Hormonvizsgálatok

Hormonvizsgálatok

Szerző: dr. Babai László | Módosítva: 2020.01.22 13:41

A hormonok különböző kémiai anyagok, melyeket különböző szerveink termelnek, és a többi szervünkre is kihatással vannak. A hormonok főbb szabályozó funkciói az anyagcsere és a szaporodás. Főbb hormonjaink: pajzsmirigy hormonok, női nemi hormonok, férfi nemi hormonok, inzulin.

Mit okozhatnak a különböző hormonok zavarai:

 • hangulatingadozások
 • testsúlyproblémák (indokolatlan, hirtelen hízás, fogyás)
 • hajhullás
 • depresszió
 • menstruációs ciklus zavara
 • férfi/női meddőség
 • menopauza jelei
 • nemi jelleg megváltozása vagy annak elmaradása

A hormonvizsgálatoknál fontos tudni, hogy a különböző hormonok szintjei normál körülmények között is jelentős ingadozást mutathatnak. Emiatt fontos, hogy az eredményeket mindig endokrinológus szakorvos értékelje ki, a tünetek, a kórelőzmény, családi anamnézis ismeretében.

Pajzsmirigy hormonok:

A pajzsmirigy hormonok felelősek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak működéséért, a fehérjeszintézisért, testünk hőszabályozásáért, az oxigén fogyasztásért, hatással vannak a koleszterinszintre, felelősek továbbá a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer, illetve a bőr megfelelő működéséért. Kimutatásuk vérvétellel történik.

Hormon problémák kivizsgálása Budán az Endokrinközpontban magán rendelői körülmények között.

Milyen hormonokat nézünk pajzsmirigybetegségre utaló gyanú miatt?

TSH: thyreoideastimuláló hormon (pajzsmirigyserkentő hormon) az agyalapi mirigy elülső lebenyének hormonja, serkenti a T3 és a T4 előállítását, fokozza a jód felszívódását.

Ezeket az értékeket befolyásolhatják bizonyos tényezők, mint például a stressz, a napszak, évszak, étkezés, bizonyos gyógyszerek, ezért nem szabad kizárólag csak a TSH értéket nézni, hanem figyelembe kell venni a T3, a T4, és az ATPO értékét is, illetve a tüneteket is.

Milyen tünetek esetén érdemes elmenni pajzsmirigy hormon vizsgálatra?

Aluszékonyság, fáradékonyság, rossz közérzet, letargia, hajhullás, elhízás, menstruációs zavarok. (Pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetek)

Álmatlanság, stressz, hiperaktivitás, szívritmuszavar, hirtelen fogyás, ciklus zavarok. (Pajzsmirigy túlműködésre jellemző tünetek)

Pajzsmirigy által termelt hormonok:

 • T3: tironin
 • T4: tiroxin

ha ezek a hormonértékek magasak, gátolják  az agyalapi mirigy TSH termelését.

Ha a normálisnál kevesebb T3, T4 termelődik, akkor a TSH szintje megemelkedik, ha pedig több T3 és T4 hormon termelődik, akkor a TSH értéke csökken. 

Anti-TPO: thyreoidea-peroxidáz elleni antitest.  A tireo-peroxidáz fehérjeenzim a pajzsmirigyhormonok szintézisében tölt be fontos szerepet, ezáltal befolyásolja a hormonok egymásba történő alakulását.

Értékének ellenőrzése abban az esetben javasolt, amikor a TSH értéke a normál tartományon kívül esik, mivel ebben az esetben felmerülhet a pajzsmirigy alul-vagy túlműködés gyanúja.

Magas AntiTPO esetén a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen: ez egy autoimmun folyamat, ezt gyógyítani nem lehet, de kezeléssel rendben lehet tartani. Ha nincs mellette más kóros állapot, akkor csak időnként kontroll szükséges. Ha viszont pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés alakul ki, akkor azt mindenképpen kezelni kell.

Thyreoglobulin: a pajzsmirigy follikulus kolloid hormon raktára. Fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy hormon szintézisében. TG elleni antitest jelenlétében csökken a pajzsmirigy hormon termelése, ami hosszútávon pajzsmirigy alulműködést okozhat.

Nemi hormonok:

Kapcsolódó cikkünk

Ezeket érdemes tudni a pajzsmirigy gyógyszeréről

A pajzsmirigy alulműködésre alkalmazott gyógyszerekkel mesterséges úton lehet pótolni a hiányzó hormonokat. Számtalan ember alkalmazza őket, így dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája megosztotta róluk a legfontosabb információkat.

 

Női nemi hormonok:

Ösztrogén: nőknél a petefészekben és a méhlepényben termelődik, a menstruációs ciklus szabályozásában vesz részt, illetve a terhesség során is fontos szerepük van. A magas ösztrogénszint okozhat erős hangulatingadozást, levertséget, depressziót, a premenstruációs tünetek felerősödését, növeli a magas vérnyomás, a petefészek ciszták, az endometriózis, illetve a méhdaganatok kialakulásának esélyeit.

Progeszteron: a placentában és a petefészekben termelődik. Az egyik legfontosabb női nemi hormon, mely elősegíti beágyazódást a terhességnél, illetve ellensúlyozza az ösztrogén szintjét. A progeszteron hiánya fogamzási nehézségeket okozhat. Alacsony ösztrogénszint esetén az ovuláció ritkává válhat, egyes esetekben teljesen megszűnik.

Luteinizáló hormon (LH): előidézi a peteérést, stimulálja a hormonok termelődését a petefészekben. Az LH kiváltja az FSH által érlelt tüsző további érését és középidőben a tüszőrepedést, az ovulációt. Ennek hatására jön létre a sárgatest a petefészekben, ami progeszteron hormont termel. Az ovuláció előtt 24 órával az LH értéke megemelkedik, ezzel jelezve a termékeny időszakot.  

Follikulus stimuláló hormon (FSH): serkenti a petefészek tüszőinek érését. Koncentrációja a vérben, fordítottan arányos az ösztrogén szinttel és a petefészek működési fokával. Alulműködése következtében menopausa, petefészek kimerülés, ovuláció kimaradás lehetséges. Emelkedett értéke következtében előfordulhat: klimax, alacsony progeszteronszint, PCOS, IR, Schmidt-szindróma, petefészek/here daganat, kemoterápia/sugárkezelés (mely érintette a petefészkeket). Szintjét leggyakrabban meddőség esetén szokták ellenőrizni. Alacsony értéke az agyalapi mirigy zavarára utalhat, ebben az esetben érdemes kivizsgáltatni a problémát! Az FSH szintjét akkor is mindenképpen ellenőrizni kell, ha vérzészavarok, meddőség, korai/késői pubertás, elhúzódó pubertás vagy klimax lép fel.

Prolactin: az agyalapi mirigy termeli. Koncentrációja a vérben nagymértékben megemelkedik a szülés következtében, hatására megkezdődik a tejelválasztás, a lactacio. A magas prolaktinszint leggyakoribb oka lehet az agyalapi mirigy hormontermelő daganata, azok körében, akik nem várandósok és nem szoptatnak.  A magas hormonszint okozója lehet még továbbá: veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség, májzsugor. Bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a prolaktin termelését. A különböző kórképek megállapítására további vizsgálatokat is érdemes elvégeztetni. A daganat által kialakult magas prolaktinszint, az esetek többségében gyógyszerrel jól kezelhető.

Tesztoszteron: a női szervezetben is jelen van, a mellékvesék és a petefészkek választják ki kis mennyiségben. A szexuális aktivitás, a libidó, a csontosodás, illetve a vázizomzat kialakulásáért felel. Túlműködése okozhat menstruációs zavarokat, férfias külsőt, fokozott szőrösödést, hajhullást, bőrproblémákat (pl.:acne), tüszőérés elmaradását, illetve meddőséget. Leggyakrabban PCOS,(polycystát ovaryum syndroma) esetén, tesztoszterontermelő tumorok, testépítés, élsport, szteroid dopping kapcsán találkozunk zavarokat okozó emelkedett női tesztoszteron értékkel.

Mikor célszerű elvégezni a női hormon vizsgálatokat?

I. vérvétel: Ciklus 3-5. napján: FSH, LH, Östradiol, Prolactin, Testosteron, szükség esetén AMH (anti-Müllerián) és pajzsmirigy (TSH, FT3, FT4, anti TPO, anti-TGO, TRAK) hormonok.

II. vérvétel: Ciklus 21-23. napján: Progesteron.

Milyen panaszok esetén érdemes ellenőriztetni a női nemi hormonokat?

 • menstruációs zavarok
 • teherbeesési nehézségek
 • ödéma
 • hajhullás, szárazbőr
 • depresszió
 • alvászavarok, fáradtság
 • alacsony libidó
 • hőhullámok
 • hüvelyszárazság
 • testsúllyal kapcsolatos problémák

Férfi hormonok kivizsgálása Budán az Endokrinközpontban magán rendelői körülmények között

Férfi nemi hormonok:

Tesztoszteron: A herék sejtjei, a Leydig sejtek termelik. A tesztoszteron felelős főként  a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért (erős szőrzet, mély hang, nemi szerv fejlődés)

FSH: az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A tesztoszteron mellett az FSH is a spermiumtermelődést szabályozza.  Mint, ahogy a nőknél, a férfiaknál is mérik az FSH hormonszintjét, abban az esetben, ha felmerül a meddőség gyanúja. A kivizsgálás során az alacsony spermiumszám okának kutatására, a herék kóros elváltozására, vagy az agyalapi mirigy rendellenességeinek diagnosztizálására használják.

LH: luteinizáló hormon, amit a férfiaknál ICSH hormonnak is szoktak nevezni. Az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. Szabályozza a tesztoszteron férfi nemi hormon termelődését.

 GnRH: a gonadotropin-felszabadító hormon rövidítése, a hipotalamusz termeli. Az agyalapi mirigy működését szabályozza. 

SHBG: a szexuál hormon kötő fehérje. A máj által termelt szállító fehérje, amely megköti és szállítja a plazmában található tesztoszteront.

Egyéb hormonvizsgálatok:

Inzulin: a szénhidrát anyagcsere hormonja, feladata, hogy lehetővé tegye az izmokban és a májban található sejtek számára a glükóz felszívását.  

 A túl sok vagy túl kevés inzulin felborítja a szervezet vércukorszint szabályozó képességét.

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok