Az aspirációs citológia pajzsmirigy göbök esetén életmentő lehet

Az aspirációs citológia pajzsmirigy göbök esetén életmentő lehet

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.06.24 Módosítva: 2022.02.07

A hormonális betegségek közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy zavarai. Betegségei sokszor előfordulnak az gyakran előforduló göbök, amelyek vizsgálata különleges módszert igényelhet. Az aspirációs citológiáról Dr. Németh-Almási Attila, endokrinológus kérdeztük.

Mik azok a göbök és miért alakulnak ki?

A pajzsmirigy a nyakon található, pillangóalakú szerv. Megfelelő működése alapvető a szervezet normál működésében, hiszen a hormon- és az anyagcsere folyamatokért felel. Egyes esetekben kis csomók, gyakran göbök alakulhatnak ki rajta, melyek  pajzsmirigy alul -vagy túlműködését , esetleg komolyabb gondokat is okozhatnak. Ezek a göbök lehetnek egészen aprók, de akár olyan nagyok is, hogy az a nyakon szabad szemmel is meglátszik.

 

A pajzsmirigyben kétféle göb alakulhat ki . Az egyik, az meleg göb . Sokszor sem tapással, sem ultrahanggal észrevenni a problémát, ilyenkor pedig – illetve az egyértelmű eredményért – izotópos vizsgálatnak vetik alá a szervet. A bejuttatott anyag a meleg göbökben felhalmozódik, így a vizsgálati képen piros színűvé válik, ezért nevezik meleg göbnek. Ezek az elváltozások rendszerint jóindulatúak.

 

A másik típus a hideg göb , mely az izotópos vizsgálat során nem halmozódott anyagot, ezért a képen világos színű. Ezek a képletek sajnos sokszor rosszindulatúak, így komolyabb megfigyelést igényelnek.

 

A pajzsmirigy göbök gyakoriak, 4-7%-ban fordulnak elő a lakosság körében.

A leginkább érintett kör: nők, 40 év felettiek , korábbi radioaktív sugár (pl. nyakat is érintő emlőrák, akár „egyszerű” fogröntgen) golyva hajlamosító anyagok fogyasztása (pl. a cigaretta füst ún. tiocianátot tartalmaz). A göbök nagy része jóindulatú, ezt azonban csak tapintással nem lehet kimondani.

 

A pontos mintavétel szükséges

A nagy felbontású ultrahang , pajzsmirigy izotóp, ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel vagyis aspirációs citológia  (UG-FNAB) azonban eldönteni: műteni kell-e vagy sem.

 

A vékonytű mintavétel a legkedvezőbb költségkímélő, leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában. Legalább olyan - vagy még nagyobb pontosságú-, mint a műtét közben történő fagyasztásos mintavétel. Egyrészt a felesleges sebészi beavatkozást csökkenti, másrészt a sebészeti mintákban rosszindulatú elváltozások kimutatását megduplázza.

 

A megszúrt elváltozások 60-70%-a jóindulatú, de nagy gyakorlatra van szükség annak eldöntésében, hogy mikor, melyik göbből veszünk mintát- mondja a szakember.

 

A „jóindulatúság” UH jelei : tojás, vagy lapos forma, jól körülírt, sima felszín és határok, a környező szövetekkel megegyező UH sűrűség, széli erezettség.

Lehetséges kategóriák : rosszindulatú, gyanús, határeset, nagyon jóindulatú, jóindulatú.

 

Hogy néz ki az aspirációs citológiát?

Az ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel (aspirációs citológia), minden esetben az endokrinológus előzetes jóváhagyásával, és kérésére történik, csak megelőzi a szakorvosi.

 

Maga a mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek a pajzsmirigybe és mintát vesznek. Szerencsére a folyamat különösebb előkészületeket nem igényel, és a szakápolásra sincsen szükség. Az orvos a mintavétel előtt fertőtleníti a területet, a vékony tűt a gyanús képletbe vezeti, majd a mintavétel után a beteg haza is mehet. A szúrás minimális kellemetlenséggel ját, de rövid ideig tart. Előfordulhat, az adott terület még napig érzékeny lesz, ez a néhány beavatkozás velejárója- mondja Dr. Németh-Almási Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

 

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, viszont a fejlett technikának hála fájdalomfaktora alacsony, plusz a szakemberek létfontosságú adataihoz juthatnak általa, amivel a kezelés is sokkal használható, gyorsabb lehet.

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő /Dr Úr!

Tudom hogy kizártnak tartott dolog, de másodszor történik meg velem, lehet hogy én vagyok az ezerből az egy. 62 éves nő vagyok, 2017 óta van diagnosztizált Hashimoto szindróma melletti pajzsmirigy alulműködésem, a jobb lebenyen pedig egy kisebb göb. Eleinte Letroxot szedtem, fokozatosan felemelve 75 mikrogramra. Nem megfelelő felszívódás, és némi mellékhatások miatt került lecserélésre, azonos hatóanyag mennyiséget tartalmazó Syntroxine-ra. Tíz napon belül elkezdtek feszülni a melleim, fájt a hasam, véreztem. Egészségügyi kaparásom is volt, de ezt követően sem múltak a panaszok, így fokozatosan elhagytam a pajzsmirigy gyógyszer szedését. Hamarosan el is múltak a panaszaim. Kilenc hónap gyógyszermentesség után, a továbbra is fennálló pajzsmirigy elégtelenség miatt most Euthyroxból kaptam napi 37,5 mikrogramot. Nyolc-kilenc nap múlva megismétlődtek a fenti panaszok, így megint le kellett tennem a gyógyszert. Szeretnék segítséget kérni, hogy mi a lehetséges megoldás számomra, illetve mik a kilátásaim? Sajnos mindig is érzékeny voltam a hormonokra, szteroidokra. Pollenallergiám van kb negyven éve, az Aeriust szedem hosszú évek óta szezonálisan. A vércukorszintem 5,5 és 6,5 között mozog éhgyomorra. Válaszukat előre is nagy tisztelettel köszönöm. Üdvözlettel
Ágnes

Prof. Dr. Góth Miklós PhD
Prof. Dr. Góth Miklós PhD endokrinológus
Tisztelt Haman Ágnes!
Sajnos ezt csak a vizsgálatot végző szakorvos tudja megválaszolni Önnek, kérjük jelentkezzen be egy konzultációra és hozza magával az eddigi leleteit.
Üdv. Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek
Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok