezisztencia kezelésének egyik alapja a limitalt, napi 5 x alkalomra osztott szénhidrátbevitel. A szénhidrát mennyisége sem túl kevés (- ezért nem jó, ha a betegek azt mondjak, hogy én nem eszem szénhidrátot-), sem túl sok nem lehet, általában 160 gramm naponta- de lehet 120 és 200 gramm között mozogni kivételes esetben, főleg, ha valakinek fogyni kell (120 gramm), vagy terhes (200 gr.). A bevitel szempontjából a diéta mindegy, a lényeg, hogy ezekhez a számokhoz kell ragaszkodni.

Állítás: a PCOS nőgyógyászati probléma, mert a petefészket érinti

Tény: A PCOS nem csak petefeszek betegség, hiszen a kísérő kórok, mint pl. az inzulin rezisztencia a máj és hasnyálmirigy működését is érinti. A PCOS elsősorban nőgyógyászati probléma, de nem kell mindig nőgyógyász a kezeléséhez, hiszen nem kell mindig operálni!

Állítás: A PCOS mindig hasi görcsökkel jár

Tény: Nem jár mindig hasi görcsökkel, sőt, az igazság az, hogy ez elég ritka tünete a betegségnek.

Állítás: a PCOS-nek nem tesz jót az édesítőszer

Tény: Az édesítőszerek nem javasoltak, csak minimálisan, hiszen nem csak a PCOS-re nincsenek jó hatással, hanem az egész szervezetre sem.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtatónak találtam

Koppány Viktória dr. nő nagyon udvarias, kérdéseimre készséggel és kielégítően válaszolt. Megnyugtatott, mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatokat rendelt el.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK