Mit mutat a TSH, és mikor szükséges szintjének ellenőrzése?

Mit mutat a TSH, és mikor szükséges szintjének ellenőrzése?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.08.25 Módosítva: 2023.09.29

A pajzsmirigy betegségek diagnózisának felállítása során minden esetben ellenőrzésre kerül a TSH szintje. Dr. Tar Attila, az Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, pontosan milyen hormonról is van szó, illetve milyen esetekben kell pajzsmirigy betegségre gyanakodni.


Endokrinközpont szolgáltatásai pajzsmirigybetegség gyógyítására:

  • Endokrinológiai szakorvosi vizit a pajzsmirigy betegség kezelésére
  • Labor vizsgálatok a pajzsmirigy állapotának vizsgálatára
  • Dietetikai szolgáltatás a pajzsmirigy betegség megelőzése és szinten tartása érdekében
  • Holisztikus szemléletű endokrin gyógyítás
  • Pajzsmirigy ultrahang
  • Pajzsmirigy aspirációs citológia | mintavétel és szövettan

TSH, azaz a pajzsmirigy-serkentő hormon

A TSH meghatározására a pajzsmirigyzavarok gyanúja, illetve kezelése során minden esetben szükség van. Az agyalapi mirigyben termelődő hormon ugyanis a pajzsmirigy hormonjainak termelődését befolyásolja, méghozzá úgy, hogy serkenti a T3 (trijódtironin) és a T4 (tiroxin) előállítását, valamint fokozza a jód felszívódását. Amennyiben a pajzsmirigy hormonjainak mennyisége csökken, az arra ösztönzi a hipotalamuszt (TRH), hogy még több TSH-t termeljen, hogy növekedjen a T3 és a T4 szintje. Ellenkező esetben, amikor túl sok hormon van jelen a vérben, a TSH termelődése csökken.

A laboratóriumok a nem fehérjéhez kötött szabad T3-t (FT3), ás szabad T4-et (FT4) adják meg.

Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a pajzsmirigybetegségek diagnózisának felállításához igen kevés egyedül a TSH szintjének meghatározása, ugyanis a napszak, a stressz, bizonyos gyógyszerek, a várandósság, sőt, még az időjárás hatására is megváltozhat a vérben lévő mennyisége. Viszont amennyiben a normál tartománytól eltérő eredményeket kapunk, az mindenképen felveti a pajzsmirigyzavar gyanúját, ezért ekkor mielőbb szakemberhez érdemes fordulni! Az orvos a paciens tüneteit, a T3, T4 értékeit, valamint a pajzsmirigy szerkezetét, állapotát figyelembe véve már biztonsággal kijelenheti a betegség meglétét. Ezek közül a leggyakoribb zavar az a pajzsmirigy alulműködés, a túlműködés, valamint a golyva (struma), azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása. Amennyiben alulműködés áll fenn, úgy a TSH szintje a referenciatartománytól magasabbá válik, ellenkező esetben alacsonyabb lesz.

Milyen tünetek esetén érdemes megnézetni a TSH szintet?

Sajnos a pajzsmirigyzavarok sok esetben igen általános tüneteket produkálnak, ezért gyakran a beteg nincs tisztában állapotával. Pedig a fáradékonyság, az aluszékonyság, rossz közérzet, letargia, elhízás, hajhullás, menstruációs zavarok mind a pajzsmirigy alulműködésére utalhatnak. Ellenkező esetben, vagyis túlműködéskor stressz, álmatlanság, hiperaktivitás, normál étvágy melletti fogyás figyelhető meg a cikluszavarok mellett- mondja dr. Tar Attila, az Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy a várandósságot, a gyermek fejlődését a TSH normál mennyiségtől való eltérése igen komolyan befolyásolhatja, ezért szintjének meghatározása már a családtervezéskor szükséges!

 

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Kövi Rita

Dr. Kövi Rita

gyermek radiológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Ths 3,495
Nem terhes:0,38-5,33 mIU/l
Terhes I. trimeszter:0,05-3,7 mIU/l
Terhes II. trimeszter:0,31-4,35 mIU/l
Terhes III. trimeszter:0,41-5,18 mIU/l
Kérdésem hogy nekem jó ez az értek a pajzsmirigyet kapcsolatban

Kedves Mária!

A TSH eredménye határértéken belül van.

Üdvözlettel: Plósz Jennifer

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK