Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tiszelt Doktor úr/nő!

TSH-val kapcsolatban érdeklődnék. Mint kiderült, nekem Sjögren szindrómám van és gluténérzéken vagyok. Ez előbbi a terhesség 4. hetében, utóbbi másfél éve derült ki szűrővizsgáltaok kapcsán. Panaszom egyik irányban sem volt. Az eves kontroll cöliákia miatt egy bővített vérképet néztek augusztus 29-én, többek között a TSH (szuperszenzitív meghat.)-t is, ami nálam. 4,17 volt, amire mindenki azt mondta jó, mert tartományon belüli, tehát 4,2 alatti. Szeptember 28-án volt az utolsó menstruációm, október 12-én teherbe estem. Majd készítettek egy rutin labort 7 hetesen (11.21-én) és ott a TSH 2,94 volt. Erre az immunológus, akihez jártam, azt mondta rendben van. December 1-jén (9 hetesen, 7 hete volt a fogantatás) más okból egy másik immunologust is felkerestem, aki a labort végignézve, egyből jelezte, hogy szedjek L-Thyroxint napi 25 mikrogrammot. Azóta szedem. A laborban legközelebb 16 hetesen (01.26.) voltam, ahol TSH 1,03 volt. Most voltam újra laborban, ahol teljes pajzsmirigyet néztek, minden rendben volt, TSH 2,6. DE, közben hallottam olyat is, hogy a pajzsmirigy alulműködés miatt szellemileg lehet visszamaradott a babánk. Ez igaz? Illetve ekkora értékeknél is vagy ennél jóval magasabb értékekről van szó. Sajnos a fogantatás pillanatában nem tudom a TSH értékét, mert augusztus és november között nem voltam laborban.
Köszönöm válaszát:
Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A második immunológusnak volt igaza.
Terhesség alatt a TSH-értékeket illetően a labor által megadott
referenciatartomány nem érvényes.
Ezért minden várandós asszonynál, akinél (szubklinikus) hypothyreosist
(pajzsmirigy-alulműködést) állapítanak meg, részletes, endokrinológus
szakorvos által irányított kivizsgálást és gondozásba vételt javasolunk,
legalábbis a terhesség idején.
Az Ön esetében különösen indokolt lenne endokrinológiai konzílium, mert úgy
tűnik, hogy Önnél felmerül az autoimmun polyendokrin syndroma 3-as formája
(Sjögren-kór, coeliakia, pajzsmirigybetegség társulása).
Ennek ellenére megnyugodhat, mert az Ön által megadott TSH-értékek mellett
szinte kizárt, hogy baj legyen a babával a pajzsmirigy-működési zavara
következtében.

Üdvözlettel

dr. Molnár Jeannette

Munkatársaink
Hírek
Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

további részletek »
Nyelési nehézség- pici szerv, nagy gond

Nyelési nehézség- pici szerv, nagy gond

A pajzsmirigyzavaroknak több formája is van, ilyen többek között a strúma, /a pajzsmirigy diffúz megnagyobbodása /, illetve a mirigyen megjelenő göbök. Ezek fennállásának egyik jellemző tünete a nyelési nehézség. Dr. Skurdenka Beatrixot, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, vajon miként szüntethető meg a zavaró panasz.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!