Meddőség és PCOS? Fontos kérdések és válaszok!

Meddőség és PCOS? Fontos kérdések és válaszok!

Dr. Lőrincz Ildikó Módosítva: 2019.07.19

A korai vetélések aránya 15-20 százalék, ám ez az érték PCOS esetében 35-35 százalék is lehet. Miért jelenthet problémát a PCOS a gyermekvállalásnál? Dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa válaszolja meg a kérdéseket.

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) minden tizedik nőt érint és sajnos a vezető meddőségi okok között tartják számon.

Mit jelent a PCOS?

A női szervezet hormonális megbetegedése, neve onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt apró ciszták sorakoznak. Egy komplex kórkép, amely azonban nem csupán a nőgyógyászati problémákat jelentheti (menstruációs zavarok, meddőség, stb.), hanem az egész hormonháztartást befolyásolja.

Mi áll a betegség hátterében?

A férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőivel szemben, és emiatt a peteérés zavart szenved. A ciklus során ugyanis nem alakul ki domináns tüsző, ami később megrepedne, hanem helyette kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszták alakulnak ki a petefészkekben. Dr. Lőrincz Ildikótól megtudtuk: a PCOS gyakran társul inzulinrezisztenciával, és tüneteit tekintve számos panaszt okozhat. Jellemzően a betegségeben szenvedők túlsúllyal küzdenek, férfias területeken fokozott szőrösödést tapasztalnak, bőrükön gyulladt aknék jelennek meg, ráadásul teherbe esési nehézségeket és vetélést is okozhat.

Tünetei tehát igen szerteágazóak: meddőség; rendszertelen vagy hiányzó menstruáció; pattanásos, zsíros bőr; emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz; megnövekedett szőrzet az arcon és a testen, hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás; súlyproblémák, elhízás.

Amennyiben felmerül a PCOS gyanúja, szükségessé válik a vérvizsgálat és az ultrahang vizsgálat, illetve számos diagnosztika is segítheti a pontosabb kórképet.

Miként kezelhető a betegség?

A PCOS gyógyszeres úton kezelhető, amelyről alapos kivizsgálás után az endokrinológus határoz, a nőgyógyász bevonásával. Szélsőséges esetekben sajnos hosszú ideig tartó gyógyszeres terápia, esetleg műtéti beavatkozás is szükségessé válhat. Fontos része a terápiának az inzulinérzékenység javítása, amelyet rendszeres és meghatározott szénhidrátbevitellel, a testsúly optimalizálásával, rendszeres testmozgással lehet elérni. Éppen ezért a komplex kezelésben közreműködik az endokrinológus és a nőgyógyász mellett diabetológus, dietetikus és mozgásterápiás szakember is.

A PCO szindróma sikeresen kezelhető és terhesség is elérhető az egészség megfelelő helyreállításával!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor úr!
Én 50 éves vagyok és amin nem csodálkozom,hogy összezavarodott a mensesem,csak úgy néz ki,egyre sűrűbben fordul elő,hogy 2 hetente jön meg.Nem e lesz ebből bajom,vagy esetleg ez is egy betegség forrása,nem csak változó kor?

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász, endokrinológus
Kedves Salamon Éva!

A változó kor is okozhat ilyen tüneteket, a tünetek kivizsgálása miatt javaslom keressen fel szakrendelésemen.

Tisztelettel: dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden ügyemet át tudtam vele beszélni

Nagyon kedves, segítőkész, emberséges és bátorító a doktornő. Minden ügyemet át tudtam vele beszélni. A dolgokat szakszerűen, de érthetően elmagyarázta.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok