Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Dr. Koppány Viktória doktornő!Abban kérném a segítségét, hogy kell-e pcos viszgálatra mennem vagy még a következőkben leírtak szerint nem szükséges:33 éves nő vagyok, kb.10 évig szedtem folyamatosan a lindsinette fogamzásgátló tablettát.

Tavaly a férjemmel úgy gondoltuk, hogy lassan jöhet a baba, ezért július végén abbahagytam a tabletta szedését, hogy kezdjen kiürülni.Novemberig nem is volt semmi gond, aztán decemberben kimaradt a menzeszem. Januárban ezért elmentem a nőgyógyászhoz, mindent rendben talált,nem vagyok terhes, azt mondta, ha két héten belül nem jön meg akkor menjek vissza. Január végén megjött és febr. elejéig tartott, ezzel én meg is nyugodtam.

Február közepén voltam újra a nőgyógyásznál az éves vizsgálaton. Minden rendben volt.Majd febr. végén, márc. végén sem jött meg. Miután 2 hónapig nem menstruáltam, ezért április elején újra elmentem a nőgyógyászhoz. Megint mindent rendben talált. Újra két hetet kellett várni, hátha megjön.Nem jött meg, újra visszamentem a nőgyógyászhoz, felírt egy fogamzásgátló tablettát, majd a menzesz 5. napjától egy clostilbegilt.Engem nagyon nem hagyott nyugodni ez a probléma,(nem jön meg a menzesz, januárban elkezdtem fogyókúrázni, de ahelyett, hogy fogytam volna még inkább híztam) ezért nem is kezdtem el szedni. Elmentem a háziorvoshoz, hogy egy teljes vérképet csináltassunk.(Közben voltam egy ultra-termográfiai vizsgálaton. Ott kiderült, hogy a májamnál van valami gömb. Ct kimutatta, hogy az egy érgomolyag, nyugodjak meg, nem veszélyes, fél évente meg kell nézetnem,ameddig nem nő tovább, békén kell hagyni. De ez nem befolyásolja a menstruációt.)A vérvételből kiderült, hogy alul működik a pajzsmirigyem. A Jahn Ferenc Kórházba sikerült május 27.-re időpontot kapni. Sajnos csak vérvétel volt.Pajzsmirigy ultrahangot júni. 16-án csinálták.Pajzsmirigy tapintásra nem nagyobb, uh-on sem láttak semmi eltérést.Júni.24.-én találkoztam a fő orvosasszonnyal: azt mondta, hogy kicsit alul működik a pajzsmirigyem (TSH:6,09), de a másik két érték normális(FT4:11,8 ,TPO:0,9).

Kaptam egy Letrox 50 mikrogramm tablettát, amelyet reggelente kell éhgyomorra bevenni. Ezt júni.25 óta szedem. Kontrollra októberben megyek vissza.Összegezve:

2013.decemberében kimaradt a menstruáció,

2014.jan. volt,

2014.febr.,márc,április kimaradt

2014.május 3. megjött

2014.júniús 1. megjött,25-től Letrox szedése

2014.július 2. megjöttA testvéremtől kaptam egy pcos tájékoztatót, amelyben leírják, hogy ez is okozhatja a menzez elmaradását, nehezíti a teherbe esést.(március végén kezdtünk dolgozni élesben a babán)Tudom, ez egy kicsit töményen lett leírva, de szerettem volna, ha a Doktornő mindenről tud.

A leírtak alapján Ön szerint el kellene végezni egy ilyen PCOS vizsgálatot? Ha igen az mennyibe kerülne?Válaszát előre is köszönöm.Köszönettel: Györke Gáborné Kinga2014.07.25.

Kerves Györke Gáborné Kinga!

A kimaradozó menses oka a pcos, mely kivizsgálásra és kezelésre szorul véleményem szerint.

A pajzsmirigy vonatkozásában a Letrox egyelőre folytatható, rendszeres TSH kontroll mellett.

PCOS kivizsgálása menstruációfüggő: 3. napon FSH, LH, ösztradiol, tesztoszteron vércétel, a ciklus 21. napján ( 1. nap, amikor megjött) progeszteron, prolaktin mérés javasolt. Összesen 6 hormonvizsgálat, árukat a végző magánlabor határozza meg.

Inzulin rezisztencia vizsgálat: vércukorterhelés során 0-60-120 percben vércukor és inzulin (3-3 db) mérése szükséges. Újabb 6 vizsgálat. ( ebből 3 hormon).

Vélemény ezen leletek birtokában adható. Készséggel konzultálom.

, Központunkban készséggel állnak rendelkezésére.

Tisztelettel,

Dr. Koppány Viktória

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA