Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Tejcsorgás terhesség nélkül? Igen, lehetséges!

2015-02-19 14:52:33 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Tejcsorgás terhesség nélkül? Igen, lehetséges!

A várandósság és a szoptatás időszakában a tejcsorgás teljesen normális jelenség, ám előfordulhat, hogy terhesség fennállása nélkül tapasztaljuk, sőt, akár férfiként is. Ekkor érdemes hormonzavarra gondolni, ugyanis nagy valószínűséggel prolaktin túltermelés áll a háttérben. Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatjuk, miként lehet véget vetni a kellemetlen állapotnak.

A várandósság és a szoptatás időszakában a tejcsorgás teljesen normális jelenség, ám előfordulhat, hogy terhesség fennállása nélkül tapasztaljuk, sőt, akár férfiként is.  Ekkor érdemes hormonzavarra gondolni, ugyanis nagy valószínűséggel prolaktin túltermelés áll a háttérben. Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatjuk, miként lehet véget vetni a kellemetlen állapotnak.

A prolaktin szerepe

Az agyalapi mirigy, azaz a hipofízis által termelt hormon a prolaktin, mely részt vesz az anyagcserében, a növekedésben, valamint a terhesség létrejöttében és a szoptatásban. Legtöbben tejelválasztó, illetve a stressz során nagy mennyiségben jelen lévő hormonként ismerik. A prolaktin ezen kívül a szülés után gátolja a tüszőérést, megakadályozva a terhesség létrejöttét.  Azonban ez akár a visszájára is fordulhat, ugyanis ha pl. a stressz hatására megemelkedik a szintje, akkor akár meddősséget, vetélést is okozhat, mivel gátolja a beágyazódást. 

Tejcsorgással járhat a prolaktin túltermelődés

A prolaktin túltermelődése tehát megakadályozhatja a gyermekáldást, így ha hosszabb idő után sem mutat pozitívat a terhességi teszt, érdemes hormonvizsgálattal ellenőriztetni a szintjét, főleg akkor, ha stresszesebb életmódot folytat. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint ugyanis stressz hatására a szervezetben megemelkedik a prolaktin szint.

TejcsorgásAzonban érdemes tudni, hogy nem csak a teherbeesési nehézségek, hanem más jelek is felhívhatják a problémára a figyelmet: ilyen például a libidó csökkenése, a mestruációs zavarok, stressz, elhízás, alvászavarok, izzadás, látászavar, valamint - tejelválasztó hormon lévén - a terhesség nélküli tejcsorgás (férfiak esetében is).

A megnövekedett prolaktin szint hátterében a stresszen kívül betegségek is állhatnak, hiszen a pajzsmirigy alulműködés, Cushing-kór, illetve prolaktinóma (az agyalapi mirigy jóindulatú daganata) mind emelkedett értéket eredményezhetnek.

A probléma orvosolható

Látható tehát, hogy a magas prolaktin szint számos problémát vonhat maga után, így kezelni szükséget. Viszont ehhez fontos tudni, mi is okozza a hormon túltermelődését, hiszen a terápiát ehhez szükséges igazítani. Éppen ezért hipofízis betegség gyanúja esetén MRI felvétel szükséges, amivel pontosabb képet lehet kapni a probléma forrásáról.

Rossz esetben műtétre is sor kerülhet (nagy méretű daganat esetén), ám legtöbbször gyógyszeres kezeléssel és a stressz csökkentésével jelentős javulás érhető el, melynek következtében a panaszok megszűnnek.

 

 

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!