Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!

Jelenleg 7 hetes várandós vagyok. 2013 szültem egy kisfiút, mely után Hashimoto-thyreoiditis betegséget diagnosztizáltak nálam. A 94-es TSH-t 125-ös Letrox szedése mellett tudtuk lecsökkenteni 2-es értékre.

2015. januárban 11 hetes várandóságom során megállt a magzat szívverése. Akkor az endokrinológus csak a TSH-t nézte a terhesség 8. hetében. Akkor ez az érték 2.6 volt, amire azt mondta, hogy rendben van, nem kell emelnem az adagot.

Tekintettel a missed ab-ra most kicsit erőszakosabb voltam és kértem, hogy előbb nézzük meg a TSH-t, illetve fT3-at, fT4-et is nézzük meg. Az eredmény a következő:



Panasz Vérvételre érkezett. 6 hetes gravida. 125 ug. Letroxot szed.

Status Laboratóriumi MV: 2015.12.03

Pajzsmirigy hormon eredmény

TSH: 3,20 mU/l ( ref.t.: 0,27-3,8)

fT4: 14,9 pmol/l ( ref.t.: 10,6-19,4)

fT3: 3,95 pmol/l

a-TPO: > 1000 IU/ml

a-TG: 33,8 pmol/l

Testsúly 104 kg

Diagnosis

1 krónikus betegség E0390 Hypothyreosis, k.m.n.

Vélemény Ellenanyag értékei alapbetegségének megfelelnek.

TSH normális.

Várandósságra tekintettel Letrox adag emelését javaslom napi 137, ug-ra (egyik nap 125, másik nap 150 ug, felváltva).

TSH, FT4 kontroll 8 hét múlva esedékes.



A kérdéseim a következők lennének:

Az a-TPO és a TSH kivételével jók ezek az értékek?

Ön szerint elég ennyivel emelni az adagot? (felmerült bennem, hogy minden nap 150-t szedek)

Elegendő 8 hét múlva (akkor 14 hetes várandós leszek) ellenőrizni a hormonokat?

Nem jelent gondot, hogy a Letroxot és az Euthyroxot felváltva szedem? (Letrox 150 ug hiánytermék)

Ez a magas a-TPO veszélyezteti a magzat szellemi és fizikai fejlődését, ha igen milyen mértékben? Mire lehet számítani?



Kérem segítsen, mert nem szeretném elveszíteni ezt a babát is ! Köszönettel: Micsinai-Nagy Nikoletta
Kedves Nikoletta!

Egyetértek az endokrinológus döntésével, megfelelőnek tartom az adagemelést és a kontroll időpontot is. A felváltva szedett készítmény sem gond.



dr.Koppány Viktória

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!


További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA