Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.03.22 13:32
A pajzsmirigyzavarok esetén gyakran hallani, hogy hátterében jódhiány áll, így kezelésében nagy szerepe van az ásványi anyag fokozott bevitelének. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azonban mindenkit figyelmeztet, hogy csakis szakorvosi javallatra szedjen jódtartalmú táplálékkiegészítőt, ugyanis vannak olyan állapotok, amikor a problémán ezzel csak ronthat!

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség.  Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen, ám hiányában az egész rendszer működése felborul. Sajnos Magyarország még mindig erősen jódhiányos területnek számít mind az ételek, mind az ivóvíz tekintetében, éppen ezért népbetegség a jódhiány okozta pajzsmirigy megnagyobbodás, a golyva (ugyanis így próbál a szervezet kompenzálni), valamint a pajzsmirigy alulműködés.

A felnőttek jódszükséglete: 150-200 mikrogramm

Magas jódtartalmú ételek: tengeri halak/ sushi, jódozott só/ásványvizek, spirulina alga, körte, petrezselyem

Valamikor csak ront az állapoton a jód plusz bevitele

Amennyiben valakinél jódhiány okozta pajzsmirigyzavart diagnosztizálnak, úgy gyakran ajánlják nekik a jódtartalmú táplálékkiegészítők fogyasztását, ám fontos, hogy ez nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton. Ilyen például az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel fokozott jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat, és ez az autoimmun reakciót súlyosbíthatja. Ráadásul sok pajzsmirigyproblémát nem is a jódhiány okoz, így külön bevitelük táplálékkiegészítő formában nem indokolt, sőt egyes esetekben akár a pajzsmirigy túlműködését is generálhatja.

Éppen ezért még mielőtt jódtartalmú táplálékkiegészítőhöz nyúlna, vérvizsgálattal bizonyosodjon meg arról, milyen mennyiségben van belőle jelen a szervezetében, valamint célszerű a témában érdeklődnie a kezelőorvosánál is, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat ezzel kapcsolatban.

„Érdemes továbbá tudni, hogy jód bevitellel, például jód tartalmú kontrasztanyag alkalmazásával, pajzsmirigy túlműködést lehet provokálni. Ráadásul egy, a kardiológiában használatos, jódtartalmú gyógyszer ugyanakkor nem csak pajzsmirigy túlműködést, hanem alulműködést is okozhat. A jód hatása tehát bonyolult, sokrétű folyamat, függ az alkalmazott mennyiségtől és az alkalmazás módjától is, így pajzsmirigyzavar esetén mindenképp célszerű szakorvos tanácsát kikérni”- figyelmeztet dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus, az MTA doktora
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens

Orvos válaszol

Tisztelt Endokrinológia!
Kérdésem TSH (6,2) miatt a háziorvosom L Thyroxin tablettát írt fel, napi 50 mg-ot. A T3 é T4 értékek normális tartományban voltak. Azóta a TSH 1,7-re csökkent. A kérdésem lényege: nem kellett volna pajzsmirigy UH-ra is elküldenie a háziorvosnak? A tünetem egyébként fáradékonyság és kis mértékű hízás volt, azóta már fogytam is.
Köszönettel:
M. Anna (válasz e-mail: [email protected])

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Tünetei megfelelnek a pajzsmirigy alulműködés jeleinek. A komplett kivizsgáláshoz valóban hozzátartozik az UH vizsgálat is. A kezeléssel egyetértek annál is inkább, mivel sikerült fogyást elérni.



Üdvözlettel: Békési Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK