Itt a nyár, más dózisra lehet szükségük a pajzsmirigybetegeknek

Itt a nyár, más dózisra lehet szükségük a pajzsmirigybetegeknek

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.06.26 Módosítva: 2021.07.21

Végre elérkezett a nyár, a meleg idő, a napsütés és ezzel együtt egy sor olyan változtatni való is, melyre gyakran nem is gondol az ember. A nyári hőség ugyanis befolyásolja a szervezetünk működését is, többek között a pajzsmirigyfunkciókat, így az alulműködésére használt terápia módosítására lehet szükség, máskülönben túlműködésbe csaphat át a probléma. A témáról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Télen, nyáron pajzsmirigy

A pajzsmirigy hormonjai, a T3, T4 szinte mindenre hatással vannak a szervezetben, kezdve az anyagcserétől, a szexuális funkciókon és a növekedésen keresztül egészen az agyi működésig. A pajzsmirigy problémái jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: vagy túlműködéssel vagy alulműködéssel állunk szemben (a golyván, gyulladáson és a göbökön kívül, melyek szintén okozhatják ezeket a zavarokat)

Pajzsmirigy alulműködés esetén a betegnek általában élete végéig gyógyszert kell szednie, mellyel az orvosok képesek pótolni a szervezetből hiányzó hormonmennyiséget. Fontos, hogy megfelelő dózisban alkalmazza az illető az adott készítményt, máskülönben továbbra sem lesz elegendő hormon a szervezetben, de akár túlkezelés is jelentkezhet, ha túl sokat vesz be a páciens.

Az évszakok váltakozása természetesen hatással van a szervezet működésére is. Ez nem is lehet kérdés, hiszen nyáron sokaknál pl. alacsonyabbá válik a vérnyomás, illetve más lesz az anyagcsere is.

Ennek oka többek között az a tény, hogy a testünk a hideg és a meleg időben másképpen viselkedik jó néhány részletben. Ilyenek a pajzsmirigy funkciók is. Jellemzően elmondható, hogy míg nyáron az átlagos TSH szint 9.37±5.53 μUI/ml, télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.

Más évszak, más dózis

Látható tehát, hogy a betegek esetében a nyári és téli értékek eltérnek egymástól, amikor a TSH szintről van szó. Ez azonban az egészségesek esetében is igaz, aminek oka egyszerűen az, hogy a téli hidegben lelassul az anyagcsere, de több energiát használunk el, míg nyáron az anyagcsere felgyorsul, így a pajzsmirigy hormonok szintje is értelem szerűen magasabb lesz.

Ezt az egészséges szervezet könnyedén megoldja, a pajzsmirigy betegek esetében azonban már más a helyzet- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Számukra az évszakváltás, a nyár beköszönte nem csak a napozást, a szalmakalapot és a hideg italokat jelenti, hanem azt is, hogy szükségszerűen fel kell keresniük kezelőorvosukat. A beállított gyógyszeradagok ugyanis ilyenkor módosításra kerülhetnek, arról már nem is beszélve, ha esetleg olyan országban történik a nyaralás, ahol a miénktől merőben eltérő klíma van.

További híreink>>>

 

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr /nő
A leletekkel kapcsolatban szeretném segítségét kérni .2 éve voltam vizsgálatra ahol kezembe nyomták a leleteket minden magyarázat nélkül.
TSH (0.400-5.010)
Free T3 (1.50-4.00):2.78
Free T4 (0.80.-1.90):*0.77
Normál nagyságú és echogenitású,homogén szerkezetű pajzsmirigylebenyek.Keskeny isthmus.Cysta,göb nincs.
Gondoltam mivel semmit nem mondtak ezért minden rendben van.A múlt nap azonban olvastam egy cikket a pajzsmirigy alulmukodesrol es feltűnt hogy nekem jóval alacsonyabb a Free T4 a leletekben mint a normál érték. Kérem segítsen.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Az Ön által küldött leletekben nem szerepel, hogy mennyi a TSH értéke, pedig ez lenne a legfontosabb. Elképzelhető, hogy pajzsmirigy alulműködése van. Csináltasson egy újabb labort TSH, T3, T4-re. Ennek alapján lehet dönteni a kérdésben.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek
Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok