Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tiszelt Doktor úr/nő!TSH-val kapcsolatban érdeklődnék. Mint kiderült, nekem Sjögren szindrómám van és gluténérzéken vagyok. Ez előbbi a terhesség 4. hetében, utóbbi másfél éve derült ki szűrővizsgáltaok kapcsán. Panaszom egyik irányban sem volt. Az eves kontroll cöliákia miatt egy bővített vérképet néztek augusztus 29-én, többek között a TSH (szuperszenzitív meghat.)-t is, ami nálam. 4,17 volt, amire mindenki azt mondta jó, mert tartományon belüli, tehát 4,2 alatti. Szeptember 28-án volt az utolsó menstruációm, október 12-én teherbe estem. Majd készítettek egy rutin labort 7 hetesen (11.21-én) és ott a TSH 2,94 volt. Erre az immunológus, akihez jártam, azt mondta rendben van. December 1-jén (9 hetesen, 7 hete volt a fogantatás) más okból egy másik immunologust is felkerestem, aki a labort végignézve, egyből jelezte, hogy szedjek L-Thyroxint napi 25 mikrogrammot. Azóta szedem. A laborban legközelebb 16 hetesen (01.26.) voltam, ahol TSH 1,03 volt. Most voltam újra laborban, ahol teljes pajzsmirigyet néztek, minden rendben volt, TSH 2,6. DE, közben hallottam olyat is, hogy a pajzsmirigy alulműködés miatt szellemileg lehet visszamaradott a babánk. Ez igaz? Illetve ekkora értékeknél is vagy ennél jóval magasabb értékekről van szó. Sajnos a fogantatás pillanatában nem tudom a TSH értékét, mert augusztus és november között nem voltam laborban.

Köszönöm válaszát:

Andrea

Kedves Andrea!A második immunológusnak volt igaza.

Terhesség alatt a TSH-értékeket illetően a labor által megadott

referenciatartomány nem érvényes.

Ezért minden várandós asszonynál, akinél (szubklinikus) hypothyreosist

(pajzsmirigy-alulműködést) állapítanak meg, részletes, endokrinológus

szakorvos által irányított kivizsgálást és gondozásba vételt javasolunk,

legalábbis a terhesség idején.

Az Ön esetében különösen indokolt lenne endokrinológiai konzílium, mert úgy

tűnik, hogy Önnél felmerül az autoimmun polyendokrin syndroma 3-as formája

(Sjögren-kór, coeliakia, pajzsmirigybetegség társulása).

Ennek ellenére megnyugodhat, mert az Ön által megadott TSH-értékek mellett

szinte kizárt, hogy baj legyen a babával a pajzsmirigy-működési zavara

következtében.Üdvözletteldr. Molnár Jeannette

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

Az IR kialakulásában több tényező is közrejátszik. Arról azonban általában kevés szó esik, hogy a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az inzulinszintet. Dr. Borús Hajnallal, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk erről a témáról.

További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

A cukorbetegség és a prediabetes terápiájában fontos szerepet tölt be a metformin. Sokszor hallani, azonban, hogy a páciens érzékenyen reagál a készítményre; emésztési panaszokat, hányást, hasmenést okoz. Ilyenkor mit lehet tenni? Más készítményre van szükség? Esetleg lassabb dózisemelésre? A kérdéseket dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA