Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Szép napot! Tavaly ilyenkor voltam a Budai Endokrin Kp-ba egyik kedves kollégájuknál! Diagn:szubklinikus hipotierozis,autoimmun thieroiditis IR,mitralis prolapsus syndroma!ferriman-gallway index:4 ami szerintem azert lett csak ennyi mert.frissen gyantazott voltam! Csinaltak Dhea-s mérést eltér +2,7-tel! Ez azert erdekelne,hogy okozhat-e ennyi eltérés mellékvese eredetű szőrösödést? Tesztoszteron szintem normális,erre gondoltam!.nagyon zavar hogy fiatal vagyok 25 éves ès takargatnom kell magam! Nagyon szép lánynak tartanak,de ha meglátnának fényben meztelenúl elborzadnának! Kihat ez a mindennapjaimra,nem.merek,nem.tudok párkapcsolatot ez végett kialakítani,akkora a gátlás bennem! Mindenhol hosszú centis szőke szőröm van,ahol levorotváltam ott nagyon erős és sötét! Tehát okozhat ekkora mertekű eltérès ilyen jellegű problémát? Köszönettel

Válasz

Kedves Gigi!

A hirzutizmus oka a férfi nemi hormonok fokozott hatása a szőrtüszőkre, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a vérben a hormon szinte magas!

Ennek két fő oka lehet:
· A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben
· A hormonok iránti érzékenység fokozódása!

A férfi hormonok nőkben, a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin”) juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képezi, amely elsődlegesen bűnös a hirzutizmusért. Az USA-ban a fogamzókorú nők 10%-át érinti. A genetikai okok fontosságát jelzi, hogy egyes családokban, bizonyos népcsoportokban (mediterrán régiókban élőknél) lényegesen gyakoribb. A betegség diagnosztizálásához a „Ferriman-Gallway” által leírt módszert használjuk. Ennek lényege az, hogy a test 9 különböző részén határozzuk meg a szőrnövekedés mértékét és azt számokban („score”) fejezzük ki. Az érték (index) kiszámolása endokrinológus feladata. Annyit azonban célszerű tudni, hogy a 8. érték alatt a hirzutizmus enyhe, a 44. érték felett súlyos mértékű.

Milyen betegségek állhatnak a hirzutizmus hátterében?

· PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)
· Menstruációs hormonális zavarok
· Mellékvesék túlműködése és daganatai
· Kóros elhízás, fokozott inzulin szint
· Petefészek egyes daganatai
· Pajzsmirigy betegségei
· Egyes gyógyszerek (hidantoin készítmények, egyes hormonális fogamzásgátlók stb.)
Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet!
Az endokrinológus feladata a fenti tünetek megtalálása és kezelése.
Miből állnak a vizsgálatok?
· A személyes találkozás során a tünetek kialakulási idejének, a kórelőzménynek a tisztázása, a korábbi gyyógyszerek, családi adatok felvétele.
· A beteg vizsgálata, a Ferriman-Gallway index kiszámítása.
· Bizonyos hormonális vizsgálatok
· Képalkotó eljárások (CT, MRI szükség estén)

A gyógyulás több tényezőtől függ:
· A beteg korától
· Az alapbetegség természetétől
· A tünetek fennállásának idejétől (az előzetes epilálás rontja a gyógyulás esélyeit!)

Az alábbi típusú gyógyszereket alkalmazhatunk (a betegség természetétől függően):
· Csökkentik a férfihormonok termelődését és vérszintjét
· Növelik a női hormonok mennyiségét és vérben, ill. a bőrben a szintjét
· Gátolják az 5-alfa-reduktáz enzim működését a bőrben
· Befolyásolják a kisiklott pajzsmirigyműködést

Összegezve: a hirzutizmus ma már
gyógyítható, de célszerű az okok megkeresése. Az egyes epilálási módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el!
Jó egészséget kívánok:Prof. Dr. Balázs Csaba

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!