Cukorbetegként sem kell teljesen lemondani az alkoholról

Cukorbetegként sem kell teljesen lemondani az alkoholról

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.07.05 Módosítva: 2017.08.09
Nyáron, a fesztiválok és a kerti partik idején szinte minden társaságnál előkerül az alkohol, de egy kellemes, otthoni vacsorát is jól esik olykor egy kis borral zárni. De vajon mit tehetnek a cukorbetegek? Teljesen le kell mondaniuk az alkoholról, vagy ihatnak egy-egy pohárral? A kérdést Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

A cukorbetegek a vércukorszintjük normál szinten tartása érdekében kénytelenek a gyógyszeres/inzulinos kezelés mellett szigorú diétát is tartani. Ennek alapelve többek között a meghatározott mennyiségű szénhidrát fogyasztása, valamint a cukros termékek kiiktatása. Ez utóbbi napjainkban már nem szokott nagy gondot okozni, hiszen a legtöbb boltban és szupermarketben találni természetes és mesterséges édesítőszereket és azokból készült árukat. Igenám, de mi a helyzet az alkoholokkal, melyek gyakran már eleve tartalmaznak cukrot, és nem csak pl. koktél formájában?

Szerencsére a diabétesszel küzdők is koccinthatnak egy-egy pohárral, ám fontos, hogy bizonyos szabályokat tartsanak be, nehogy ingadozzon a glükóz szintjük.

Nem mindegy, mikor és mit iszik

Nem mindegy például, hogy mikor is iszik. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy az étkezések előtt fogyasztott alkohol egyrészt megnöveli az étvágyat, másrészt hatására később is érkezik el a teltségérzetet. Ennek egyenes következménye, hogy az ember többet eszik, és több lesz mind az energia, mint pedig a szénhidrát bevitele. Éppen ezért érdemes arra ügyelni, hogy lehetőleg az étkezés közben, vagy a végén kortyoljon a poharába! Igen fontos továbbá, hogy mindig valamilyen falatoznivaló mellé igyon alkoholt a cukorbeteg, máskülönben könnyen hipoglikémia, vagyis alacsony vércukorszint léphet fel, különösen az inzulinnal és az inzulin elválasztást serkentő gyógyszerrel kezeteknél. Ennek oka, hogy az alkohol gátolja a máj glükóz-kibocsátását, amely az alacsonyabb vércukorszintet kompenzálni tudná. Ezt elkerülheti, hogy iszogatás közben falatozik némi teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, vagy olyan más szénhidrátot, ami rostban gazdag.

Természetesen az alkoholfogyasztásnál figyelembe kell venni azt is, hogy az illető mit is iszik. Lehetőleg kerülje a cukrozott likőröket és koktélokat – hacsak nem édesítőszerrel készültek.  Helyettük inkább töltsön magának jó minőségű száraz vörös-vagy fehérbort, ill. száraz pezsgőt! A jó minőségű vörösbort, nem csak a szív-és érrendszeri betegségekre van pozitív hatással, hanem a 2-es típusú cukorbetegségben javítja az inzulinrezisztenciát is.

Az alkohol fogyasztásánál mindezeken kívül fontos egyrészt a mértékletesség - amely természetesen mindenkire vonatkozik. Ez nőknél maximum egy, férfiaknál maximum két egység alkoholt jelent naponta. (egy egység= 2dl sör/1dl bor/2cl tömény ital)- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy a sör esetében annak jelentős szénhidrát tartalmával a cukorbetegeknek mindenképpen számolni kell, ezért ebből minimális legyen az elfogyasztott mennyiség!

 

Téma szakértői

Dr. Fövényi József PhD

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
Dr. Bibok György

Dr. Bibok György

diabetológus
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus, endokrinológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Hasimotoval diagnosztizáltak, Letrox 100 és 75-t szedek felváltva, ez úgy tűnik, bevált, az értékeim a határon belüliek. Sokat olvastam a témában, de a gluténmentes étrendben megoszlanak a vélemények a neten. Kérdésem: mindenképp gluténmentesen kell étkezni (búza, rozs, zab is tiltott) , vagy elengendő a fehér kenyeret teljes kiörlésűre cserélni? - az értékeim javulása e nélkül történt, csupán a gyógyszer hatására.
Köszönettel : Dolgos Timea

Kedves Tímea!

Autoimmun pajzsmirigy betegségek esetén, mint pl. a Hashimoto gyakori, hogy gluténérzékenység társul hozzá ez azonban nem törvényszerű, tehát az sem, hogy gluténmentesen kell étkezni. Javasolt kivizsgáltatni, amennyiben pozitív az eredmény kötelező gluténmentesen étkezni. Vannak olyanok is, akik negatív eredmény ellenére is kipróbálják a gluténmentes étkezést és pozitív változást tapasztalnak. Bármely esetben javaslom azonban dietetikus szakember felkeresését, mert egy nem megfelelően összeállított gluténmentes étrend könnyen lehet egészségtelen.

Üdvözlettel:
Sárga Diána
dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK