Hormonális probléma is állhat a nem javuló hipertónia mögött

Hormonális probléma is állhat a nem javuló hipertónia mögött

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2014.01.10 Módosítva: 2019.04.29

A magas vérnyomás szinte az egész világon népbetegségnek számít. Bár gyógyszeres terápiával az állapot normalizálható, azonban vannak olyan esetek, amikor a kitartó kezeléssel sem javul a hipertónia. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, mi állhat ennek hátterében.

Magyarországon számtalan magas vérnyomásban szenvedő beteg van, viszont a kezelt paciensek egy részénél nem használ a gyógyszeres terápia. Pedig a vérnyomás sikeres csökkentése fontos lenne, hiszen olyan szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Amennyiben másodlagos hipertóniával állunk szemben - azaz amikor a vérnyomás emelkedését valamilyen szervi zavar okozza- fontos, hogy kiderüljön, mi is eredményezi a kiugró értéket, hiszen csakis így lehet kezelni a problémát.

Conn szindróma a hipertónia hátterében

Prof. Morris Brown, a Cambridge University munkatársa egy friss közleményben a magas vérnyomás hátterében gyakran endokrinológiai probléma áll- pontosabban az aldoszteron nevű hormon zavara. Ez az anyag szabályozza ugyanis a só szintjét a vérben, így ha túl sok van ebből a hormonból, akkor egyértelmű, hogy a só mennyisége is megemelkedik. A tudósok nemrégiben közzétették, hogy némely betegnél, akik nem reagálnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, nem rákos daganatot találtak a mellékveséjükön, ami az aldoszteront termeli. Ezt az állapotot Conn szindrómának nevezik, és a kutatások szerint 4-ből 1 embernél ez az oka a sikertelen hipertóniakezelésnek.

Milyen tünetekkel jár a Conn szindróma?

„Az egyik legjellemzőbb tünet vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel egyáltalán, vagy nehezen befolyásolható magas vérnyomás. A betegségre hívhatja fel a figyelmet, de legalábbis gyanút ébreszthet egy másik fontos tünet: a vér káliumtartalmának csökkenése, amiért a beteg izomfájdalomról, indokolatlan izomlázról, illetve izomgyengeségről panaszkodik. Mindemellett előfordulhat szívritmuszavar is.”- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.
A pontos diagnózishoz vér-és vizeletminta szükséges, valamint képalkotó vizsgálat, hogy fel lehessen deríteni a betegség okát (ami lehet pl. adenoma, carcinoma). Az egyoldali  elváltozás, adenoma esetében a kórós oldal sebészi úton történő eltávolítása ad végleges megoldást, illetve ha  a probléma  mind  a két mellékvesét érinti, akkor ott kombinált gyógyszeres kezelés szükséges.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, az alábbi leleteredményekről:
Szabad T4 9,73 (7,90-14,40)Szabad T3 6,06(3,80-6,00), TSH 2,530 (0,400-4,000).
Follikuláris fázis (ciklus 3. napja):
LH 7,99 (2,12-10,89)
FSH 11,82(3,85-8,78)
Prolaktin 405,7 (7,8-566,5)
Ösztradiol 195,5(99,1-447,9)
Progeszteron 3,4(0,98-4,83)
Tesztoszteron 0,5 (0,4-2,6).
37 éves vagyok, szeretnénk babát vállalni, ezért kérdezem Önt.Az LH és FSH eredményeim kicsit magasak.Egy meddőségi portálon olvastam, hogy bár az LH referencián belül van, a jó fogamzáshoz a 6 alatti eredmény lenne jó.Az FSH hormon pedig tényleg magas.
Mi a Doktornő véleménye?
Segítségét előre is köszönöm:

L.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A leletek értékelésekor nem pusztán a számokat nézzük, hanem a vizsgált személyt egészében.
Tehát , így első látásra , nem kell túlozni az FSH-t illetően , egy kicsit magas.
Amennyiben személyesen tudunk találkozni, biztosan tudok segíteni a Baba ügyben.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Páciensek mondták

Tejesen meggyőzött!

"Alapos körültekintéssel választottam Őt, és a legtöbb Facebook-os csoportban kíváló referenciákat kaptam. A személyes találkozás tejesen meggyőzött! "

További vélemények

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA