Szelén- jód mellett erre is szükségük lehet a pajzsmirigybetegeknek

Szelén- jód mellett erre is szükségük lehet a pajzsmirigybetegeknek

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2018.02.12
A szelén a jód mellett igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából, így hiánya gyakran a szerv alulműködését okozza. Hogy milyen pozitív hatásai vannak a szelénnek, és hogy milyen dózisban és ideig érdemes alkalmazni, arról dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnőjét kérdeztük.

Szelén

A szelén számos enzim alkotórésze, ráadásul kiváló antioxidáns is, így véd a káros szabadgyökök ellen, sőt, tanulmányok szerint rákmegelőző hatással is bír. Nagy mennyiségben található a vesében, ám fontos szerepe van még a máj, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy és az ivarmirigyek normál működésében is. Mivel az említett szervek megfelelő funkcióihoz elengedhetetlen a szelén, ezért hiánya esetén ezek zavarai fordulhatnak elő, így érdemes ekkor ellenőriztetni a szintjét!

Ezeket a betegségeket segít megelőzni a szelén

  • daganatos megbetegedések
  • cukorbetegség
  • pajzsmirigyzavar
  • magas koleszterinszint
  • érszűkület
  • szív-és érrendszeri problémák
  • meddőség

Szelén és a pajzsmirigy

szelén pajzsmirigyzavarraA szelén a jód mellett a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyag, hiszen a pajzsmirigyhormonok termelésében és lebontásában is fontos szerepet játszik, így a mirigy alul-és túlműködése esetén érdemes a szelén hiányára gyanakodni (főleg, ha az autoimmun eredetű). Tanulmányok igazolták,  hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy szeléntartalmú enzimre (a jodotironin 5-dejodinázra) is szükség van. Mivel hazánk nem csak jód, hanem szelénhiányos területnek számít, ezért igen sok embert érint a probléma.

Kutatások szerint már 3 hónap szelén pótlás után csökkent az ATPO szintje, mely a kóros autoimmun folyamatokat jelzi. Éppen ezért a tudósok azt javasolják, hogy a pajzsmirigybetegek ne csak a jódpótlásra fordítsanak figyelmet, hanem a szelén megfelelő bevitelére is!

Nem mindegy, ki mennyit szed

Általában 150 mikrogrammot javasolnak, ám fontos, hogy ez nincs minden esetben így, hiszen ezt befolyásolja a beteg állapota és szelén-ellátottsága. Amennyiben valaki túl nagy mennyiségben szedi, úgy az toxikus hatással bír, ezért mindig kérje ki orvosa tanácsát az adagolást illetően!

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője felhívja a figyelmet arra, hogy természetesen pajzsmirigyzavarok esetén a gyógyszeres terápia sem elhanyagolható, amire az esetek egy részében az érintetteknek életük végéig szükségük van. Ám ásványi anyag pótlással a dózis csökkenthető, ráadásul az esetleges tünetek is mérsékelhetők így.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A következő problémával fordulok Önhöz: 10 hónapja szültem, azóta hasztalan próbálok lefogyni! 8 hónapja lényegében cukorbeteg étrendet tartok, az 1400 Kcal/nap energiabevitelt ritkán lépem át, heti 3x tornázom, mégsem megy a súlyom 65 kg alá, 160 cm magas vagyok.
Más tüneteket is produkálok, rendkívül száraz a bőröm, gyakran mérek magamon 36 fok alatti testhőmérsékletet, az anyagcserém nagyon lassú, wc-re nagyon keveset járok, a szemem enyhén ödémás, reggelre a kezeim bedagadnak, szinte folyamatosan zsibbadnak napközben is.
A múlt héten voltam laborvizsgálaton, melynek minden eredménye jó lett, a TSH szintem pedig 3,5 körüli. (pontosan most nem tudom, telefonban diktálták le), mivel ez határértéken belül van, nem foglalkoznak vele a továbbiakban.
Cukor 4,8, koleszterin 4,0. A terhességem alatt végzett terheléses cukor is jó lett.
Talán árnyalja a képet az a tény, hogy még szoptatok.
Mit tanácsol, mit tegyek? Forduljak szakemberhez vagy fogadjam el a helyzetet?
Válaszát nagyon köszönöm előre is:
Tisztelettel: Ágnes

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Ágnes!
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
Igen gyakori az a probléma , amelyet leír.
Ennek helyes kezelésére nód van, amennyiben személyesen fel tud keresni a rendelésemen.
Van remény a gyógyulásban.
Üdvözlettel
dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes, megértő

"Bérczy Doktornő mindig kedves, türelmes, megértő. Alapos válaszokat ad a kérdéseimre. A legjobban azt szeretem, hogy nem a "betegségemet kezeli, hanem ENGEM!!!"

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK