Inzulinrezisztens vagyok, gyógyszert kell szednem. De meddig?

Inzulinrezisztens vagyok, gyógyszert kell szednem. De meddig?

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.17

Az inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája, mely gyakran meddőséggel, menstruációs zavarokkal és túlsúllyal jár. Szerencsére ma már egyre többet foglalkoznak vele, hiszen innen már csak egy lépés a 2-es típusú cukorbetegség. Kezelésében nagy szerepe van az életmódváltáson kívül a gyógyszeres kezelésnek. De vajon meddig szükséges a tabletták bevétele? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ad választ.

Inzulinrezisztencia, a nőiesség tönkretevője

Az inzulinrezisztencia bár a nőket és férfiakat egyaránt érinti, ennek ellenére szakemberhez elsősorban a gyengébbik nem képviselői kerülnek. Ennek fő oka, hogy a betegséggel együtt járó tesztoszteron túlsúly miatt menstruációs zavarok és a meddőség léphet fel. A panaszok közt megtalálható még a fokozott hajhullás, a hasi elhízás, a zsíros, pattanásos bőr, valamint a fokozott szőrösödés nőkre nem jellemző helyeken (pl. szakáll, bajusz). Éppen ezért tartják az állapotot a nőiesség nagy ellenségének, viszont ezek azok a panaszok, melyeknek köszönhetően hamar felállítható a diagnózis, így az illető gyorsan megfelelő terápiában részesülhet.

Az IR további tünetei

  • depresszió
  • fáradékonyság
  • fokozott cukoréhség
  • étkezés után kb. 2 órával álmosság
  • száraz bőr

Fontos azonban tudni, hogy igen gyakori a tünetmentes állapot is!

Gyógyszer, mozgás, diéta

Az inzulinrezisztencia (IR) kezelése bizony alapos életmódváltást kíván, hiszen terápiájában elengedhetetlen a személyre szabott mozgásprogram és diéta követése. Enyhébb esetekben ezek betartása elegendő az inzulinszint normalizálásához, ám gyakran gyógyszerek alkalmazása is szükséges a javuláshoz. Ezek a készítmények ugyanis fokozzák a szervezet inzulin érzékenységét, ezáltal visszaállítható a normál állapot.

„Szerencsére egy inzulinrezisztens beteg nem szorul élete végéig gyógyszerre. Pont ez a lényeg, hogy a sejtek inzulinra való érzékenységének visszaállításával megszüntethető, visszafordítható az állapot! De ez csak abban az esetben érhető el, ha az illető a gyógyszerszedés mellett igen komolyan betartja a javasolt életmódváltást, ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában. Ekkor az alkalmazott gyógyszer dózisa csökkenthető, sőt, akár el is hagyható”- magyarázza dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

Szeretném megkérdezni a véleményük az alábbi eredménnyel kapcsolatban. Van-e esetleg további teendő?
Éhgyomri vércukor:5,4 mmol/l
60 perces:8,9mmol/l
90 perces:8,6mmol/l
120 perces: 7,6mmol/l
Inzulin éhgyomri:8,1 uIU/ml
60 perces:77,43 uIU/ml
90 perces: 91,9 uIU/ml
120 perces: 100,68 uIU/ml

GGT 80 U/L

Pajzsmirigy értékek :
TSH 1,286 uIU/ml
FT3 5,22 pmol/l
FT4 11,7 pmol/l
Anti-TPO 0,2 IU/ml
Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Beáta!

A pajzsmirigy értékei rendben vannak, a cukorterhelése azonban inzulin rezisztencia igazolódott.
Ennek életmódi és esetleg gyógyszeres kezelése is szóba jöhet .

Amennyiben ezzel kapcsolatban segíteni tudunk, kérem keresse központunkat bizalommal.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett

Nagyon elégedett voltam a  Doktornő felkészültségével, az időpont visszajelző sms-el, recepciós hölgyek kedvességével és felkészültségével.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok