A csontritkulás a gyerekeket is érintheti

A csontritkulás a gyerekeket is érintheti

dermatica.hu Létrehozva: 2015.12.18 Módosítva: 2015.12.18
A csont a szervezet páncélja és tartószerkezete, ami azonban ugyanúgy karbantartás és táplálást kíván, mint minden egyes szervünk. Ha ezt nem kapja meg, akkor csontritkulással szembesülhetünk, ami kialakulhat betegségek következtében is, de akár ismeretlen okokból, sőt, gyerekeknél is! A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa volt a segítségünkre.

A csont

A szervezet egésze élő, folyamatosan cserélődő sejtekből áll, ennek megfelelően a csontok is. bár sokszor erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, tudni kell, hogy a csontjaink sejtjei is fejlődnek, cserélődnek, frissülnek nagyjából 40 éves korunkig. Mivel élő szövetről van szó, így természetesen anyagcserét is folytat, valamint az új sejtek képződése, és azok megfelelő működése is azon múlik, hogy elegendő építőanyag kerül-e a szervezetbe.

Születéskor a csontok még hajlékonyak, és sok helyen – például a koponyán – nem is nőnek össze. A kor előrehaladtával a csontrendszer olyan szilárd támasztékot biztosít a testnek, amely mozgékony, fejlődik, sőt, reagál az esetleges változásokra is. sérülése ugyan előfordulhat, de egészséges szervezet esetén a csonttörések is gyorsa gyógyulnak, ráadásul a törés helyén a szövet erősebb is lesz.

A csontritkulás, és a gyerekkor

A csontritkulás, vagy más néven osteoporosis az idősebb korosztály betegsége. Legalábbis elsőre ezt gondolnánk, hiszen a betegséget rendszerint nagyszüleink kórképében találhatjuk, vagy olyan hölgyeknél, akik már átestek a menopauzán.

A csontok építőanyagai a kalcium és a foszfátok. Ezen anyagok beépülését segítik a D-vitamin, és természetesen bizonyos hormonok, mint a kalcitonin, vagy a parathormon, mely a kalcium elvonásáért felel, hogy túlképződés se alakulhasson ki. Az öregkori csontritkulás is hormonális eredetű. A szervezetben ilyenkor csökken az ösztrogén, valamint a tesztoszteron szintje.. A csonttömeg a 40 éves korosztálynál ál meg a fejlődésben, innentől csak ritkul, ám ez nem feltétlenül ölt kóros méreteket. Ha igen, akkor a csontok könnyen és nagyon fájdalmasan törnek, súlyos esetben akár önmagától is összeroppanhat a szövet.

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa elmondta, hogy a csontritkulás sajnos gyerekkorban is előfordulhat, illetve a felnőttkori osteoporosis gyökerei is gyermekkorban találhatóak. A nem megfelelő táplálkozás, a rengeteg cukros üdítő, a kevés gyümölcs és zöldségfogyasztás, valamint a mozgás hiánya mind olyan összetevők, melyek megalapozzák a későbbi problémákat. Gyerekek esetében a ritkán előforduló idiopáthiás juvenilis osteoporosis (IJO) jellemzően a pubertás kor előtt, 7 éves kor körül jelentkezik, de 1 és 13 éves kor között bármikor előfordulhat. Primer osteoporosis, vagyis hátterében nem áll semmilyen betegség, kialakulásának oka ismeretlen (secunder osteoporosis esetén a kiváltó okokat diagnosztizálni lehet). Ritkán maradandó károsodással is járhat, és súlyos méreteket is ölthet, szerencsére azonban jellemzően az elvesztett csonttömeg visszanyerhető.

Tünetei

-          Hát, csípő és lábfájdalom

-          Nehézkes, fájdalmas járás

-          Könyök és tréd fájdalom

-          A gerinc felső szakaszának elgörbülése

-          Testsúlyvesztés

-          Mellkas lesüllyedése

-          Sántítás

A felnőttkori csontritkulás tünetei nem jellemzőek, bár hát és csípőfájdalom ekkor is előfordulhat. Sajnos a leggyakrabban csak a csonttörés után derül fény a probléma meglétére.

Diagnózis és kezelés

Az osteoporosis diagnosztizálása sajnos jellemzően már csak akkor történik meg, amikor az ember a csonttörésekkel is találkozik. Ilyenkor a csonttömeg egy jelentős része mér eltűnt, vagyis a kezelés nehéz, és hosszadalmas, valószínűleg élete végéig elkíséri a beteget.

Gyerekek esetében az IJO kinőhető, ám előfordulhat, hogy a megfelelő D vitamin és kalcium pótlás mellett, más gyógyszeres kezelést is igényel, melyről minden esetben gyermekgyógyász dönt. 

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA