Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.07.07

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

Az elsődleges -primer- aldoszteronizmus, más néven a Conn-szindróma, egy olyan endokrin zavar, melynek során a mellékvesekéreg által termelt aldoszteron túl nagy mennyiségben van jelen. Ez a túltermelés a nátrium visszatartásához és a kálium elvesztéséhez vezet a szervezetben, ami magas vérnyomást eredményez. 

A mellékvesék a vesék tetején helyezkednek el, és az endokrin rendszer részét képezik. Az aldoszteront a mellékvese külső rétege, a kéreg termeli. Fontos szerepet játszik a vértérfogat, a vérnyomás, a pH és az elektrolit egyensúly fenntartásában. Termelését elsősorban a renin, a vesékben termelt anyag szabályozza. Ha az aldoszteron mennyisége nő, az serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását- emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik.   

Conn-szindróma oka leggyakrabban a mellékvesekéreg jóindulatú daganata (ritkán rákos), de lehet úgynevezett mellékvese hiperplázia (megnagyobbodás) is. Ritkán, de előfordulhat, hogy nem találnak semmilyen kiváltó okot.  

Tünetek 

  • conn-szindrómaMagas vérnyomás  

  • Fokozott szomjúság 

  • Izomgyengeség 

  • Fáradékonyság 

  • Ödéma 

  • Fejfájás 

  • Fokozott vizelési inger 

 

Általában műtét szükséges 

A Conn-szindróma diagnózisához labor-és vizelet vizsgálatokra van szükség (natrium, kálium szinttel együtt). Ezt kiegészítik képalkotó vizsgálatok is (CT/MRI), melynek során felfedezhető egy esetleges daganat, ami az állapotot okozza- mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Mivel az esetek nagy részében ez áll a probléma mögött, így a műtét elkerülhetetlen, ám ez rövid időn belül helyreállítja a só-és vízháztartást, valamint a vérnyomást is. Amennyiben a műtét nem kivitelezhető, úgy gyógyszeres terápiára van szükség. 

 

Téma szakértői

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Alábbi labor eredményeimmel kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz:
TSH 1,348 mIU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 10,81 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 4,90 pmol/L 3,80 - 6,00
Anti-TPO 429,7 U/mL * 0,0 - 9,0

Az anti tpo emelkedett szintje régebb óta fennálló panasz , azonban több helyről is azt a választ kaptam, nem kezelhető.
Esetleg Önök ebben tudnak segíteni, valami módot találni arra h lejjebb vigyük az értéket? Gyógyszeres kezelést Önök tudnak erre felírni esetleg?
6 éve próbálkozunk babával, 5 lombik kezelésen vagyunk túl sikertelenül. Endometriózis miatt (4.fokú) jelenleg le van állítva a menstruáció, nem tudom ez befolyásol e bármit.

Köszönöm válaszát,
Üdvözlettel:
Ildikó

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Pajzsmirigy hormon értékei a normál tartományban vannak. Az anti-TPO emelkedett, de ennek érdemi jelentősége nincs. Nem kell vele foglalkoznia. Nincs kapcsolatban a meddőséggel. Évente ellenőriztesse TSH, T3, T4 szintjét! Ha ezek rendben vannak, egészségesnek érezheti magát. Nincs szükség az anti-TPO csökkentésére, és nem is áll rendelkezésre ilyen irányú kezelés. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok