Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Szép napot! Tavaly ilyenkor voltam a Budai Endokrin Kp-ba egyik kedves kollégájuknál! Diagn:szubklinikus hipotierozis,autoimmun thieroiditis IR,mitralis prolapsus syndroma!ferriman-gallway index:4 ami szerintem azert lett csak ennyi mert.frissen gyantazott voltam! Csinaltak Dhea-s mérést eltér +2,7-tel! Ez azert erdekelne,hogy okozhat-e ennyi eltérés mellékvese eredetű szőrösödést? Tesztoszteron szintem normális,erre gondoltam!.nagyon zavar hogy fiatal vagyok 25 éves ès takargatnom kell magam! Nagyon szép lánynak tartanak,de ha meglátnának fényben meztelenúl elborzadnának! Kihat ez a mindennapjaimra,nem.merek,nem.tudok párkapcsolatot ez végett kialakítani,akkora a gátlás bennem! Mindenhol hosszú centis szőke szőröm van,ahol levorotváltam ott nagyon erős és sötét! Tehát okozhat ekkora mertekű eltérès ilyen jellegű problémát? Köszönettel

Válasz

Kedves Gigi!

A hirzutizmus oka a férfi nemi hormonok fokozott hatása a szőrtüszőkre, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a vérben a hormon szinte magas!

Ennek két fő oka lehet:
· A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben
· A hormonok iránti érzékenység fokozódása!

A férfi hormonok nőkben, a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin”) juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képezi, amely elsődlegesen bűnös a hirzutizmusért. Az USA-ban a fogamzókorú nők 10%-át érinti. A genetikai okok fontosságát jelzi, hogy egyes családokban, bizonyos népcsoportokban (mediterrán régiókban élőknél) lényegesen gyakoribb. A betegség diagnosztizálásához a „Ferriman-Gallway” által leírt módszert használjuk. Ennek lényege az, hogy a test 9 különböző részén határozzuk meg a szőrnövekedés mértékét és azt számokban („score”) fejezzük ki. Az érték (index) kiszámolása endokrinológus feladata. Annyit azonban célszerű tudni, hogy a 8. érték alatt a hirzutizmus enyhe, a 44. érték felett súlyos mértékű.

Milyen betegségek állhatnak a hirzutizmus hátterében?

· PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)
· Menstruációs hormonális zavarok
· Mellékvesék túlműködése és daganatai
· Kóros elhízás, fokozott inzulin szint
· Petefészek egyes daganatai
· Pajzsmirigy betegségei
· Egyes gyógyszerek (hidantoin készítmények, egyes hormonális fogamzásgátlók stb.)
Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet!
Az endokrinológus feladata a fenti tünetek megtalálása és kezelése.
Miből állnak a vizsgálatok?
· A személyes találkozás során a tünetek kialakulási idejének, a kórelőzménynek a tisztázása, a korábbi gyyógyszerek, családi adatok felvétele.
· A beteg vizsgálata, a Ferriman-Gallway index kiszámítása.
· Bizonyos hormonális vizsgálatok
· Képalkotó eljárások (CT, MRI szükség estén)

A gyógyulás több tényezőtől függ:
· A beteg korától
· Az alapbetegség természetétől
· A tünetek fennállásának idejétől (az előzetes epilálás rontja a gyógyulás esélyeit!)

Az alábbi típusú gyógyszereket alkalmazhatunk (a betegség természetétől függően):
· Csökkentik a férfihormonok termelődését és vérszintjét
· Növelik a női hormonok mennyiségét és vérben, ill. a bőrben a szintjét
· Gátolják az 5-alfa-reduktáz enzim működését a bőrben
· Befolyásolják a kisiklott pajzsmirigyműködést

Összegezve: a hirzutizmus ma már
gyógyítható, de célszerű az okok megkeresése. Az egyes epilálási módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el!
Jó egészséget kívánok:Prof. Dr. Balázs Csaba

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Időről időre mindenkivel megesik, hogy nehezen alszik el, vagy sokszor felébred az éjszaka, és csak álmatlanul forgolódik. Ennek hátterében gyakran egy stresszesebb időszak áll, ám ha tartósan jelen van az alvászavar, az pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor érdemes a szerv zavarára gyanakodni.

további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni. A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!