A terhességi cukorbetegség diéta betartása nagyon fontos, de sokan nem ismerik a részleteit

A terhességi cukorbetegség diéta betartása nagyon fontos, de sokan nem ismerik a részleteit

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.05.13 Módosítva: 2017.08.09
A terhesség alatt néhány vizsgálattal minden nő találkozik, legyen bár tökéletesen egészséges, vagy veszélyeztetett terhes. Ezek közül az egyik a cukorterhelés, melynél a terhességi diabéteszt szűrik ki a szakemberek. A cukorbetegség igazolása után a megfelelő diéta betartása alapvető fontosságú, de sokan nem tudják, hogy mik azok a részletek, amikre fokozottan figyelni kell. A témában Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

A terhesség alatt néhány vizsgálattal minden nő találkozik, legyen bár tökéletesen egészséges, vagy veszélyeztetett terhes. Ezek közül az egyik a cukorterhelés, melynél a terhességi diabéteszt szűrik ki a szakemberek. A cukorbetegség igazolása után a megfelelő diéta betartása alapvető fontosságú, de sokan nem tudják, hogy mik azok a részletek, amikre fokozottan figyelni kell.

A témában Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Terhességi cukorbetegség?

A diabétesz a világ egyik vezető betegsége, egy anyagcserezavar, melyben a szervezet nem képes a cukrot megfelelően felvenni. De miért van az, hogy egy alapvetően egészséges nő a terhessége alatt mégis cukorbeteg lesz, majd a várandósság után – jó esetben – ez az állapot magától megszűnik?

Az ok a hormonváltozásokban keresendő. A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon felel azért, hogy a vérből a cukor bejusson a sejtekbe. A terhesség alatt a méhlepény sok hormont termel, amelyek gátolják az inzulin hatását. A hasnyálmirigy ezért próbál kompenzálni, így még több inzulint termel. Akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről, ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni, így a vércukorszint emelkedett lesz. Ez az emelkedett vércukor érték a kismamák többségénél a szülés után normalizálódik.

Fontos a diéta, de nem mindegy, hogyan!

Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésének egyik alappillére a megfelelő diéta. Azonban várandósság esetén ez nem ilyen egyszerű, hiszen a szervezetnek a baba szükségleteit is ki kell elégítenie. Természetesen nem arról a tévhitről van szó, hogy kettő helyett kell enni, hanem arról, hogy bizonyos anyagokból megnövekedett mennyiséget igényel a szervezet.

Amikre mindenképpen figyelnie kell a diéta alatt:

  • Az anya és baba megnövekedett tápanyag igénye, ill. az egyenletes vércukorszint biztosítása miatt fontos, hogy az étkezés rendszerese legyen. Étkezzen naponta 5-6x, 2-4 óránként.
  •  Az előírt szénhidrát mennyiségeket mindig pontosan be kell tartani.
  • A finomított lisztek helyett a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket részesítse előnyben, mivel ezek – rosttartalmuknak köszönhetően - lassabban szívódnak fel, vagyis kevésbé gyorsan és kevésbé erősen emelik meg a vércukorszintet.
  • Terhesség során fontos a megfelelő kálcium bevitel, amely legnagyobb mennyiségben a sajtokban, tejben, tejtermékekben található. Fontos, hogy a kismamák csak pasztőrözött tejből készült tejtermékeket fogyasszanak. A tej fogyasztása inkább a tízórai környékén, egyszerre 1-2 dl mennyiségben, lassan felszívódó, rostban gazdag szénhidráttal kiegészítve ajánlott, hogy ne emelkedjen meg gyorsan a vércukorszint.
  • Vitaminok és ásványi anyagok miatt fontos a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, amelyeket mindig alaposan tisztítsanak meg a kismamák. A gyümölcsök szénhidrát tartalmával számolni kell, ezért a napi mennyiséget több részre ajánlott elosztani és rost dús szénhidráttal kiegészíteni. A gyümölcslevek, ill. az aszalt gyümölcsök kerülendőek, hiszen koncentráltan sok cukrot tartalmaznak. Ezen kívül az aszalt gyümölcsökön előfordulhat olyan baktérium, amely a babára nézve veszélyes lehet.
  • Korlátozni kell az édességek, csokoládék, péksütemények fogyasztását, hiszen ezek nagyon megemelik a vércukorszintet, sokszor zsírdúsak és alacsony a tápértékük. Helyettük javasolt a házilag teljes kiőrlésű lisztből, cukor helyett édesítőszerrel, mint a sztevia, a xilit, vagy más édesítőszerekkel készített nassolnivalók.

Személyre szabva

A diéták kialakítása általánosságban elér ugyan eredményeket, de a legtöbb esetben ahhoz, hogy valóban eredményesek legyenek fontos, hogy azokat személyre szabják. Ez a cukorbetegség, valamint a terhességi cukorbetegség esetében is fontos, hiszen így az étrendbe bele lehet kalkulálni a beteg személyes igényeit, a kórtörténetét, valamint a lehetőségeihez is könnyebben igazítható a diéta. Így nem csak hatékonyabb, hanem kevésbé drasztikus is lehet a változás, amit jó esetben a beteg még élvezni is fog. Ehhez mindenképpen dietetikus szakemberrel való konzultációra van szükség, aki nemcsak az étrend összeállításában segít, hanem a felmerülő kérdésekre is olyan megoldásokat javasolhat, melyek biztosan jók.

Téma szakértői

Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

belgyógyász, diabetológus
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus, endokrinológus
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
26hetes kismama vagyok .Inzulinrezisztenciát állapítottak meg tavaly .Mercformint kellett szednem de a terhesség 12.hetétől abba kellett hagynom.Diétával,mozgással ,gyogyszerrel az értékeim teljesen jók lettek januárban.Ismét csináltattam egy hete cukorterhelést és ismét nem jók az értékek pedig odafigyelek a diétára és kismamatornára járok.Az a kérdésem ilyenkor mi a teendő?
Értékeim;
Glükoz éhgyomri:5.0
Glükóz120perc:7.9
Inzulin:13.2
Inzulin120perc105.1
Inzulin rezisztencia/homa index/:2.91

Kedves Anita!

Cukorterhelésesét mutassa meg nőgyógyászának, mert a 120 perces cukor értéke az ideális érték felett van.

Üdvözlettel:

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok