Óvatosan diétázzon, ha pajzsmirigybeteg!

Óvatosan diétázzon, ha pajzsmirigybeteg!

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2019.04.03

A tavasz a megújulás és a fogyókúrák időszaka, kalória csökkentett étrend pedig nem létezhet zöldségek nélkül. Pajzsmirigybetegség esetén azonban a rosszul összeválogatott diétával és nem megfelelő gyógyszerszedéssel stagnálás, sőt hízás is bekövetkezhet.

Gyakran a hízás az első tünet

A pajzsmirigy rendellenessége az egész szervezetre hatással van. Hangulati ingadozások, menstruációs problémák, hajhullás is jelezhetik a betegséget, de a legtöbb problémát mégis a hirtelen fogyás, vagy hízás okozza. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosának tapasztalatai szerint ez a két leggyakoribb probléma, amivel hozzá fordulnak a betegek: - A hirtelen bekövetkező súlyvesztés mindig valamilyen rendellenességre hívja fel a figyelmet, ez a tünet pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Az alulműködő pajzsmirigy épp ellenkezőleg hat, vagyis lelassítja az anyagcserét, a betegeknél változatlan étkezési szokások mellett is egyre jelentősebb súlygyarapodás jelentkezik.

Túlműködés esetén, a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása után rendszerint a fogyás problémája is megoldódik és a felszedett kilók megmaradnak. A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő hölgyek helyzete ennél bonyolultabb, náluk a kezelés mellett étrendi és mozgásprogram is szükséges, hogy a hormonrendszer felborulása miatt felszedett plusz kilók leolvadjanak.

Tiltólistán a káposztafélék és a szója

A fogyókúra során lényeges, hogy kerüljük az olyan ételeket, amelyek lelassítják a pajzsmirigy működését.

- Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogének, vagyis meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Golyvaképző ételeknek is hívják őket, mert a jód hasznosulásának gátlásával akadályozzák a T4 és T3 pajzsmirigy hormonok képződését – magyarázza dr. Balázs Csaba. Jó hír azonban, hogy a goitrogének igen érzékenyek a magas hőre, így alapos főzés után már fogyaszthatók a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogások is. Mellőzni az étlapról csak az esetben szükséges, ha fogyasztásuk a főzés ellenére is negatívan hat a pajzsmirigy működésére, megnehezíti a hormonpótló gyógyszerek beállítását. A káposztafélék mellett a szója is gátolja a pajzsmirigy megfelelő működését, fogyasztása pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott.

A gyógyszerek csökkent felszívódása is hizlal

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fogyáshoz lényeges a gyógyszerek megfelelő beállítása, melyet aztán kiegészítünk diétával és a rendszeres mozgással. Előfordulhat, hogy mindent megteszünk, a várt súlyvesztés mégsem következik be, ennek pedig gyakran a gyógyszerek nem megfelelő szedése az oka. A pajzsmirigy betegségre felírt hormonpótló készítmények bevételével kapcsolatban a következőkre érdemes ügyelni:
- a kalcium- és vaspótló készítmények, tejtermékek rontják a gyógyszerek felszívódását, ezért legalább egy óra teljen el a kettő bevétele közt.
- a kávéivást szintén ez okból érdemes egy órával előbbre, vagy későbbre halasztani.
- a fogyást lassíthatja, ha egyéb gyógyszereket is szedünk – a savkötők, szteroidok, fogamzásgátlók és egyes antibiotikumok, szívgyógyszerek - szintén befolyásolják a pajzsmirigy működését - ilyen esetben kérdezzük meg kezelőorvosunkat a bevételük helyes sorrendjéről.

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus

Orvos válaszol

Érdeklődni szeretnék mind két pajzsmirigyemben göböt találtak mivel szoptatok azt a választ kaptam nem végezhető el citologia.Azért kértem a vizsgálat elvégzését mert édesanyámnak pajzsmirigy medulláris rákja volt és nemszeretném ha ugyan így járnák. Előre is köszönöm válaszát Angyal Rabl Zsófia

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Kedves Zsófia!

Szoptatás mellett is elvégezhető a pajzsmirigy cytológiai vizsgálata, amennyiben vérzésre nem hajlamos.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Informatív

A vizit teljes egészében pozitív élmény volt számomra, külön kiemelném az engem fogadó szakember által adottt információk mennyiségét és minőségét.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK