Hangulati ingadozások, koncentrációs zavar? Gondolt pajzsmirigy betegségre?

Hangulati ingadozások, koncentrációs zavar? Gondolt pajzsmirigy betegségre?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2020.09.01

Idegesség, hangulatzavar és a napjainkban olyan sok problémát okozó pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működésénél. Miért nem gondolnak a páciensek és a háziorvosok egyből pajzsmirigy zavarra? Ezt is megtudjuk dr. Békési Gábor PhD-től, a Budai Endokrinközpont orvosától.

 

Pajzsmirigy betegség előfordulása

A pajzsmirigy zavarai népbetegségnek számítanak, a teljes lakosságra nézve az alulműködés több mint 4 százalékban, a túlzott működés pedig 1,4 százalékban fordul elő. Sok esetben nem derül ki időben a probléma, mert a tünetei sokszor enyhék, nehezen felismerhetőek, éppen ezért nem gondol senki a pajzsmirigy zavarra, a háziorvosok többsége sem, és számos beutalót kiosztanak, amire a megfelelő helyre jut a beteg. Pedig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben is!

Számos szervünk funkcióját befolyásolja a pajzsmirigy hormon!

Dr. Békési Gábor PhD, belgyógyász-endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta: nem tesz jót a stresszes életmód, az állandó idegesség, a hangulatváltozások. Veszélyeztető tényező a stressz, a lelki trauma, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Túlműködésnél igen jellemző tünet a szapora szívverés, az idegesség, alulműködésnél pedig a depresszió. Ezeknél a problémáknál – amelyek rendszerint más tünetekkel együtt jelentkeznek –, nem érdemes külön-külön szakmai segítséget kérni, például azonnal pszichológushoz fordulni, a kiváltó okra, betegségre kell fényt deríteni, és a hatékony terápia esetén idővel megszűnik a jelentkező tünet is (erre kiváló példa a hajhullás, amelyet számos betegség okozhat, így pajzsmirigy zavar is, megfelelő kezeléssel pedig megszűnnek a problémák).

Pajzsmirigy hormonok vizsgálata - vérvétel

A pajzsmirigy betegség kialakulásában fontos szerepet játszik az örökletes hajlam, így amennyiben a családjában előfordult már valamilyen pajzsmirigy probléma, és megfigyelte magán a különböző, pajzsmirigy zavarra jellemző tüneteket, fontos a vérvétellel történő szűrés (egyszerűen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége különböző labor paramétereket figyelve), amelynek részleteit beszélje meg szakorvosával!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Jelentkezz be ONLINE pajzsmirigy kivizsgálásra!

Téma szakértői

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Szep jo estet kivanok!
Szeretnek segitseget kerni, kb fel eve voltam vervetelen ami kimutatott magas tsh-t (10,35) a haziorvosom felirta az L-tyroxin nevu gyogyszert(50mg) 1 szemmel kezdtem , 2 honap mulva ujra vervetel es kontroll. 7, 37-re lement a TSH , megemeltuk masfelre a gyogyszert viszont egyre rosszabbul erzem magam a gyogyszertol vagy mastol, de egesz nap faradt vagyok, eros hangulatingadozasaim vannak, semmihez nincs kedvem es a libidom is nagyon alacsony miota szedem ezt a gyogyszert. Tudna esetleg segiteni lenne e erre megoldas? Az abbahagyasa , gondolom nem megoldas. De ezekkel a tunetekkel nem lehet egyuttelni.
Pajzsmirigy ultrahangon is voltam mar, az is negativ lett.
Nagyon szepen koszonom elore is segitseguket!
Pallagi Barbara

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Jól látja, a gyógyszert nem lehet elhagyni, arra feltétlenül szükség van. A megemelt adaggal is egyetértek. Tudnia kell, hogy tulajdonképpen nem gyógyszerről, hanem pótszerről van szó, ugyanis a szervezetében egyébként is jelenlévő, de Önnél kisebb mennyiségben található anyagot pótolunk vissza. Így egyértelmű mellékhatások nincsenek. Amiket panaszol, számos más okból is jelentkezhetnek. Egyébként pedig a szervezete huzamosabb ideje az alacsony pajzsmirigy hormon szinthez szokott, ugyanis minden bizonnyal régebb óta áll fenn a probléma, csak most derült ki. A pótlás során a szervezetnek meg kell szokni a normális hormon szintet, és ez időbe telik. Lassan biztosan csökkenni fognak a panaszai.

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok