Mitől függ a PCOS kezelése?

Mitől függ a PCOS kezelése?

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.06.12

Menstruációs zavarok, pattanásos bőr, túlzott szőrnövekedés, túlsúly probléma. Csak néhány panasz, amely PCOS esetében előfordul, sőt, akár meddőség is kialakulhat. Miként kezelhető a probléma? Erre is választ kapunk dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától.

 

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) minden tizedik nőt érinti, a vezető meddőségi ok. A komplett anyagcserezavar hátterében leginkább örökletes cukoranyagcsere-zavar található.

Tünetei szerteágazóak!

A menstruáció zavarai – ritkulása, elmaradása; fokozódik a férfi nemi hormon, az androgén termelődése, ez okozza a túlzott szőrnövekedést, olyan helyeken is, ahol nem megszokott (pl. arcon) pattanásos a bőr; létrejöhet hajhullás; kísérőjelenségként problémát okozhat a túlsúly.

pcos, inzulinrezisztencia, elhízás, túlsúly, diéta, életmód, dr. koppány viktória, endokrinközpontA PCOS esetében meddőség is kialakulhat, a petefészkek (ciszták alakulnak ki a petefészkekben, előfordulhat, hogy megnagyobbodnak) elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést.

PCOS: komplex kezelést igényel!

A PCOS gyanúja esetén nagyon fontos a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat a pontos diagnózis és a megfelelő terápia érdekében. A kezelés akár élethosszig is eltarthat, és endokrinológus szakorvos, illetve táplálkozástudományi szakember bevonásával történik.

Attól függ a terápia, hogy milyen tünetei vannak a betegnek, ezek mennyire súlyosak, illetve meghatározzák a kezelést a kialakuló egyéb betegségek is.

  • A női ciklus rendezése, a menstruációs zavarok megszüntetése esetén fogamzásgátló készítményt javasolhat a kezelőorvos.

  • Az agyalapi mirigy serkentésével aktivizálódhat a petefészek.

  • Problémát jelent a nőnek a túlzott szőrnövekedés, a pattanásos bőr – ezt is kezelheti a szakorvos megfelelő készítménnyel.

  • Túlsúly esetén már a terápia elején meg kell beszélni a szakorvossal az életmódváltás (diéta és testmozgás) lehetőségét, ebben dietetikus és mozgásterapeuta nyújt segítséget.

  • A PCOS gyakran összefüggésben áll a cukoranyagcsere zavarával: kialakulhat cukorbetegség, illetve annak előszobája, az inzulinrezisztencia (az inzulinhormon a petefészkek működésére is hatással van). Kialakuló cukorbetegség/IR esetén szintén az életmódváltás hozhat eredményt, valamint javasolható gyógyszeres kezelés, ezt a szakorvos dönti el.

Amint láthatjuk, a PCOS több szervet is érintő, összetett hormonális betegség, amely komplex kezelést, odafigyelést igényel a benne részt vevő orvosi csapattól, illetve nagyon fontos a beteg hozzáállása is – tette hozzá a Budai Endokrinközpont orvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre kiterjedt a figyelme

A Doktornő (Koppány Viktória) kiváló orvos, gyors, nagyon segítőkész, mindenre kiterjedt a figyelme. Felhívtak előtte, hogy biztosan tudok-e menni. Kedves kiszolgálás. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok