Őszi édesség fogyni vágyóknak

Őszi édesség fogyni vágyóknak

Varga Dóra Módosítva: 2023.10.26

Alacsony glikémiás indexű xilittel, lassan felszívódó graham liszttel és vitamindús sütőtökkel készül, ízletes recept. Varga Dóra, az Endokrinközpont dietetikusa egy ízletes süteményt készített, amely a diétázóknak és a reform ételek iránt érdeklődőknek egyaránt kiváló választás.

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

A sütőtök édeskés íze miatt a recept eleve kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz, abból is az egészségesebb, diétázók, diabéteszes, vagy inzulin-rezisztenciás betegek étrendjében is használható xilitet – magyarázza Varga Dóra. A xilit előnye, hogy glikémiás indexe 7-es. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Hasonlóan kedvező tulajdonságai miatt szerepel a receptben a graham liszt is. A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát - gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban - és a korpát - magas rost tartalom - is. A különbség csupán annyi a két liszt között, hogy a graham liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni.

Magas vitamin-, alacsony kalóriatartalom

A recept összesen 2338 kcal-t, és 335 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ha 16 szeletre osztjuk el a süteményt, akkor 1 szeletben 146 kcal és 20 gramm szénhidrát található, így mértékkel, de fogyasztható diétás étrendben is. A sütőtök kalóriatartalma alacsony, kiváló antioxidáns, de nem csak magas béta-karotin és C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.

A recept hozzávalóiSütőtökös pite egészséges recept

  • 60 dkg sült sütőtök
  • 8dkg vaj
  • 18dkg Graham búzaliszt (dr.Grehem)
  • 18dkg xilit
  • 2 db tojás
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj


Elkészítés

A sütőtököt kis darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben nagyjából 1,5 óra alatt puhára sütjük. Miután kihűlt, leszedjük a héját és villával összenyomkodjuk a belsejét. Egy nagy keverőtálban habosra keverjük a tojásokat a xilittel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Összedolgozzuk a masszát a Graham liszttel, sütőtök pürével, tejjel, sütőporral és fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt arany barnára sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK