A pecsételő vérzés mindig problémát jelez!

A pecsételő vérzés mindig problémát jelez!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.03.11 Módosítva: 2016.03.11
A nők kiegyensúlyozott mindennapjaihoz hozzá tartozik az is, hogy a vérzésükkel ne legyenek gondok. Ez azonban nagyon sokszor nincsen így, számolniuk kell a köztes, pecsételő vérzéssel, vagy a barnás folyással. Ennek a jelenségnek a hátterében sokszor hormonális okok állnak, amiket mindenképpen orvosolni szükséges! A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre.

A nők kiegyensúlyozott mindennapjaihoz hozzá tartozik az is, hogy a vérzésükkel ne legyenek gondok. Ez azonban nagyon sokszor nincsen így, számolniuk kell a köztes, pecsételő vérzéssel, vagy a barnás folyással. Ennek a jelenségnek a hátterében sokszor hormonális okok állnak, amiket mindenképpen orvosolni szükséges!

A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre.

A pecsételő vérzés, vagy barnás folyás minden esetben valamilyen, kisebb vagy nagyobb problémára hívja fel a figyelmet. Ennek megfelelően nem szabad félvárról venni a jelenlétét, és sokszor a nőgyógyász mellett az endokrinológussal is konzultálni kell, hiszen a jelenség hátterében olyan okok is meghúzódhatnak, amikre elsőre nem is gondolna.

Progeszteronhiány

A menzeszt megelőző pár napos, esetleg egy hetes pecsételő vérzés hátterében a progeszteron nevű hormon nem megfelelő szintje, egészen pontosa a hiánya is állhat. Ez a hormon többek között a méhnyálkahártya megtapadásáért is felel, vagyis komoly szerepet játszik a terhesség létrejöttének lehetővé tételében. A progeszteronhiány sajnos meddőséget is okoz, és mivel a feladatát nem képes tökéletesen ellátni, így a köztes időben is, a leváló nyálkahártya miatt, pecsételő vérzéssel jár.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormonjainak az alulműködése is járhat pecsételő vérzéssel. Bár ezek a hormonok főként az anyagcseréért felelősek, hatással vannak a sejtek progeszteron felvételére is. ennek megfelelően a progeszteronhiánnyal sokszor együtt is jelentkezik, mivel a két jelenség szorosan összefügghet. Ha kevés a progeszteron, akkor ösztrogén többlettel kell számolni. Az ösztrogén pedig csökkenti a pajzsmirigy hormonjainak hatékonyságát. A folyamat itt nem áll meg, hiszen a csökkent hatékonyságú pajzsmirigy hormonok nem képesek úgy segíteni a sejtek progeszteron felvételét, ahogy kellene, így ördögi körbe jutunk. Sajnos a folyamat visszafelé is igaz, vagyis a pajzsmirigy alulműködése kiválthatja a progeszteronhiányt.

IR

Az inzulinrezisztencia sokszor kerül szóba, de sokkal inkább a cukorbetegséggel kapcsolatban, semmint a pecsételő vérzéssel. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azonban elmondta, hogy ugyanúgy összefüggés van az IR és a progeszteronhiány között, mint a pajzsmirigy hormonok, és a progeszteron esetében. Ráadásul a dolog bonyolultságát tovább fokozza, hogy az IR esetében gyakran a PCOS jelenlétével is számolni kell.

Diagnózis és kezelés

A szervezet igen bonyolult folyamatok harmonikus egységbe szerveződése révén működik tökéletesen, így egy kis eltolódás is sok problémát, a rendszer több elemének elcsúszását okozhatja. A pecsételő vérzés jelentkezése ezért több szakember együttes munkáját is szükségessé teheti.

A nőgyógyász felkeresése mindenképpen szükséges, ám az endokrinológus szakembert sem érdemes kihagyni a folyamatból. Vérvétellel ugyanis a hormonszintek meghatározhatóak, és az IR is kimutatható. A pecsételő vérzés ugyan kellemetlen, szerencsére azonban jól kezelhető. Ráadásul ezzel a tünettel fény derülhet olyan hormonális eltolódásokra is, melyek akadályozhatják a teherbeesést, vagy akár a későbbiek folyamán kettestípusú cukorbetegséget, hízást, pattanásos bőrt, fáradékonyságot, levertséget okozhatnak.

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK