Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van? A kérdést Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.
Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült nassolnivalókról érdemes lemondania! Ennek oka, hogy mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukor szintet, majd 1-2 óra elteltével pedig túl alacsony lehet az értéke. Éppen ezért tör rá az illetőre ekkor kisebb-nagyobb falásroham, hiszen a szervezet éhezni kezd, ráadásul amennyiben ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.
Tehát a cél, hogy többségében olyan ételeket fogyasszon, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, ugyanis ekkor kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.
Természetesen amennyiben odafigyel, mit, mennyit és mikor eszik, akkor belefér az IR/cukorbeteg diétába is a nassolás. Hogy mégis mikre figyeljen oda? Fontos, hogy a cukrot valamilyen alternatívával pótolja. Erre ma már számtalan termék áll az emberek rendelkezésére, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Így választhat természetes cukorpótlók - mint például a xilit, az eritrit vagy a stevia-, illetve az olcsóbb árfekvésű mesterséges édesítőszereket közül is.
Az édes és sós sütemények elkészítésénél a legegyszerűbb, amennyiben sima fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet, vagy akár a különlegesebb kókusz-illetve gesztenyelisztet választja, melyek magasabb rost tartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet.
Amennyiben nem akar bajlódni a sütéssel, a kisétkezésekre bátran fogyaszthat gyümölcsöket (kivéve az aszalt gyümölcsök, banán, szőlő). Vagy esetleg készíthet házilag is ízletes gyümölcsjoghurtot, túrókrémet, ha a natúr tejtermékekhez cukormentes lekvárt, vagy pépesített gyümölcsöt, zöldséget kever - tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Továbbá találhat a boltok polcain diabetikus édességeket is, viszont jól válassza meg, melyiket is teszi a kosarába! Ugyanis találni köztük fruktózzal (azaz gyümölcscukorral) édesítetteket is, melyeket érdemes elkerülni, illetve nagy hibájuk, hogy jelentős részük fehér liszt alapú. Helyettük keressen inkább a legnagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből készülő, cukorpótlókkal készült édességeket!
Sokan szeretik a tortilla chipseket különböző ízesítésű mártogatós szószokkal. Ha ön is így van vele, akkor elkészítheti ennek egészséges alternatíváját. Vegyen hozzá nyers zöldségeket – pl. répát, zeller szárat- és csináljon hozzá az ízléséhez közel álló szószt. Ez lehet például fokhagymás-joghurtos mártás, avokádó krém, esetleg hummusz- meglátja, ugyanolyan gyorsan rá lehet szokni ezekre a mártogatós ételekre, mint a tortilla chipsekre!
komplex endokrin és allergiás kórképek
inzulinrezisztencia (IR)
policisztás ovárium szindróma (PCOS)
pajzsmirigy problémák
meddőség
Rendelés típusa:
További véleményekVarga Dóra egy nagyon szimpatikus, naprakész és nagyon tájékozott szakember, csak ajánlani tudom. Minden kérdésemre alapos és részletes választ adott, és kaptam segédanyagokat is tőle. Abszolút profi, nagyon köszönöm a segítségét és további jó munkát kívánok.
Amikor egy nő azt veszi észre, hogy sötét szőrszálak nőttek a mellbimbója körül, az állán, a bajusz területén, meglehetősen kellemetlennek találhatja azt, hiszen ezek klasszikusan férfias megjelenésre utalnak. Azonban mielőtt bárki úgy gondolná, elég csak kitépkedni a zavaró szőrszálakat, érdemes utánajárni, mi okozhatja ezt a jelenséget. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus beszélt a lehetséges okokról.
A vércukorszint jelentős ingadozásainak kivédése rendkívül fontos a cukorbetegek számára, akik szélsőséges esetben a ketoacidózis és/vagy a súlyos hipoglikémia felé is sodródhatnak. De vajon mi lehet az oka annak, ha nehéz beállítani a vércukorszintet, mi minden befolyásolja a hatékony kontrollt és miért fontos annyira az egyensúly beállítása? Dr. Para Györgyi, az Endokrinközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista adta meg a válaszokat.
Amikor izomgyengeséget, fokozott szomjúságot, magas vérnyomást, erős szívdobogást tapasztal valaki magán, szinte biztosan nem gondol először a mellékvesére, mint a tünetek forrására. Először nem is kell erre gondolni, de előfordul, hogy a mellékvesét érintő kórkép - régi nevén Conn-szindróma, manapság inkább primer aldosteronismusnak nevezik - okozza a panaszokat. A diagnózis felállításának lépéseiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Molnár Jeannette, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus.