Ultrahanggal teljes csak a pajzsmirigyzavar diagnózisa

Ultrahanggal teljes csak a pajzsmirigyzavar diagnózisa

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2023.05.17

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához a laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Dr. Gergely Mária, az Endokrinközpont radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Gyakori probléma a pajzsmirigyzavar

A magyar lakosság körében igen gyakori betegségnek számítanak a különböző pajzsmirigyzavarok. Leggyakrabban a szerv alulműködése okoz gondot, ám igen sokszor találkozni még strúmával, göbökkel, a mirigy gyulladásával, valamint a pajzsmirigy túlműködésével. Sajnos olykor előfordulhat, hogy rosszindulatú daganat alakul ki, ám ha ezt még idejében kezelik, akkor nagy eséllyel teljes felépülés vár a betegre.

Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy funkcionális zavar általában élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre szorul – ez napi rendszerességgel beszedett tablettát jelent - ám vannak olyan állapotok, amikor a probléma spontán gyógyulhat (pl. postpartum thyreoditis). A kezelés eldöntése a szakorvos feladata.

Hogy milyen tünetek hívják fel a figyelmet a pajzsmirigy problémákra, az attól függ, hogy a betegség milyen formájával állunk szemben: alulműködés esetén ugyanis az anyagcsere lelassul, míg túlműködéskor fokozódik. Éppen ezért ez előbbi esetben gyakori panasz a normál étvágy melletti hízás, székrekedés, fáradékonyság, depresszió, alacsony vérnyomás/pulzus, míg a túlműködés rendszerint fogyással, hasmenéssel, idegességgel, szapora pulzussal és magas vérnyomással jár. Mindkét állapot okozhat továbbá hajhullást, menstruációs zavarokat és teherbe esési nehézségeket. Amennyiben golyva, illetve göbök alakultak ki, úgy igen gyakori a nyelési nehézség, esetleg a torokban lévő gombócérzés.

A pontos diagnózishoz nem elég a laborvizsgálat

Ha valaki a fenti tüneteket tapasztalja, akkor érdemes pajzsmirigyzavarra gyanakodni és felkeresni az endokrinológus szakorvost. A pajzsmirigy betegség diagnosztizálásához labor és ultrahangos vizsgálatra is szükség van. Sajnos ez utóbbi olykor elmarad, és egyedül a TSH, T4, T3 és az Anti-TPO értékét ellenőriztetik. Bár ezek eredménye már elegendő a diagnózis felállításához, ám ebből még nem tudni, mi is okozza az alul-vagy a túlműködést, hiszen a mirigy szerkezetéről, állapotáról csakis ultrahanggal lehet pontos képet kapni.

„A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával a szerv méretét, alakját, szerkezetét, vérkeringését vizsgáljuk. Segítségével láthatóak a kialakult göbök, daganatok, ciszták, azok mérete, megállapítható a golyva, továbbá egy esetleges gyulladásra is fény derülhet. Amennyiben indokolt, úgy biopsziát javaslunk a betegnek. Maga az ultrahangos vizsgálat gyors és fájdalommentes, ráadásul azonnali információkkal szolgál. Az eljárás semmilyen előkészületet nem igényel, a páciensnek csupán szabaddá kell tenni az érintett területet, majd hanyatt kell feküdnie. Egy speciális gélt helyezünk a bőrfelületre, mely segíti az ultrahanghullámok terjedését, majd a vizsgálófejjel alaposan szemügyre vesszük a pajzsmirigyet”- mondja dr. Gergely Mária, az Endokrinközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy az eljárás maximálisan biztonságos, nem jár sugárterheléssel, így kismamák esetében is nyugodt szívvel alkalmazható.

Érdemes továbbá tudni, hogy az ultrahangos vizsgálatot célszerű rendszeres időközönként elvégeztetni, hogy nyomon lehessen követni a betegség alakulását (pl. a göbök esetleges növekedését).

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

radiológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Pajzsmirigy ultrahangot szeretnék csináltattni.
Mi a folyamata?
Mennyibe kerül a vizsgálata?
Köszönöm!

Kedves Csaba!

Pajzsmirigy UH a Központunkban Dr. Szabó Andrea vagy Dr. Gergely Mária készít. Szabó Doktornő minden csütörtökön és pénteken délelőtt míg Gergely Doktornő csütörtök délutánonként rendel. Tud hozzájuk Online is időpontot foglalni vagy a +3670/6388493 as telefonszámon. Az Ultrahang vizsgálat díja : 16.500 forint.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK