Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

T. Doktornő/Doktor úr!
26 éves nő vagyok, tinédzser korom óta kicsit erősebben szőrösödök, mint az átlag, pattanásaim vannak. BMI alapján a normál felső határa közelében mozgok, körte alakom van. Ciklusom 27-33 napos, eddig a stressznek tudtam be, hogy nem pontosan mindig ugyanannyi. A vérzés erőssége az évek folyamán fokozatosan gyengült.
Pár hónapja történt hüvelyi uh, mely során pco-t találtak (korábban uh még nem volt). Diétát javasoltak.
Született pár laboreredmény:
- 3.napos - LH: 4,03 IU/l FSH: 6,86 IU/l Prolaktin: 168 mIU/l
- 14. napos - LH: 30,34 FSH: 10,81 Prolaktin 555
- TSH 4,17 (2 évvel ezelőtt 2,3 volt), T4 17,53 pmol/l T3 4,96 pmol/l
- tesztoszteron 1,28 nmol/l, DHEA 6,4 umol/l

Kérdéseim lennének:
- Úgy tudom, a pco =/= pcos. Mennyire valószínű, hogy nekem az van? Milyen más kórképek merülhetnek fel?
- A TSH-m a ref. tartomány szerint még normál, de mégiscsak majdnem duplájára nőtt 2 év alatt. Lehet ez pajzsmirigybetegség jele?
- A laborok alapján van "LH csúcsom". Ezek szerint van peteérésem is?

Endokrinológushoz még viszonylag sokára jutok el, nyilván teljes értékű válaszokat tőle tudok majd kapni, de kíváncsi vagyok.

Köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Sára!
A pco maga a sok kis apró cisztát tartalmazó petefészket jelenti, a pcos-ben az s betű szindrómát, vagyis tüneteket jelent, akár ciszták nélkül is.
Bár a küldött leletek alapján valóban úgy tűnik, hogy van LH csúcs, de én azért megnézném a 21. napi progeszteron és prolaktin szinteket is, vagyis tovább vizsgálnám, valamint megcsináltatnám az inzulin rezisztencia vizsgálatot is.

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!