Hormonális probléma is állhat a nem javuló hipertónia mögött

Hormonális probléma is állhat a nem javuló hipertónia mögött

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.04.29

A magas vérnyomás szinte az egész világon népbetegségnek számít. Bár gyógyszeres terápiával az állapot normalizálható, azonban vannak olyan esetek, amikor a kitartó kezeléssel sem javul a hipertónia. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, mi állhat ennek hátterében.

Magyarországon számtalan magas vérnyomásban szenvedő beteg van, viszont a kezelt paciensek egy részénél nem használ a gyógyszeres terápia. Pedig a vérnyomás sikeres csökkentése fontos lenne, hiszen olyan szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Amennyiben másodlagos hipertóniával állunk szemben - azaz amikor a vérnyomás emelkedését valamilyen szervi zavar okozza- fontos, hogy kiderüljön, mi is eredményezi a kiugró értéket, hiszen csakis így lehet kezelni a problémát.

Conn szindróma a hipertónia hátterében

Prof. Morris Brown, a Cambridge University munkatársa egy friss közleményben a magas vérnyomás hátterében gyakran endokrinológiai probléma áll- pontosabban az aldoszteron nevű hormon zavara. Ez az anyag szabályozza ugyanis a só szintjét a vérben, így ha túl sok van ebből a hormonból, akkor egyértelmű, hogy a só mennyisége is megemelkedik. A tudósok nemrégiben közzétették, hogy némely betegnél, akik nem reagálnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, nem rákos daganatot találtak a mellékveséjükön, ami az aldoszteront termeli. Ezt az állapotot Conn szindrómának nevezik, és a kutatások szerint 4-ből 1 embernél ez az oka a sikertelen hipertóniakezelésnek.

Milyen tünetekkel jár a Conn szindróma?

„Az egyik legjellemzőbb tünet vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel egyáltalán, vagy nehezen befolyásolható magas vérnyomás. A betegségre hívhatja fel a figyelmet, de legalábbis gyanút ébreszthet egy másik fontos tünet: a vér káliumtartalmának csökkenése, amiért a beteg izomfájdalomról, indokolatlan izomlázról, illetve izomgyengeségről panaszkodik. Mindemellett előfordulhat szívritmuszavar is.”- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.
A pontos diagnózishoz vér-és vizeletminta szükséges, valamint képalkotó vizsgálat, hogy fel lehessen deríteni a betegség okát (ami lehet pl. adenoma, carcinoma). Az egyoldali  elváltozás, adenoma esetében a kórós oldal sebészi úton történő eltávolítása ad végleges megoldást, illetve ha  a probléma  mind  a két mellékvesét érinti, akkor ott kombinált gyógyszeres kezelés szükséges.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Megemelkedett PTH szint (187,9 pg/mL), emelkedett kálcium (2,83 mmmol/l), valamint emelkedett alkalikus fosztatáz 145 (U/l), / D-vitamin: 104,9 mmmo/L/ értékeke miatt kerestem meg Önt. Béta-crosslaps és oszteokalcin valamint a TSH érték a ref.értékeken belül van,
Szeretnék minél előbb segítséget kapni, mert súlyos csontritkulásom van, amit lehet, hogy az emelkedett PTH szint okoz vagy hozzájárul.

Várom mielőbbi válaszát
Tisztelettel
Fridrich Andrea

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Fridrich Andrea!

A mellékpajzsmirigy teljeskörű kivizsgálása: pajzsmirigy -mellékpajzsmirigy Uh, szükség lehet speciális mellékpajzsmirigy scintigraphiára, azaz részletes, célzott endokrinológiai kivizsgálásra, mert ez alapján lehet oki terápiát adni, mely segítheti, hogy a csontritkulás lassuljon.
üdvözlettel Bérczy drnő

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvárásomnak tökéletesen megfelelt

"Számomra a legfontosabb a megnyugtatás volt és olyan kezelési mód , ami nemcsak gyógyszerbôl àll. Mindkét elvárásomnak tökéletesen megfelelt.Szívesen ajánlom ismerôseimnek!" 

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK