Mi minden okozhat fokozott szőrnövekedést?

Mi minden okozhat fokozott szőrnövekedést?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2018.01.05 Módosítva: 2019.04.10

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Magas tesztoszteron szint

A férfiakra jellemző állapotok – mint pl. a zsíros, pattanásos bőr vagy a fokozott szőrnövekedés- jellemzően a kelleténél magasabb tesztoszteron szintre utal, hiszen ez a nemi hormon is felelős a férfias jegyekért. Ebből kiindulva, ha nők vagy lányok esetén emelkedik meg a szintje, az könnyen okozhat hasonló gondokat. Magas tesztoszteron szintet, több kóros állapot is eredményezhet, gyakran PCOS, pajzsmirigyzavarok, mellékvesekéreg enzimzavar, kromoszóma eltérés vezetnek hozzá.

PCOS

Mint már említettük, a tesztoszteron túltengés hátterében gyakran PCOS áll, ami a petefészkekben kialakult ciszták jelenlétére utal. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így tünetek fennállásakor náluk is érdemes erre gyanakodni. Ekkor a többek között a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nem megy végbe megfelelően a tüszőérés, így nem alakul ki domináns tüsző sem, ami megrepedhetne. Helyette apró, folyadékkal teli ciszták keletkeznek. A fokozott szőrnövekedés mellett gyakori panasz ekkor még a menstruációs zavarok, meddőség, zsíros, pattanásos bőr, valamint az alma típusú elhízás.

Daganat

Amennyiben a tesztoszteron szintje lényegesen magasabb a normálisnál, úgy hormontermelő daganat jelenlétére is érdemes gyanakodni (ez lehet a mellékvesekéregben, petefészekben, agyalapi mirigyben). Mivel a kóros sejtburjánzás akár rosszindulatú is lehet, mindenképp alapos utánajárást igényel!

Cushing szindróma, Cushing kór

fokozott szőrösödés okaiA Cushing szindróma a mellékvesekéreg túlműködésével járó állapot, melynek során a kortizol szintje megemelkedik. Meglehet, hogy a mellékvesekéregben levő sejtek túlzott működése miatt nő meg a mennyisége, de az is előfordulhat, hogy más készteti fokozott munkára a mellékvesekérget (pl. agyalapi mirigy daganata. Ha ez okozza a problémát, úgy Cushing kórról beszélünk).

Jellemző tünetei a piros, holdvilágos arc, zsírpúp, fáradtság, gerinctáji fájdalom, elhízás, csontritkulás, menstruációs zavarok, pattanások, szőrnövekedési zavar,  lila striák. Gyermekek esetében a növekedés lassulása is figyelemfelhívó jel lehet - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa.

Derítse ki, mi áll a fokozott szőrnövekedés hátterében

Hogy kiderüljön, mi is okozza a fokozott szőrnövekedést, úgy elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálatra is szükség van (pl. TSH, kortizol, vércukor, inzulin), továbbá indokolt lehet nőgyógyászati és képalkotó vizsgálatokon (CT, MRI) is részt venni.

A probléma terápiája a kiváltó októl/okoktól függ, ám az esetek többségben gyógyszeres kezeléssel, valamint életmódváltással orvosolható a panasz, ám daganat esetén műtéti beavatkozásra van szükség.

További híreink>>>

 

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok