Normális a TSH szintjének változása terhesség alatt?

Normális a TSH szintjének változása terhesség alatt?

dermatica.hu Létrehozva: 2017.02.23 Módosítva: 2017.02.23
A pajzsmirigy funkciók ellenőrzésére elsősorban a vér TSH szintjét szokták vizsgálni, melynek magas értéke a szerv alulműködésére, alacsony mennyisége pedig annak túlműködésére utalhat. Azonban fontos tudni, hogy terhesség során a TSH szintjében változások következnek be. Hogy pontosan milyen hatással van a várandósság a hormon mennyiségére és a pajzsmirigy működésére, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Mi is az a TSH?

Az agyalapi mirigyben termelődő TSH nevű hormon a pajzsmirigy hormonjainak termelődését befolyásolja, méghozzá úgy, hogy serkenti a T3 (trijódtironin) és a T4 (tiroxin) előállítását, valamint fokozza a jód felszívódását. Ezáltal igen lényeges szerepet tölt be a szerv működésében, és értéke fontos információkkal szolgál annak hormontermeléséről. Amennyiben a pajzsmirigy hormonjainak mennyisége csökken, az arra ösztönzi a hipotalamuszt (TRH), hogy még több TSH-t termeljen, hogy növekedjen a T3 és a T4 szintje. Ellenkező esetben, amikor túl sok hormon van jelen a vérben, a TSH termelődése csökken. Ebből kiindulva tehát amennyiben a TSH értéke a referencia tartomány felett van, úgy fennáll a pajzsmirigy alulműködés gyanúja, míg ellenkező esetben túlműködést jelezhet.

Természetesen egyedül a TSH szintjének meghatározása még nem bír pontos diagnosztikus jelleggel, ugyanis ehhez szükség van még a T3, T4 és az ATPO értékére is. Ráadásul a TSH szintjét olyan tényezők is befolyásolják, mint a napszak, évszak, életkor, betegségek, gyógyszerek, terhesség stb.

A TSH változásai a terhesség során

Várandósság során számtalan változás megy végbe a szervezetben, melyek a baba egészséges fejlődését szolgálják. Nincs ez másként a pajzsmirigy hormontermelődésével és a TSH mennyiségével sem. Először is fontos tudni, hogy a teherbeesést jelentősen megnehezítik a szerv zavarai, sőt, kezeletlenül akár vetéléshez is vezethetnek, ezért azok orvoslása kulcsfontosságú.

Emellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a TSH értéke trimeszterenként változik, ez teljesen természetes folyamat. Ennek oka, hogy eleinte a magzat a pajzsmirigy hormonokat az édesanyától nyeri, így a várandósság alatt a hormon szintje eltérhet a normál referencia tartománytól, viszont ez nem tekinthető kórosnak.  Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság a következő értékeket tartja elfogadhatónak áldott állapotban:

  • 1. trimeszter: 0,1-2,5 mIU/L
  • 2. trimeszter: 0,2-3,0 mIU/L
  • 3. trimeszter: 0,3-3,0 mIU/L

Fontos, hogy a TSH szintjét a kismama rendszeresen ellenőriztesse, akár tudott az esetleges pajzsmirigyzavaráról, akár nem, ugyanis kezeletlen betegség esetén vetélés, koraszülés, születési rendellenesség vagy terhességi toxémia is kialakulhat! Várandósság alatt érdemes a TSH-n kívül az ATPO szintjét is ellenőriztetni és a pajzsmirigy gyulladását is kizárni, hiszen az is igen komoly gondokat okozhat - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mi a teendő kóros TSH szint esetén?

Amennyiben a TSH értéke eltér a normál szinttől, úgy a kiegészítő laborvizsgálatok mellett szükség lehet a szerv ultrahanggal történő ellenőrzésére is. Ha a kezelőorvos igazoltnak látja, úgy gyógyszeres kezelést ír elő a kismamának, melyet az egész terhesség során és meghatározott ideig még utána is szednie kell (gyakran a szülést követően pajzsmirigygyulladás lép fel). Emellett fontos egyeztetni orvosával az ügyben is, milyen terhes vitamint alkalmazzon az anyuka, ugyanis megeshet, hogy a jód-tartalmuk miatt bizonyos készítményeket nem javasol a szakember.

További híreink>>>

 

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

Az IR kialakulásában több tényező is közrejátszik. Arról azonban általában kevés szó esik, hogy a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az inzulinszintet. Dr. Borús Hajnallal, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk erről a témáról.

További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

A cukorbetegség és a prediabetes terápiájában fontos szerepet tölt be a metformin. Sokszor hallani, azonban, hogy a páciens érzékenyen reagál a készítményre; emésztési panaszokat, hányást, hasmenést okoz. Ilyenkor mit lehet tenni? Más készítményre van szükség? Esetleg lassabb dózisemelésre? A kérdéseket dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA