Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

T. Doktornő/Doktor úr!
26 éves nő vagyok, tinédzser korom óta kicsit erősebben szőrösödök, mint az átlag, pattanásaim vannak. BMI alapján a normál felső határa közelében mozgok, körte alakom van. Ciklusom 27-33 napos, eddig a stressznek tudtam be, hogy nem pontosan mindig ugyanannyi. A vérzés erőssége az évek folyamán fokozatosan gyengült.
Pár hónapja történt hüvelyi uh, mely során pco-t találtak (korábban uh még nem volt). Diétát javasoltak.
Született pár laboreredmény:
- 3.napos - LH: 4,03 IU/l FSH: 6,86 IU/l Prolaktin: 168 mIU/l
- 14. napos - LH: 30,34 FSH: 10,81 Prolaktin 555
- TSH 4,17 (2 évvel ezelőtt 2,3 volt), T4 17,53 pmol/l T3 4,96 pmol/l
- tesztoszteron 1,28 nmol/l, DHEA 6,4 umol/l

Kérdéseim lennének:
- Úgy tudom, a pco =/= pcos. Mennyire valószínű, hogy nekem az van? Milyen más kórképek merülhetnek fel?
- A TSH-m a ref. tartomány szerint még normál, de mégiscsak majdnem duplájára nőtt 2 év alatt. Lehet ez pajzsmirigybetegség jele?
- A laborok alapján van "LH csúcsom". Ezek szerint van peteérésem is?

Endokrinológushoz még viszonylag sokára jutok el, nyilván teljes értékű válaszokat tőle tudok majd kapni, de kíváncsi vagyok.

Köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Sára!
A pco maga a sok kis apró cisztát tartalmazó petefészket jelenti, a pcos-ben az s betű szindrómát, vagyis tüneteket jelent, akár ciszták nélkül is.
Bár a küldött leletek alapján valóban úgy tűnik, hogy van LH csúcs, de én azért megnézném a 21. napi progeszteron és prolaktin szinteket is, vagyis tovább vizsgálnám, valamint megcsináltatnám az inzulin rezisztencia vizsgálatot is.

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Időről időre mindenkivel megesik, hogy nehezen alszik el, vagy sokszor felébred az éjszaka, és csak álmatlanul forgolódik. Ennek hátterében gyakran egy stresszesebb időszak áll, ám ha tartósan jelen van az alvászavar, az pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor érdemes a szerv zavarára gyanakodni.

további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni. A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!