Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



29 éves, 163 cm magas, 52 kg-os nő vagyok. Férjemmel babát tervezünk, június végén hagytam abba a fogamzásgátló szedését, november közepe óta próbálkozunk. Petefészek cisztáim nincsenek, viszont serdülőkorom óta szőrösebb vagyok a kelleténél (pl. köldök alatt, felett, arcon a fül alatt stb. is van enyhe szőrzet). Ciklusaim a fogamzásgátló abbahagyása óta 35-44 naposak (28 napos korábban sem volt soha a fog.gátló előtt), utolsó alkalommal málnalevél-palástfű tea kombinációval 31 nap volt. Vérzésem nem erős. Peteérésem a hőmérőzés, illetve nyák alapján van. Nőgyógyászom az LH - FSH rossz aránya miatt napi 1 szem Clostilbegyt-et írt fel ciklus 5-9. nap közötti időszakra. Mennyinek kellene lenni az LH-FSH aránynak? A ciklus 21. napi eredményemet még nem látta, miszerint a prolaktin majdnem megháromszorozódott a ciklus 3. napihoz viszonyítva. A pajzsmirigy illetve IR eredményeimre az endokrinológus nem írt fel gyógyszert, étrend változtatást javasolt csupán a magasabb inzulin értékek miatt. Illetve azt mondta, hogy a TSH értékem baba projekthez valóban nem ideális, de gyógyszert erre sem kaptam. Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi hormoneredmények közül melyik miatt kellene aggódnom:



Ciklus 3. napi eredmények:



Prolaktin: 225 mIU/L Ref. érték: 40-530 mIU/L

LH: 5,6 IU/L Ref.érték: 1,1-11,6 IU/L

FSH: 5,6 IU/L Ref.érték: 2,8-11,3 IU/L

Ösztriadol (E2): 99 pmol/L Re.érték: 0-587 pmol/L

Tesztoszteron, totál: <0,69 nmol/L Ref.érték: <2,5 nmol/L

Szexhornom-kötő fehérje (SHBG): 62,4 nmol/L Ref.érték: 18-144 nmol/L

DHEAS: 5,5 qmol/L Ref.érték: 1 -11,7 qmol/L

17OH-progeszteron: 1,1 ng/mL Ref.érték: 0,2-1,3 ng/mL







Ciklus 21. napi eredmények:



Prolaktin: 625 mIU/L Ref.érték: 40-530 mIU/L

Ösztriadol (E2): 514 pmol/L Ref.érték: 101-905 pmol/L

Progeszteron: 48 nmol/L Ref.érték: 2,3-56,6 nmol/L







Pajzsmirigyhez kapcsolódó értékek (ciklustól függetlenül):



TSH:3,54 mIU/L Ref.érték: 0,55-4,78 mIU/L

FT4: 15,83 pmol/L Ref.érték: 11,5-22,7 pmol/L

FT3: 5,07 pmol/L Ref.érték: 3,5-6,5 pmol/L

Anti-TPO: 35 IU/ml Ref.érték: 0-60 IU/ml

Anti-TG: <15 Ref.érték: 0-60 IU/ml





Inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye:



Éhgyomri glükóz: 5 mmol/L Ref.érték: 3,8-6 mmol/L

60 perces glükóz: 5,8 mmol/L Ref.érték nincs feltüntetve

120 perces glükóz: 4,8 mmol/L Ref.érték: 4,1-7,8 mmol/L

Inzulin: 9,7 mIU/L Ref.érték: 3-25 mIU/L

Inzulin 60 perc: 79,8 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve

Inzulin 120 perc: 57 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve

Inzulin rezisztencia (HOMA index): 2,16

Normális <2

Valószínű >2,5

Diabetes >5



Nagyon szépen köszönöm előre is szakvéleményét!



Üdvözlettel:



Andrea
Kedves Andrea!



A baba tervezéshez sem a TSH eredménye, sem a hyperinzulinaemia nem optimális. Kis mennyiségű gyógyszeres rásegítés, diéta, megfelelő mozgás megoldást nyújthat a problémára.



Üdvözlettel,

Dr.Polyák Annamária

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA