Az aspirációs citológia pajzsmirigy göbök esetén életmentő lehet

Az aspirációs citológia pajzsmirigy göbök esetén életmentő lehet

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.06.24 Módosítva: 2023.10.17 09:08

A hormonális betegségek közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy zavarai. Betegségei sokszor előfordulnak az gyakran előforduló göbök, amelyek vizsgálata különleges módszert igényelhet. Az aspirációs citológiáról Dr. Németh-Almási Attila, endokrinológus kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Dr. Szavcsur Péter

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mik azok a göbök és miért alakulnak ki?

A pajzsmirigy a nyakon található, pillangóalakú szerv. Megfelelő működése alapvető a szervezet normál működésében, hiszen a hormon- és az anyagcsere folyamatokért felel. Egyes esetekben kis csomók, gyakran göbök alakulhatnak ki rajta, melyek pajzsmirigy alul -vagy túlműködését , esetleg komolyabb gondokat is okozhatnak. Ezek a göbök lehetnek egészen aprók, de akár olyan nagyok is, hogy az a nyakon szabad szemmel is meglátszik.

A pajzsmirigyben kétféle göb alakulhat ki . Az egyik, az meleg göb . Sokszor sem tapással, sem ultrahanggal észrevenni a problémát, ilyenkor pedig – illetve az egyértelmű eredményért – izotópos vizsgálatnak vetik alá a szervet. A bejuttatott anyag a meleg göbökben felhalmozódik, így a vizsgálati képen piros színűvé válik, ezért nevezik meleg göbnek. Ezek az elváltozások rendszerint jóindulatúak.

A másik típus a hideg göb , mely az izotópos vizsgálat során nem halmozódott anyagot, ezért a képen világos színű. Ezek a képletek sajnos sokszor rosszindulatúak, így komolyabb megfigyelést igényelnek.

A pajzsmirigy göbök gyakoriak, 4-7%-ban fordulnak elő a lakosság körében.

A leginkább érintett kör: nők, 40 év felettiek , korábbi radioaktív sugár (pl. nyakat is érintő emlőrák, akár „egyszerű” fogröntgen) golyva hajlamosító anyagok fogyasztása (pl. a cigaretta füst ún. tiocianátot tartalmaz). A göbök nagy része jóindulatú, ezt azonban csak tapintással nem lehet kimondani.

A pontos mintavétel szükséges

A nagy felbontású ultrahang , pajzsmirigy izotóp, ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel vagyis aspirációs citológia  (UG-FNAB) azonban eldönteni: műteni kell-e vagy sem.

A vékonytű mintavétel a legkedvezőbb költségkímélő, leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában. Legalább olyan - vagy még nagyobb pontosságú-, mint a műtét közben történő fagyasztásos mintavétel. Egyrészt a felesleges sebészi beavatkozást csökkenti, másrészt a sebészeti mintákban rosszindulatú elváltozások kimutatását megduplázza.

A megszúrt elváltozások 60-70%-a jóindulatú, de nagy gyakorlatra van szükség annak eldöntésében, hogy mikor, melyik göbből veszünk mintát- mondja a szakember.

A „jóindulatúság” UH jelei : tojás, vagy lapos forma, jól körülírt, sima felszín és határok, a környező szövetekkel megegyező UH sűrűség, széli erezettség.

Lehetséges kategóriák : rosszindulatú, gyanús, határeset, nagyon jóindulatú, jóindulatú.

Hogy néz ki az aspirációs citológiát?

Az ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel (aspirációs citológia), minden esetben az endokrinológus előzetes jóváhagyásával, és kérésére történik, csak megelőzi a szakorvosi.

Maga a mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek a pajzsmirigybe és mintát vesznek. Szerencsére a folyamat különösebb előkészületeket nem igényel, és a szakápolásra sincsen szükség. Az orvos a mintavétel előtt fertőtleníti a területet, a vékony tűt a gyanús képletbe vezeti, majd a mintavétel után a beteg haza is mehet. A szúrás minimális kellemetlenséggel ját, de rövid ideig tart. Előfordulhat, az adott terület még napig érzékeny lesz, ez a néhány beavatkozás velejárója- mondja Dr. Németh-Almási Attila, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, viszont a fejlett technikának hála fájdalomfaktora alacsony, plusz a szakemberek létfontosságú adataihoz juthatnak általa, amivel a kezelés is sokkal használható, gyorsabb lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Szavcsur Péter

 • Szakterületek:
  • radiológus
 • Specialitások:
  • Ultrahang vezérelt aspirációs citológia, az alábbi szervek ultrahang vezérelt mintavételét végzi:
   • pajzsmirigy,
   • nyálmirigyek,
   • nyirokcsomók (nyaki, hónalji, lágyéki régiók),
   • test szerte észlelt lágyrész képletek (kivéve emlő)

  Rendelés típusa: 

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő /Dr Úr!

Tudom hogy kizártnak tartott dolog, de másodszor történik meg velem, lehet hogy én vagyok az ezerből az egy. 62 éves nő vagyok, 2017 óta van diagnosztizált Hashimoto szindróma melletti pajzsmirigy alulműködésem, a jobb lebenyen pedig egy kisebb göb. Eleinte Letroxot szedtem, fokozatosan felemelve 75 mikrogramra. Nem megfelelő felszívódás, és némi mellékhatások miatt került lecserélésre, azonos hatóanyag mennyiséget tartalmazó Syntroxine-ra. Tíz napon belül elkezdtek feszülni a melleim, fájt a hasam, véreztem. Egészségügyi kaparásom is volt, de ezt követően sem múltak a panaszok, így fokozatosan elhagytam a pajzsmirigy gyógyszer szedését. Hamarosan el is múltak a panaszaim. Kilenc hónap gyógyszermentesség után, a továbbra is fennálló pajzsmirigy elégtelenség miatt most Euthyroxból kaptam napi 37,5 mikrogramot. Nyolc-kilenc nap múlva megismétlődtek a fenti panaszok, így megint le kellett tennem a gyógyszert. Szeretnék segítséget kérni, hogy mi a lehetséges megoldás számomra, illetve mik a kilátásaim? Sajnos mindig is érzékeny voltam a hormonokra, szteroidokra. Pollenallergiám van kb negyven éve, az Aeriust szedem hosszú évek óta szezonálisan. A vércukorszintem 5,5 és 6,5 között mozog éhgyomorra. Válaszukat előre is nagy tisztelettel köszönöm. Üdvözlettel
Ágnes

Prof. Dr. Góth Miklós PhD
Prof. Dr. Góth Miklós PhD endokrinológus
Tisztelt Haman Ágnes!
Sajnos ezt csak a vizsgálatot végző szakorvos tudja megválaszolni Önnek, kérjük jelentkezzen be egy konzultációra és hozza magával az eddigi leleteit.
Üdv. Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK