Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

T. Doktornő/Doktor úr!

26 éves nő vagyok, tinédzser korom óta kicsit erősebben szőrösödök, mint az átlag, pattanásaim vannak. BMI alapján a normál felső határa közelében mozgok, körte alakom van. Ciklusom 27-33 napos, eddig a stressznek tudtam be, hogy nem pontosan mindig ugyanannyi. A vérzés erőssége az évek folyamán fokozatosan gyengült.

Pár hónapja történt hüvelyi uh, mely során pco-t találtak (korábban uh még nem volt). Diétát javasoltak.

Született pár laboreredmény:

- 3.napos - LH: 4,03 IU/l FSH: 6,86 IU/l Prolaktin: 168 mIU/l

- 14. napos - LH: 30,34 FSH: 10,81 Prolaktin 555

- TSH 4,17 (2 évvel ezelőtt 2,3 volt), T4 17,53 pmol/l T3 4,96 pmol/l

- tesztoszteron 1,28 nmol/l, DHEA 6,4 umol/lKérdéseim lennének:

- Úgy tudom, a pco =/= pcos. Mennyire valószínű, hogy nekem az van? Milyen más kórképek merülhetnek fel?

- A TSH-m a ref. tartomány szerint még normál, de mégiscsak majdnem duplájára nőtt 2 év alatt. Lehet ez pajzsmirigybetegség jele?

- A laborok alapján van "LH csúcsom". Ezek szerint van peteérésem is?Endokrinológushoz még viszonylag sokára jutok el, nyilván teljes értékű válaszokat tőle tudok majd kapni, de kíváncsi vagyok.Köszönöm válaszát!
Kedves Sára!

A pco maga a sok kis apró cisztát tartalmazó petefészket jelenti, a pcos-ben az s betű szindrómát, vagyis tüneteket jelent, akár ciszták nélkül is.

Bár a küldött leletek alapján valóban úgy tűnik, hogy van LH csúcs, de én azért megnézném a 21. napi progeszteron és prolaktin szinteket is, vagyis tovább vizsgálnám, valamint megcsináltatnám az inzulin rezisztencia vizsgálatot is.

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA