Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2021.10.20 Módosítva: 2021.10.20

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

Az elsődleges -primer- aldoszteronizmus, más néven a Conn-szindróma, egy olyan endokrin zavar, melynek során a mellékvesekéreg által termelt aldoszteron túl nagy mennyiségben van jelen. Ez a túltermelés a nátrium visszatartásához és a kálium elvesztéséhez vezet a szervezetben, ami magas vérnyomást eredményez. 

A mellékvesék a vesék tetején helyezkednek el, és az endokrin rendszer részét képezik. Az aldoszteront a mellékvese külső rétege, a kéreg termeli. Fontos szerepet játszik a vértérfogat, a vérnyomás, a pH és az elektrolit egyensúly fenntartásában. Termelését elsősorban a renin, a vesékben termelt anyag szabályozza. Ha az aldoszteron mennyisége nő, az serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását- emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik.   

Conn-szindróma oka leggyakrabban a mellékvesekéreg jóindulatú daganata (ritkán rákos), de lehet úgynevezett mellékvese hiperplázia (megnagyobbodás) is. Ritkán, de előfordulhat, hogy nem találnak semmilyen kiváltó okot.  

Tünetek 

  • conn-szindrómaMagas vérnyomás  

  • Fokozott szomjúság 

  • Izomgyengeség 

  • Fáradékonyság 

  • Ödéma 

  • Fejfájás 

  • Fokozott vizelési inger 

 

Általában műtét szükséges 

A Conn-szindróma diagnózisához labor-és vizelet vizsgálatokra van szükség (natrium, kálium szinttel együtt). Ezt kiegészítik képalkotó vizsgálatok is (CT/MRI), melynek során felfedezhető egy esetleges daganat, ami az állapotot okozza- mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Mivel az esetek nagy részében ez áll a probléma mögött, így a műtét elkerülhetetlen, ám ez rövid időn belül helyreállítja a só-és vízháztartást, valamint a vérnyomást is. Amennyiben a műtét nem kivitelezhető, úgy gyógyszeres terápiára van szükség. 

 

Téma szakértői

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Úr/Nő!
Ma voltam nyaki uh-n. Azt mondta az uh-t végző orvos, hogy sajnos nem jók az eredményeim. Az endokrinológus viszont azt mondta, hogy fél év múlva csináltassak újabb uh-t. A vérkép rendben. Mindkét lebeny és az isthmus finoman inhom.szerk.,mérs.echoszegény.A bal lebeny alsó harmadában centro-medialisan 10*6,5 mm haloval övezett cysotusan részlegesen degenerált isoechogen göb.Az isthmusban centralisan 4mm haloval övezett mérs.echoszegény göb.A bal lebeny mögött egy 15*11mm pajzsmiriggyel azonos echoszerk.képlet van. A pajzsmirigyben min. fokokozottnak imponáló vascularisatio látszik.
Ez így elég ijesztőleg hat. Vajon tényleg ráér a fél éves ultrahang? Semmi mást nem javasoltak.
Válaszát köszönöm!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Szerintem nem érdemes fél évet várni. Az egy cm körüli göböket meg kell szúrni, és a sejteket ennek alapján elemezni. Ne izguljon! A pajzsmirigy göbök az esetek túlnyomó többségében jóindulatúak. A vizsgálatra csak a biztonság végett van szükség. A szúrás után is évente UH ellenőrzés szükséges. Ha a göbök növekednek, meg kell ismételni a szúrást.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

hozzáállás 5*

A beteghez való hozzáállással nagyon megvoltam elégedve, mind a recepciós hölgyek, mind pedig a doktor úr részéről. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek
Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

További részletek
Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

A pajzsmirigyzavarok köztudottan jelentősen befolyásolják a teherbeesést, a terhességet. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért hasznos tanácsokat adott arra, hogy vajon miket érdemes megtenni a családalapítás érdekében. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok