Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.03.22
A pajzsmirigyzavarok esetén gyakran hallani, hogy hátterében jódhiány áll, így kezelésében nagy szerepe van az ásványi anyag fokozott bevitelének. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azonban mindenkit figyelmeztet, hogy csakis szakorvosi javallatra szedjen jódtartalmú táplálékkiegészítőt, ugyanis vannak olyan állapotok, amikor a problémán ezzel csak ronthat!

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség.  Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen, ám hiányában az egész rendszer működése felborul. Sajnos Magyarország még mindig erősen jódhiányos területnek számít mind az ételek, mind az ivóvíz tekintetében, éppen ezért népbetegség a jódhiány okozta pajzsmirigy megnagyobbodás, a golyva (ugyanis így próbál a szervezet kompenzálni), valamint a pajzsmirigy alulműködés.

A felnőttek jódszükséglete: 150-200 mikrogramm

Magas jódtartalmú ételek: tengeri halak/ sushi, jódozott só/ásványvizek, spirulina alga, körte, petrezselyem

Valamikor csak ront az állapoton a jód plusz bevitele

Amennyiben valakinél jódhiány okozta pajzsmirigyzavart diagnosztizálnak, úgy gyakran ajánlják nekik a jódtartalmú táplálékkiegészítők fogyasztását, ám fontos, hogy ez nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton. Ilyen például az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel fokozott jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat, és ez az autoimmun reakciót súlyosbíthatja. Ráadásul sok pajzsmirigyproblémát nem is a jódhiány okoz, így külön bevitelük táplálékkiegészítő formában nem indokolt, sőt egyes esetekben akár a pajzsmirigy túlműködését is generálhatja.

Éppen ezért még mielőtt jódtartalmú táplálékkiegészítőhöz nyúlna, vérvizsgálattal bizonyosodjon meg arról, milyen mennyiségben van belőle jelen a szervezetében, valamint célszerű a témában érdeklődnie a kezelőorvosánál is, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat ezzel kapcsolatban.

„Érdemes továbbá tudni, hogy jód bevitellel, például jód tartalmú kontrasztanyag alkalmazásával, pajzsmirigy túlműködést lehet provokálni. Ráadásul egy, a kardiológiában használatos, jódtartalmú gyógyszer ugyanakkor nem csak pajzsmirigy túlműködést, hanem alulműködést is okozhat. A jód hatása tehát bonyolult, sokrétű folyamat, függ az alkalmazott mennyiségtől és az alkalmazás módjától is, így pajzsmirigyzavar esetén mindenképp célszerű szakorvos tanácsát kikérni”- figyelmeztet dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus

Orvos válaszol

Tisztelt Békési Professzor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e pajzsmirigy alulműködés akkor, ha a TSH, T3, T4 eredmények teljesen rendben vannak, az ultrahang is. Minimálisan kisebb a pajzsmirigyem, ez okozhat bármilyen problémát?

Köszönöm a megtisztelő válaszát!
Pap Eszter Budapest

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha a TSH, T3, T4 normálisak, és a pajzsmirigy UH-on kóros eltérés nem látható, akkor a pajzsmirigy alulműködés kizárható. Az, hogy kisebb méretű a pajzsmirigye, az egyéni variáció, nincs jelentősége. Érezze magát egészségesnek!

Üdvözlettel: Békési dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok