Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Prof. Dr. Somogyi Anikó Módosítva: 2023.04.28

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

Mi az a lipidológia?

A lipidológia a zsíranyagcsere (lipid anyagcsere) zavaraival foglalkozó szakterület. A vérben keringő és a különböző szervekbe jutó különböző lipidek- mint a koleszterin és a triglicerid normálistól- azaz az átlagostól - való eltéréseinek okát és következményeit vizsgálja a lipidológia, és ha tudja, kezeli. Viszonylag új területnek számít az orvoslásban, ám jelentősége egyre nagyobb. Fontos mielőbb fényt deríteni a kóros állapotokra, és életmód tanáccsal, gyógyszerekkel ellátni a betegeket.

“A lipidek fehérjéhez kötődve keringenek, ezért lipoproteineknek hívják őket (5 fő lipoprotein található a vérben). Miért fontosak egészséges körülmények között is a lipidek? A lipideknek nagy szerepük van a sejtfalak felépítéseben, a zsírok tárolásában, illetve nagy jelentőségük van a hormonok felépítésében, epesavak kialakulásában is. Éppen ezért nagy szükség van rájuk”- mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó.

A legismertebb lipid az a koleszterin (létezik “jó” HDL és “rossz” LDL koleszterin is), de ide tartozik a triglicerid is. Azt már tudjuk, hogy egyes keringő lipidek nagy mennyisége hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához (pl. LDL, triglicerid…), de a védő lipidek (HDL) alacsony szintje is káros!

 

Mikor érdemes lipidológiára menni?

 • ismert a családban magas koleszterin-triglicerid szint
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás
 • hasnyálmirigy-gyulladás után
 • stroke/szívinfarktus után
 • túlsúly esetén

 

Mivel foglalkozik a lipidológus?

A lipidológus tanulmányozza a vérben lévő zsírszerű anyagokat, meghatározza azok mennyiségét, és diagnosztizálja, kezeli a lipidekkel kapcsolatos elsődleges és másodlagos rendellenességeket. A lipidológusok gyakran működnek együtt egyéb szakterületek orvosaival (pl. kardiológusokkal, endokrinológusokkal, diabetológusokkal), hiszen ezeken a területeken kialakuló számos betegség is csak akkor kezelhető hatékonyan, ha a lipidszintek is megfelelőek.

 

Az erek állapota nagyban függ a vérzsírok mennyiségétől , ezért nem csupán a már kialakult betegségek és kóros állapotok esetén tudnak a lipidológusok nagy segítséget jelenteni, de a prevencióban is fontos szerepük van (pl. azoknál, akiknél családi halmozódás miatt nagyobb az esély a szív-és érrendszeri betegségekre). A lipidológus átfogó lipidcsökkentő megoldást nyújt, azaz a gyógyszeres kezelés mellett nagy hangsúlyt fektet a megfelelő életmódterápia összeállítására is.

“A lipidológus szerepe röviden az, hogy segítsen kezelni a koleszterin- és trigliceridszintet, akár más szakorvossal együttműködve. A megfelelő lipidszint elérése azért fontos, mert a magas vérzsír szint jelentősen megnöveli az érelmeszesedés rizikóját, ami komoly provokáló tényezője a szívinfarktusnak, stroke-nak"- mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusa, lipidológus.

Előfordulhat, hogy genetikai probléma miatt magas valakinek a koleszterin- és trigliceridszintje- ez a zavar a család több tagját is érintheti, így van, hogy a lipidológus egész családokat kezel.

Milyen betegségek kialakulásához járul hozzá a magas lipid szint?

 • lipidológiaÉrelmeszesedés és következményei: stroke, koszorúér-betegség, szívinfarktus
 • Perifériás artériás betegség
 • Vesebetegség
 • Májcirrozis
 • Hasnyálmirigy gyulladás

 

Lipidek és az endokrin rendszer

A lipid szintek és a hormonális állapot közt jelentős kapcsolat van: a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis), a Cushing szindróma, az akromegália a lipidszintek változásához vezethetnek. Ám a magas lipid szint (és a hozzá kapcsolódó elhízás) nem csak következménye, de oka is lehet különböző endokrin zavaroknak (sőt, bizonyos hormonok adása szintén magas lipidszintet okozhat), így hormonális problémák esetén érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vérzsír értékeket is!

 

Milyen endokrin zavar esetén érdemes lipidológust felkeresni?

 

 

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, diabetológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • Pajzsmirigy problémák kezelése

  • PCOS

  • Terhességi cukorbetegség

  • 1-es és 2-es típusú cukorbetegség

  • Lipidológia

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés helye: ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Online bejelentkezés

Hírek

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

További részletek
Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

További részletek
Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok