Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.09.29

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától tudtuk meg.

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál, egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy pedig veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint - a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos- inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára (IR) és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Szerencsére az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására az kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Természetes, hogy időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban emellett más hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjon, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságát, érdemes laborvizsgálatot végeztetnie!

Köröm/haj/bőrproblémák

Sokan vagy egyéni adottságnak vagy vitaminhiánynak tudják be ezeket a tüneteket. Való igaz, nagy szerepet játszanak ezek a tényezők is az esztétikai problémák kialakulásában, ám gyakori, amikor az endokrin rendszer zavara váltja ki a hajhullást, a körmök töredezettségét és a zsíros, pattanásos bőrt. Tesztoszteron túltengés, IR, pajzsmirigyzavar, mellékvese problémák, mind-mind megnyilvánulhatnak hasonló tünetekben- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Fokozott izzadás, csökkent melegtűrés, hőhullámok

A nyári kánikulában nem meglepő, hogy az ember kénytelen többször izzadásgátlóhoz nyúlni. Viszont ha hőség elmúlt, és még akkor is a normálisnál többet izzad az illető, esetleg hőhullámok gyötrik, úgy az betegséget (pl. pajzsmirigyzavart), vagy menopauzát jelezhet. Ugyanúgy hormonzavar meglétére adhat gyanút ennek ellenkezője, vagyis a csökkent hidegtűrés is, ezért ilyen esetekben érdemes endokrinológust felkeresni.

Megfelelő kezeléssel maga mögött tudhatja a kellemetlen panaszokat

Arra, hogy pontosan mi is okozza a panaszokat, arra laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni, melyet kiegészíthetnek különböző képalkotó vizsgálatok is. Ilyen esetekben érdemes ellenőriztetni többek között a pajzsmirigy, a mellékvese funkciókat, a nemi hormonok mennyiségét, valamint az cukor-és az inzulinszintet is (terheléses vizsgálattal). Szerencsére az esetek többségében életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel sokat lehet tenni a gyógyulásért és a tünetek megszűnése érdekében, ám ritkán, de előfordulhat, hogy műtétre van szükség- mondja az endokrinológus.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt doktorúr/nő!
Az volna a kérdésem, hogy a TSH szintje befolyásolja-e a megtermékenyülést, ha igen, akkor mekkora szint volna optimális a teherbeeséshez? A laborleleten 0,400-4,000 közötti referencia van feltüntetve, de sok olyan írást olvastam, ahol 2,5-öt adtak meg felső értékként. Nekem először 4,6 volt, 25 mikrogrammos Euthyrox mellett most 3,14 és 3,6 között van. Tulajdonképpen mennyinek kellene lennie a babához? Ha nem megfelelő ez a szint (labor szerint az, de külföldi orvosi oldalakon nem 4 a felső határ), akkor hova fordulhatok (csak magánrendelés van)?

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Krisztina!

A baba programhoz az ideáls TSH szint 1.-2,0 közti tartományban van A napi 25 ugramm Euthyrox melletti 3 körüli TSH éték még nem megfelelő. Szívesen segítünk a beállításában.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és segítőkész

Mindenki nagyon kedves, figyelmes. Bérczy Doktornő rendkívül alapos és segítőkész. Köszönjük a tanácsait, segítségével remek eredményeink születtek. Hálásak vagyunk! Gratulálunk a remek csapathoz! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok