Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tiszelt Doktor úr/nő!

TSH-val kapcsolatban érdeklődnék. Mint kiderült, nekem Sjögren szindrómám van és gluténérzéken vagyok. Ez előbbi a terhesség 4. hetében, utóbbi másfél éve derült ki szűrővizsgáltaok kapcsán. Panaszom egyik irányban sem volt. Az eves kontroll cöliákia miatt egy bővített vérképet néztek augusztus 29-én, többek között a TSH (szuperszenzitív meghat.)-t is, ami nálam. 4,17 volt, amire mindenki azt mondta jó, mert tartományon belüli, tehát 4,2 alatti. Szeptember 28-án volt az utolsó menstruációm, október 12-én teherbe estem. Majd készítettek egy rutin labort 7 hetesen (11.21-én) és ott a TSH 2,94 volt. Erre az immunológus, akihez jártam, azt mondta rendben van. December 1-jén (9 hetesen, 7 hete volt a fogantatás) más okból egy másik immunologust is felkerestem, aki a labort végignézve, egyből jelezte, hogy szedjek L-Thyroxint napi 25 mikrogrammot. Azóta szedem. A laborban legközelebb 16 hetesen (01.26.) voltam, ahol TSH 1,03 volt. Most voltam újra laborban, ahol teljes pajzsmirigyet néztek, minden rendben volt, TSH 2,6. DE, közben hallottam olyat is, hogy a pajzsmirigy alulműködés miatt szellemileg lehet visszamaradott a babánk. Ez igaz? Illetve ekkora értékeknél is vagy ennél jóval magasabb értékekről van szó. Sajnos a fogantatás pillanatában nem tudom a TSH értékét, mert augusztus és november között nem voltam laborban.
Köszönöm válaszát:
Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A második immunológusnak volt igaza.
Terhesség alatt a TSH-értékeket illetően a labor által megadott
referenciatartomány nem érvényes.
Ezért minden várandós asszonynál, akinél (szubklinikus) hypothyreosist
(pajzsmirigy-alulműködést) állapítanak meg, részletes, endokrinológus
szakorvos által irányított kivizsgálást és gondozásba vételt javasolunk,
legalábbis a terhesség idején.
Az Ön esetében különösen indokolt lenne endokrinológiai konzílium, mert úgy
tűnik, hogy Önnél felmerül az autoimmun polyendokrin syndroma 3-as formája
(Sjögren-kór, coeliakia, pajzsmirigybetegség társulása).
Ennek ellenére megnyugodhat, mert az Ön által megadott TSH-értékek mellett
szinte kizárt, hogy baj legyen a babával a pajzsmirigy-működési zavara
következtében.

Üdvözlettel

dr. Molnár Jeannette

Munkatársaink
Hírek
Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

A védőnői, illetve a gyermek háziorvosi vizsgálatokon nagy szerepet kap a gyermek súlygyarapodásán kívül a növekedés nyomon követése. Ebben nagy szerepe van az ún. növekedési percentilis görbének, melynek segítségével könnyen és egyszerűen lehet követni a gyerek fejlődését és kiszűrhetők a kóros állapotok. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát az alacsonynövés és a SHOX gén defektusa közti kapcsolatról és a növekedési hormon adásáról kérdeztük.

további részletek »
Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Ha kellemetlen tünettel szembesül valaki, akkor gyakran már maga a panasz sejteti, hogy milyen szervünk lett beteg. A pajzsmirigyzavarok azonban olyan tüneteket produkálhatnak, melyekből az illető nem is gondolná, hogy ennek az apró szervnek a hibás működése okozza a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája összeszedett néhány ilyen panaszt. 
 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!