Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.09.29 14:43

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától tudtuk meg.

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál, egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy pedig veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint - a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos- inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára (IR) és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Szerencsére az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására az kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Természetes, hogy időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban emellett más hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjon, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságát, érdemes laborvizsgálatot végeztetnie!

Köröm/haj/bőrproblémák

Sokan vagy egyéni adottságnak vagy vitaminhiánynak tudják be ezeket a tüneteket. Való igaz, nagy szerepet játszanak ezek a tényezők is az esztétikai problémák kialakulásában, ám gyakori, amikor az endokrin rendszer zavara váltja ki a hajhullást, a körmök töredezettségét és a zsíros, pattanásos bőrt. Tesztoszteron túltengés, IR, pajzsmirigyzavar, mellékvese problémák, mind-mind megnyilvánulhatnak hasonló tünetekben- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Fokozott izzadás, csökkent melegtűrés, hőhullámok

A nyári kánikulában nem meglepő, hogy az ember kénytelen többször izzadásgátlóhoz nyúlni. Viszont ha hőség elmúlt, és még akkor is a normálisnál többet izzad az illető, esetleg hőhullámok gyötrik, úgy az betegséget (pl. pajzsmirigyzavart), vagy menopauzát jelezhet. Ugyanúgy hormonzavar meglétére adhat gyanút ennek ellenkezője, vagyis a csökkent hidegtűrés is, ezért ilyen esetekben érdemes endokrinológust felkeresni.

Megfelelő kezeléssel maga mögött tudhatja a kellemetlen panaszokat

Arra, hogy pontosan mi is okozza a panaszokat, arra laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni, melyet kiegészíthetnek különböző képalkotó vizsgálatok is. Ilyen esetekben érdemes ellenőriztetni többek között a pajzsmirigy, a mellékvese funkciókat, a nemi hormonok mennyiségét, valamint az cukor-és az inzulinszintet is (terheléses vizsgálattal). Szerencsére az esetek többségében életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel sokat lehet tenni a gyógyulásért és a tünetek megszűnése érdekében, ám ritkán, de előfordulhat, hogy műtétre van szükség- mondja az endokrinológus.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Szíves véleményét kérem.18 éves fiú gyermekemnél kb. 4 éve fennállótünetek:
erős szívdobogásérzés,szédülés, hányinger, nagyon erős hónalji izzadás,combokon striák kialakulása(nem testsúly változás miatti), a hangja nem mélyült, arcszőrzete gyenge, finom tapintású bőr.
2010-ben végzett pajzsmirigy vizsgálat eltérést nem mutatott, tájékoztató hormonvizsgálatok signifikus eltérést nem tartalmaznak. (diagnózis: E0790).

Kérdésem, Ön lát-e hormonális összefüggést, tud-e segíteni panaszain?
Válaszát köszönöm.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Szívesen fogadom a rendelésemen a gyermekével, lesz jó megoldás.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyitott és figyelmes

"Köszönöm a doktornő munkáját, nagyon figyelt rám, nyitott volt az én ötleteimre is. Minden általam közölt információt szívesen fogadott, és meghallgatott. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK