Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Prof. Dr. Somogyi Anikó Módosítva: 2023.04.28 19:03

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

Mi az a lipidológia?

A lipidológia a zsíranyagcsere (lipid anyagcsere) zavaraival foglalkozó szakterület. A vérben keringő és a különböző szervekbe jutó különböző lipidek- mint a koleszterin és a triglicerid normálistól- azaz az átlagostól - való eltéréseinek okát és következményeit vizsgálja a lipidológia, és ha tudja, kezeli. Viszonylag új területnek számít az orvoslásban, ám jelentősége egyre nagyobb. Fontos mielőbb fényt deríteni a kóros állapotokra, és életmód tanáccsal, gyógyszerekkel ellátni a betegeket.

“A lipidek fehérjéhez kötődve keringenek, ezért lipoproteineknek hívják őket (5 fő lipoprotein található a vérben). Miért fontosak egészséges körülmények között is a lipidek? A lipideknek nagy szerepük van a sejtfalak felépítéseben, a zsírok tárolásában, illetve nagy jelentőségük van a hormonok felépítésében, epesavak kialakulásában is. Éppen ezért nagy szükség van rájuk”- mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó.

A legismertebb lipid az a koleszterin (létezik “jó” HDL és “rossz” LDL koleszterin is), de ide tartozik a triglicerid is. Azt már tudjuk, hogy egyes keringő lipidek nagy mennyisége hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához (pl. LDL, triglicerid…), de a védő lipidek (HDL) alacsony szintje is káros!

 

Mikor érdemes lipidológiára menni?

 • ismert a családban magas koleszterin-triglicerid szint
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás
 • hasnyálmirigy-gyulladás után
 • stroke/szívinfarktus után
 • túlsúly esetén

 

Mivel foglalkozik a lipidológus?

A lipidológus tanulmányozza a vérben lévő zsírszerű anyagokat, meghatározza azok mennyiségét, és diagnosztizálja, kezeli a lipidekkel kapcsolatos elsődleges és másodlagos rendellenességeket. A lipidológusok gyakran működnek együtt egyéb szakterületek orvosaival (pl. kardiológusokkal, endokrinológusokkal, diabetológusokkal), hiszen ezeken a területeken kialakuló számos betegség is csak akkor kezelhető hatékonyan, ha a lipidszintek is megfelelőek.

 

Az erek állapota nagyban függ a vérzsírok mennyiségétől , ezért nem csupán a már kialakult betegségek és kóros állapotok esetén tudnak a lipidológusok nagy segítséget jelenteni, de a prevencióban is fontos szerepük van (pl. azoknál, akiknél családi halmozódás miatt nagyobb az esély a szív-és érrendszeri betegségekre). A lipidológus átfogó lipidcsökkentő megoldást nyújt, azaz a gyógyszeres kezelés mellett nagy hangsúlyt fektet a megfelelő életmódterápia összeállítására is.

“A lipidológus szerepe röviden az, hogy segítsen kezelni a koleszterin- és trigliceridszintet, akár más szakorvossal együttműködve. A megfelelő lipidszint elérése azért fontos, mert a magas vérzsír szint jelentősen megnöveli az érelmeszesedés rizikóját, ami komoly provokáló tényezője a szívinfarktusnak, stroke-nak"- mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusa, lipidológus.

Előfordulhat, hogy genetikai probléma miatt magas valakinek a koleszterin- és trigliceridszintje- ez a zavar a család több tagját is érintheti, így van, hogy a lipidológus egész családokat kezel.

Milyen betegségek kialakulásához járul hozzá a magas lipid szint?

 • lipidológiaÉrelmeszesedés és következményei: stroke, koszorúér-betegség, szívinfarktus
 • Perifériás artériás betegség
 • Vesebetegség
 • Májcirrozis
 • Hasnyálmirigy gyulladás

 

Lipidek és az endokrin rendszer

A lipid szintek és a hormonális állapot közt jelentős kapcsolat van: a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis), a Cushing szindróma, az akromegália a lipidszintek változásához vezethetnek. Ám a magas lipid szint (és a hozzá kapcsolódó elhízás) nem csak következménye, de oka is lehet különböző endokrin zavaroknak (sőt, bizonyos hormonok adása szintén magas lipidszintet okozhat), így hormonális problémák esetén érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vérzsír értékeket is!

 

Milyen endokrin zavar esetén érdemes lipidológust felkeresni?

 

 

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, diabetológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • Pajzsmirigy problémák kezelése

  • PCOS

  • Terhességi cukorbetegség

  • 1-es és 2-es típusú cukorbetegség

  • Lipidológia

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Online bejelentkezés

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK