Cukorbetegség és gyermekvállalás

Cukorbetegség és gyermekvállalás

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2014.06.12 Módosítva: 2014.06.12
Miért javasolt a tervezett teherbeesés előtt a vércukorszintet ellenőriztetni? Szükséges-e terhesség alatt módosítani a kezelést? Hogyan ismerhető fel a terhességi diabétesz? Milyen kockázatokat rejt a fel nem ismert cukorbetegség? A kérdésekre dr. Bibok György diabetológus, az Endokrinközpont főorvosa ad válaszokat.

Miért javasolt a tervezett teherbeesés előtt a vércukorszintet ellenőriztetni? Szükséges-e terhesség alatt módosítani a kezelést? Hogyan ismerhető fel a terhességi diabétesz? Milyen kockázatokat rejt a fel nem ismert cukorbetegség? A kérdésekre dr. Bibok György diabetológus, az Endokrinközpont főorvosa ad válaszokat.

Felkészülés a gyermekvállalásra

A vércukorszint ellenőrzését a cukorbetegségre fokozott kockázattal rendelkezők számára ajánlatos már a terhesség tervezésekor elvégeztetni. Az ajánlások a kockázati tényezőkkel rendelkezők kiszűrésére irányuló kérdőívek használatával, vagy az ismert kockázati tényezőkkel rendelkezőknél diagnosztikus tesztek elvégzésével ajánlják a vércukorvizsgálatokat – mondja dr. Bibok György.

A cukorbetegség szűrése különösen azok számára fontos, akiknél örökletes tényezők miatt fokozottan magas a betegség kockázata. Ha szénhidrát-anyagcsere zavar igazolható, akkor a már a fogantatás előtt elvégzett vér- és vizeletvizsgálati eredmény ismeretében a szükséges kezelés megkezdhető. 2-es típusú cukorbetegség esetén az enyhébb anyagcserezavar megfelelően összeállított étkezéssel és rendszeres mozgással is normalizálható lehet, így szerencsés esetben akár igen rövid idő alatt sikerülhet elérni a normál vércukorértéket. Fontos, hogy a fogantatás bekövetkeztekor az anya megfelelő szénhidrát-anyagcsere állapotban legyen, mert  a cukorbetegséggel járó kockázatok így nagyobb valószínűséggel kivédhetők.

Gyermekvállalás cukorbetegséggel

Azok esetében, akiknél a gyermekvállalás már igazolt cukorbetegség mellett történik fontos, hogy a tervezett teherbeesés előtt –lehetőleg már fél-egy évvel- konzultáljanak diabetológus kezelőorvosukkal, mert szükség lehet a gyógyszeres kezelés módosítására. Várandósság időszakában orális antidiabetikus kezelés a hazai ajánlás szerint nem javasolt. A terhesség alatt inzulin, személyre szabott diéta- és mozgásprogram megtartása mellett érhető el a vércukorszint normalizálása.

A rejtett diabétesz kockázatai

A fel nem ismert 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség egyaránt gátolhatja a teherbeesést és az első három hónapban növelheti a vetélés kockázatát. A magzat fejlődésének szempontjából legfontosabb időszak az első három hónap. Ha az édesanyánál ebben az időszakban a vércukor nincs egyensúlyban, az súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. A magas vércukorszint a terhesség későbbi szakaszában a magzat súlyának nagymértékű emelkedéséhez vezethet. Az átlagosnál jóval nagyobb súlyú- 4 kg feletti- baba világra hozatala egyaránt nagy kockázatot jelent az újszülöttre és a mamára nézve, gyakrabban kerül sor császármetszésre is. 

Ha a családban 4 kg feletti születési súly már előfordult, az szintén a terhesség alatti cukorbetegség fokozott kockázatára hívhatja fel a figyelmet. Ilyen esetben már a tervezett terhesség előtt javasolt a kivizsgálás, valamint a következő terhesség esetén ezek a kismamák fokozott ellenőrzést igényelnek. Cukorbetegség esetén a koraszülési gyakoriság is magasabb. További problémát okozhat az is, ha a magzat hasnyálmirigye a szükségesnél több inzulint termel az anyai vér emelkedett cukortartalma miatt, akkor nemcsak növekedés hormonszerű hatása révén okoz nagyobb magzati méreteket, hanem a születés után hirtelen csökkenti az újszülött vércukorszintjét, mely súlyos rosszullétet, un. hypoglykaemiát okozhat, mely kezelés nélkül akár végzetes következményekhez is vezethet, vagy maradandó károsodást okozhat. Fontos megemlíteni még, hogy a magas vércukor szintek az anyánál különféle fertőzésekre hajlamosítanak, ilyenek a húgyúti fertőzések és a gombás eredetű nőgyógyászati fertőzések. Ezek szintén fokozott ellenőrzést igényelnek.

Terhességi diabétesz

A terhességi cukorbetegség olyan magas vércukorszinttel járó anyagcserezavar, mely a terhesség során kezdődik, vagy akkor ismerik fel. Szűrésére kötelező jelleggel a második trimeszter idején kerül sor, a 24-28. terhességi hét között. A szűrést 75 g három deciliter vízben feloldott szőlőcukor (glükóz) alkalmazásával végzik el, 2 óra elteltével pedig megmérik a vércukor értéket, valamint előzőleg az éhgyomri értéket is. Kórosan magas értékek esetében a vércukorszint normalizálása  terhességi csökkentett szénhidráttartalmú diéta segítségével történik. Amennyiben ez nem elegendő, szükség lehet inzulin alkalmazására is. Terhességi diabétesz esetén a vércukorérték a szülés után rendszerint normalizálódik, a későbbiekben azonban mindenképp javasolt az édesanya rendszeres, lehetőség szerint évenkénti szűrése. Az egészséges népességhez viszonyítva ugyanis 3-4-szeres a szülést követő 5-15 éven belül a diabétesz kialakulásának veszélye azon nők körében, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn.

 

 

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK