Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr !

18 éve van probléma a pajzsmirigyemmel, melyre orvosi utasítás szerint L -thyroxint szedek. Tavaly nyár elején kezdődtek rosszullétek, hőhullám, magasabb vérnyomás, hasmenés, álmatlanság. Ennek okán csökkentették a thyroxin mennyiséget, többféle vizsgálatot írtak elő. UH - kimutatott egy 11 mm-es göböt, szövetmintát vettek, de nem tudtak értékelhető eredményt adni. A gyógyszer csökkentése után normalizálódott a hasmenés és a vérnyomás is, de megmaradt egy olyanszerű fejfájás ... inkább zsibbadásféle ami olykor jelentkezik ha magas a vérnyomása valakinek, és a hőhullám is jelentkezik. A helyi belgyógyász gasztroenterológiára utalt, kérdezném, hogy milyen okot feltételezhet, mert ezt nem mondta meg. Aztán kérdezném még tisztelettel, hogy mi lehet az oka, hogy a rosszullét szerű fejfájást és hőhullámot mi más okozhatja még a gyógyszer túladagolásán kívül. Sokáig L-Thyroxint szedtem, aztán egy ideje a gyógyzertárban Letroxot adnak mondván, hogy ugyanaz a hatóanyaga. Nem lehet-e, hogy a hatóanyag ugyanaz, de más az összetevője a két gyógyszernek és ez okozza a problémát?

Köszönettel és Tisztelettel

Matécz Istvánné
Kedves Matécz Istvánné!



A levélben nem szerepelnek a laboratóriumi eredményei, amelyek alapján eldönthető lenne, hogy a panaszait pajzsmirigy túlműködés okozta-e. Valószínűleg igen, mert a gyógyszer adagjának csökkentésével jobban érezte magát. A 11 mm-es pajzsmirigy göb ultrahang vezérelt aspirációs cytológiai vizsgálata javasolt, sikertelenség esetén meg kell ismételni. Az életkoráról nincs információm, a hőhullám lehet hormonális eredetű, de egyéb belgyógyászati betegség is okozhat ilyen tünetet. Nem gondolnám, hogy Letrox okozza a fejfájását, de nem látok kizáró okot arra, hogy ismét L-Thyroxint szedjen.

Amennyiben a legutóbbi laboratóriumi vizsgálata során normál tartományon belüli TSH és fT4 értéke van, a fejfájás hátterében egyéb belgyógyászati ill. neurológiai okot kell keresni, nem a pajzsmirigy túlműködést. Ugyanez vonatkozik a hasmenéses panaszaira is.



Üdvözlettel,

Dr.Polyák Annamária

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!


További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA