A cukorbetegek a vércukorszintjük normál szinten tartása érdekében kénytelenek a gyógyszeres/inzulinos kezelés mellett szigorú diétát is tartani. Ennek alapelve többek között a meghatározott mennyiségű szénhidrát fogyasztása, valamint a cukros termékek kiiktatása. Ez utóbbi napjainkban már nem szokott nagy gondot okozni, hiszen a legtöbb boltban és szupermarketben találni természetes és mesterséges édesítőszereket és azokból készült árukat. Igenám, de mi a helyzet az alkoholokkal, melyek gyakran már eleve tartalmaznak cukrot, és nem csak pl. koktél formájában?
Szerencsére a diabétesszel küzdők is koccinthatnak egy-egy pohárral, ám fontos, hogy bizonyos szabályokat tartsanak be, nehogy ingadozzon a glükóz szintjük.
Nem mindegy például, hogy mikor is iszik. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy az étkezések előtt fogyasztott alkohol egyrészt megnöveli az étvágyat, másrészt hatására később is érkezik el a teltségérzetet. Ennek egyenes következménye, hogy az ember többet eszik, és több lesz mind az energia, mint pedig a szénhidrát bevitele. Éppen ezért érdemes arra ügyelni, hogy lehetőleg az étkezés közben, vagy a végén kortyoljon a poharába! Igen fontos továbbá, hogy mindig valamilyen falatoznivaló mellé igyon alkoholt a cukorbeteg, máskülönben könnyen hipoglikémia, vagyis alacsony vércukorszint léphet fel, különösen az inzulinnal és az inzulin elválasztást serkentő gyógyszerrel kezeteknél. Ennek oka, hogy az alkohol gátolja a máj glükóz-kibocsátását, amely az alacsonyabb vércukorszintet kompenzálni tudná. Ezt elkerülheti, hogy iszogatás közben falatozik némi teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, vagy olyan más szénhidrátot, ami rostban gazdag.
Természetesen az alkoholfogyasztásnál figyelembe kell venni azt is, hogy az illető mit is iszik. Lehetőleg kerülje a cukrozott likőröket és koktélokat – hacsak nem édesítőszerrel készültek. Helyettük inkább töltsön magának jó minőségű száraz vörös-vagy fehérbort, ill. száraz pezsgőt! A jó minőségű vörösbort, nem csak a szív-és érrendszeri betegségekre van pozitív hatással, hanem a 2-es típusú cukorbetegségben javítja az inzulinrezisztenciát is.
Az alkohol fogyasztásánál mindezeken kívül fontos egyrészt a mértékletesség - amely természetesen mindenkire vonatkozik. Ez nőknél maximum egy, férfiaknál maximum két egység alkoholt jelent naponta. (egy egység= 2dl sör/1dl bor/2cl tömény ital)- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy a sör esetében annak jelentős szénhidrát tartalmával a cukorbetegeknek mindenképpen számolni kell, ezért ebből minimális legyen az elfogyasztott mennyiség!
A túlsúly és különösen az elhízás egy összetett állapot, aminek korántsem csak az lehet az oka, hogy valaki túl sok édességet eszik. Szinte minden esetben érdemes a hormonális háztartás egyensúlyát vizsgálni az obezitás hátterében. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokra a gyanús jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek miatt érdemes endokrinológus bevonásával vizsgálni az elhízás hátterét.
A vér kóros zsírszintje veszélyes állapot, már csak azért is, mert nem okoz tüneteket úgy, hogy a betegnek panaszt okozna, így sokáig rejtve maradhat. Legtöbben egy más okból készített laborvizsgálat kapcsán szembesülnek elsősorban a magas koleszterinszinttel és a magas trigliceridszinttel, amelyek kezelést igényelnek. Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az életmód is jelentősen hozzájárul az emelkedhet magas vérzsír, azaz lipid szintekhez, vannak bizonyos betegségek, amelyek szintén kóros lipidértékekhez, ún. dyslipidaemiához vezethetnek.
November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban.