Ezeket nassolja, ha cukorbeteg vagy IR diétát követ

Ezeket nassolja, ha cukorbeteg vagy IR diétát követ

Varga Dóra Módosítva: 2018.11.30

Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van? A kérdést Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

Ezért ne fogyasszon hagyományos édességeket

Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült nassolnivalókról érdemes lemondania! Ennek oka, hogy mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukor szintet, majd 1-2 óra elteltével pedig túl alacsony lehet az értéke. Éppen ezért tör rá az illetőre ekkor kisebb-nagyobb falásroham, hiszen a szervezet éhezni kezd, ráadásul amennyiben ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.

Tehát a cél, hogy többségében olyan ételeket fogyasszon, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, ugyanis ekkor kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.

Nem muszáj lemondania teljes egészében a nassolásról

nassulás, cukorbetegség, ir, diétaTermészetesen amennyiben odafigyel, mit, mennyit és mikor eszik, akkor belefér az IR/cukorbeteg diétába is a nassolás. Hogy mégis mikre figyeljen oda? Fontos, hogy a cukrot valamilyen alternatívával pótolja. Erre ma már számtalan termék áll az emberek rendelkezésére, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Így választhat természetes cukorpótlók - mint például a xilit, az eritrit vagy a stevia-, illetve az olcsóbb árfekvésű mesterséges édesítőszereket közül is.

Az édes és sós sütemények elkészítésénél a legegyszerűbb, amennyiben sima fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet, vagy akár a különlegesebb kókusz-illetve gesztenyelisztet választja, melyek magasabb rost tartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet.

Amennyiben nem akar bajlódni a sütéssel, a kisétkezésekre bátran fogyaszthat gyümölcsöket (kivéve az aszalt gyümölcsök, banán, szőlő). Vagy esetleg készíthet házilag is ízletes gyümölcsjoghurtot, túrókrémet, ha a natúr tejtermékekhez cukormentes lekvárt, vagy pépesített gyümölcsöt, zöldséget kever - tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Továbbá találhat a boltok polcain diabetikus édességeket is, viszont jól válassza meg, melyiket is teszi a kosarába! Ugyanis találni köztük fruktózzal (azaz gyümölcscukorral) édesítetteket is, melyeket érdemes elkerülni, illetve nagy hibájuk, hogy jelentős részük fehér liszt alapú. Helyettük keressen inkább a legnagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből készülő, cukorpótlókkal készült édességeket!

Tortilla helyett

Sokan szeretik a tortilla chipseket különböző ízesítésű mártogatós szószokkal. Ha ön is így van vele, akkor elkészítheti ennek egészséges alternatíváját. Vegyen hozzá nyers zöldségeket – pl. répát, zeller szárat- és csináljon hozzá az ízléséhez közel álló szószt. Ez lehet például fokhagymás-joghurtos mártás, avokádó krém, esetleg hummusz- meglátja, ugyanolyan gyorsan rá lehet szokni ezekre a mártogatós ételekre, mint a tortilla chipsekre!

 

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • komplex endokrin és allergiás kórképek

    • inzulinrezisztencia (IR)

    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)

    • pajzsmirigy problémák

    • meddőség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon): kedd
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Páciens véleményeket itt olvashat>>

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyakorlatias

Nagyon tetszett Dóra vidám, pozitív hozzáállása, szakmai tudása és hogy nem csak elméleti tudást kaptam, hanem, hogy gyakorlati tanácsokat is adott. Rávilágított a főbb irányvonalakra, lehetőségekre, praktikus tanácsokkal látott el. Nagyon tetszett a felkészültsége.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok