IR-barát húsvéti kalács

IR-barát húsvéti kalács

Módosítva: 2025.04.17 12:01

Nem is igazi a Húsvét kalács nélkül, ezért egy könnyen elkészíthető, finom IR-barát kalács receptet ajánlott Vajdovich Dorottya, az Endokrinközpont dietetikusa.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók (1 db kalácshoz)

  • 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 175 g zabpehelyliszt
  • 160 g finomliszt
  • 25 g vaj
  • 35 g libazsír
  • 25 g friss élesztő
  • 75 g datolyaőrlemény
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 db tojás + 1 db tojás a tetejére
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 260 ml 2,8%-os tej

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Elkészítés

  1. A tejet langyosra melegítsd langyosra és oldd fel benne a kristálycukrot, majd morzsold el benne az élesztőt és 10 perc alatt futtasd fel.
  2. A liszteket mérd ki és szitáld át egy nagyobb tálba. A szitán fennmaradó korparészt is add hozzá az átszitált lisztekhez. Add hozzá a datolyaőrleményt, a sót és a reszelt citromhéjat is.
  3. Miután felfutott a tejben az élesztő, keverd hozzá a tojássárgáját és az egész tojást, majd az egészet öntsd a lisztes keverékhez.
  4. Konyhagép segítségével a dagasztókarral kis fokozaton kezdd el összeállítani a tésztát.
  5. A vajat és a zsírt mikróban olvaszd meg és kanalanként add a tésztához, miközben a konyhagép dagaszt.
  6. Kb. 15 percen keresztül dagaszd a tésztát és csak akkor hagyd abba, amikor már szép fényes és elvált az edény falától. Ilyenkor takard le a tálat egy konyharuhával, helyezd meleg helyre és hagyd a tésztát 1 óra alatt a duplájára kelni.
  7. Ezek után egy lisztezett gyúródeszkán gyúrd át a tésztát és formázz belőle 6 db egyenlő nagyságú gombócot. Végül takard le őket egy konyharuhával és 20 percig pihentesd.
  8. A gombócok mindegyikét 1-1 hosszúkás téglalappá nyújtsd ki és a hosszanti oldalánál tekerd fel, majd kézzel egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkákat sodorj belőlük úgy, hogy a végük felé kissé vékonyodjanak el a hurkák.
  9. 3-as, 4-es vagy 6-os fonással fond meg a kalácsot, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezd át. Közben a sütőt melegítsd elő 175 °C-ra.
  10. További 30 percig keleszd a kalácsot, majd kend meg tojással, esetleg szórd meg szeletelt mandulával vagy egyéb magvakkal és kb. 40 perc alatt süsd aranybarnára!

A kalácsnak a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehelyliszt, valamint a datolyaőrlemény révén igen magas a rosttartalma, ezért jól beilleszthető az IR-diétába, de legyél vele mértékletes!

Energia- és tápanyagtartalom 1 szelet kalácsban (ha a teljes kalács kb. 18 szelet):

  • Energia: 170 kcal
  • Zsír: 5,3 g
  • Szénhidrát: 23,9 g
  • Fehérje: 4,8 g
  • Rost: 2,9 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
    • pajzsmirigy problémák
    • túlsúly
    • sport és endokrin betegségek étrendi összehangolása

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Hírek

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Nyári hízás? Egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyakori fagyizás vagy a lángos okozza. Különösen nem indokolja a nyári súlygyarapodást a megengedőbb étrend, ha kifejezetten figyelünk a kalóriavitelre. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arról beszélt, hogy sokszor van hormonális magyarázata a hízásnak.

További részletek
Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Amikor valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, az első körben a TSH szintjét ellenőrizteti egy egyszerű laborvizsgálattal. De mi is pontosan a TSH, mennyi a normál értéke, mi befolyásolja azt és milyen további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnosztizáláshoz? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, egyetemi docens adta meg a legfontosabb válaszokat.

További részletek
Pajzsmirigybetegek több jódot veszíthetnek az izzadás miatt

Pajzsmirigybetegek több jódot veszíthetnek az izzadás miatt

A pajzsmirigy optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód bevitele, különösen nyáron, amikor a fokozott izzadás miatt a szervezet több jódot veszíthet. A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, míg a túlzott bevitel fokozhatja a pajzsmirigy gyulladását, túlműködését. A jódbevitel tehát fontos kérdés a pajzsmirigybetegeknek, azonban dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiség beállításához mindenképp orvossal kell konzultálni.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK