A zsíros, pattanásos bőr a tiniknél hormonzavarra is utalhat

A zsíros, pattanásos bőr a tiniknél hormonzavarra is utalhat

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.09.21 Módosítva: 2017.10.12
A pubertáskor igen nagy hormonális változásokkal együtt járó időszak, melynek során kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb a bőr zsírosodása és a rajta megjelenő gennyes pattanások. Ez mind a fiúkra, mind a lányokra igaz, ám érdemes tudni, hogy a gyengébbik nem esetében, ha elhúzódik a probléma, illetve ha túlzott méreteket ölt, az akár PCOS szindrómára is utalhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa az állapot tüneteit és kezelési lehetőséget ismerteti.

Segítség, pattanások!

Serdülőkorban a legtöbb gyerek bőrén gyulladt pattanások, illetve fekete mitesszerek jelennek meg, melyek nem csak fájdalmasak lehetnek, de az érintettek önbizalmát is nagyban ronthatják. Sajnos egy darabig ez az időszak eltarthat, hiszen a pubertás okozta hormonális változások bizony komoly hatással vannak a faggyútermelésre. Bár a lányokat is sújtja, ám a fiúk fokozottabban érintettek a problémában, hiszen a növekvő androgén hormonok jelenléte (pl. tesztoszteron, DHEA) elősegíti az aknék kialakulását. Szerencsére a kamaszkor végére, amikor a hormonális egyensúly létrejött, a panasz jellemzően megszűnik.

Lányoknál PCOS is okozhatja

Ahogy már említettük, a zsíros, pattanásos bőr inkább a fiúkra jellemző, bár ez természetesen nem jelenti azt, hogy a lányoknál ne jelennének meg zavaró aknék. Ezek náluk elsősorban a menstruáció előtt okoznak problémát, ami sajnos a későbbi években is megmaradhat. Azonban érdemes tudni, ha a panasz fokozottá válik és szinte az egész arcot beterítik a gyulladt aknék, ráadásul a mellkason, háton is megjelennek, úgy hormonzavar is állhat a háttérben.

Ugyanis inzulinrezisztencia/PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén az androgén hormonok túlsúlyba kerülnek, és ez igen kellemetlen tüneteket okoz. Jellemző ekkor a zsíros, pattanásos bőr mellett a fokozott szőrösödés, a hajhullás, menstruációs zavarok, valamint túlsúly.

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja lány gyermekénél, érdemes szakemberhez fordulnia, aki a megfelelő vizsgálatok után (labor, ultrahang) felállíthatja a diagnózist.

Életmódváltás és gyógyszer szükséges

Az állapot kezelése több síkon mozog: diéta, mozgás és gyógyszer. Fontos, hogy az életmódváltás személyre szabott legyen, így érdemes dietetikushoz fordulni, aki egyénre szabott, alacsony szénhidrát tartalmú diétát javasol.

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a megfelelő terápia igen fontos, hiszen nélküle az állapot felnőttkorban akár 2-es típusú cukorbetegséggé fajulhat, valamint a későbbiekben teherbeesési nehézségeket is okozhat. Ennek oka, hogy a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nem történik meg normál tüszőérés és kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki a petefészkekben.

További híreink>>>

Téma szakértői

Nagy Abonyi András

Nagy Abonyi András

gyógytornász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus, szexuálpszichológus

Orvos válaszol

Mind a két alkarom foltos, felső része világosabb alsó része sötétebb közte meg foltok vannak. Mitől lehet? Pajzsmirigy alul működésem van, be van állítva gyógyszeresen.

Tisztelt Bozsonyik Julianna!
Személyes konzultáció nélkül nehéz megmondani, hiszen akár bőrgyógyászati de hematológiai probléma is állhat a háttérben.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK