Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!/ Doktor Úr!Szeretném a segítségét/véleményét kérni!

Kb 10éve küzdök meddőségi problémával. Nagy vonalakban a történtek: 2év védekezés nélküli házasélet után fordultunk a férjemmel meddőségi klinikához, ekkor 100 kg fölött volt a súlyom. ( megelőzően 1 év alatt kb 50kg-t híztam - szerintem a fogamzásgátlótól- ).

A vizsgálatokból kiderült, hogy-PCO-m van ( egyik nőgyógyász szerint igen, más szerint nem )

-egyik petevezetőm el van záródva

-enyhe inzulinrezisztenciám van , erre Merkformin-t kaptam.

- szúrtam a hormonokat , de sajnos nem lett peteérésem.A lombikig családi okok miatt nem jutottunk el.

Jelenleg 4 éve új kapcsolatban élek és szeretnénk kisbabát.Tavaly év végén kb 1,5 hónapig erősen véreztem, emiatt egészségügyi küretet kellett elvégezni.

szövettan:

Cervicitis chronica

Polypus endometrialis

Jan-ban kontrollon a nőgyógyász kért labort:Progeszteron: 0,54 ng/ml

prolactin: 8,1 ng/ml

TSH: 2,21

Tesztoszteron: 54,13

FSH: 5,9

LH: 4,84

Estradiol: 44vércukor éhomi: 5,5

60' vércukor: 10,8

120' vércukor: 7,3inzulin éhomi: 54,8

60' inzulin: 300 fölött

120' inzulin: 300 fölött

Szeretném megkérdezni, hogy ezek alapján van-e inzulinrezisztenciám?

Mi legyen a következő lépés? PCO-ra ultrahang nélkül lehet következtetni ezekből?

Tüneteim még:

-nagyon nagy mértékű elhízás ( kb 130 kg a súlyom )

-hasra való hízás

- rendszertelen menstruáció

-szőrnövekedés több területen

- hajhullás, “férfias” kopaszodás

-édességvágyA problémám az, hogy ma voltam endokrinológusnál ezekkel az eredményekkel és szerinte nem kell gyógyszert szednem, csak keményen diétáznom és mozognom. Valamint, hogy ezek a kiugró terheléses inzulinértékek, amik már nem is mérhetőek, az csak amiatt van, mert el vagyok hízva, a vércukor rendben. Nem szeretném megkérdőjelezni, de elbizonytalanodtam, mert azt olvastam, hogy kezdődő inzulinrezisztenciánál még rendben lehet a vércukor, de a nagyon magas inzulinértékből már lehet rá következtetni.Emiatt kérném a véleményét!Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,

“MirKo83”

Kedves MirKo!Az OGTT során a 60.percben mért 10,8 mmol/L-es vércukor érték alapján csökkent glükóz toleranciája van, ami a cukorbetegség "előszobája". A Merckformin szedését mindenképpen javasolnám, emellett étrendi tanácsadásra és mozgás terápiára is szükség lenne.

A PCO diagnózisának felállításához a klinikai tünetek mellett szükséges egy friss vaginalis UH a petefészkek anatómiai állapotának felméréséhez, a hormon eredményei önmagukban nem utalnak PCO-ra.Tisztelettel,

Dr.Polyák Annamária

Hírek

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA