Hangulati ingadozások, koncentrációs zavar? Gondolt pajzsmirigy betegségre?

Hangulati ingadozások, koncentrációs zavar? Gondolt pajzsmirigy betegségre?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2020.09.01 11:31

Idegesség, hangulatzavar és a napjainkban olyan sok problémát okozó pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működésénél. Miért nem gondolnak a páciensek és a háziorvosok egyből pajzsmirigy zavarra? Ezt is megtudjuk dr. Békési Gábor PhD-től, a Budai Endokrinközpont orvosától.

 

Pajzsmirigy betegség előfordulása

A pajzsmirigy zavarai népbetegségnek számítanak, a teljes lakosságra nézve az alulműködés több mint 4 százalékban, a túlzott működés pedig 1,4 százalékban fordul elő. Sok esetben nem derül ki időben a probléma, mert a tünetei sokszor enyhék, nehezen felismerhetőek, éppen ezért nem gondol senki a pajzsmirigy zavarra, a háziorvosok többsége sem, és számos beutalót kiosztanak, amire a megfelelő helyre jut a beteg. Pedig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben is!

Számos szervünk funkcióját befolyásolja a pajzsmirigy hormon!

Dr. Békési Gábor PhD, belgyógyász-endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta: nem tesz jót a stresszes életmód, az állandó idegesség, a hangulatváltozások. Veszélyeztető tényező a stressz, a lelki trauma, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Túlműködésnél igen jellemző tünet a szapora szívverés, az idegesség, alulműködésnél pedig a depresszió. Ezeknél a problémáknál – amelyek rendszerint más tünetekkel együtt jelentkeznek –, nem érdemes külön-külön szakmai segítséget kérni, például azonnal pszichológushoz fordulni, a kiváltó okra, betegségre kell fényt deríteni, és a hatékony terápia esetén idővel megszűnik a jelentkező tünet is (erre kiváló példa a hajhullás, amelyet számos betegség okozhat, így pajzsmirigy zavar is, megfelelő kezeléssel pedig megszűnnek a problémák).

Pajzsmirigy hormonok vizsgálata - vérvétel

A pajzsmirigy betegség kialakulásában fontos szerepet játszik az örökletes hajlam, így amennyiben a családjában előfordult már valamilyen pajzsmirigy probléma, és megfigyelte magán a különböző, pajzsmirigy zavarra jellemző tüneteket, fontos a vérvétellel történő szűrés (egyszerűen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége különböző labor paramétereket figyelve), amelynek részleteit beszélje meg szakorvosával!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Jelentkezz be ONLINE pajzsmirigy kivizsgálásra!

Téma szakértői

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

T.Doktor Úr/Nő!Nyaki Uh-n voltam,ahol a vélemény:signifikáns szükület nem detectálható.E a Dopler vizsgálat volt.
Nyaki UH:A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságu.,a normálisnál echoszegényebb.A jobb lebeny homogén szerkezetű.A bal lebyenyben egy 8 mm-es echoszegény udvarral körülvett isoechogen körülirt képlet látható.A nyálmirigyek szabályosakA vizsgált nyaki régióban pathológiás szerkezetű nyirokcsomó nem mutatható ki.Mk.o.parajugulárisan 15 mm-es reactiv nyirokcsomók vannak.Vélemény:Soliter pajzsmirigy göb a bal lebenyben,Lymphadenopathis colli.
Érdeklődnék,hogy mit jelent,mi a gond a pajzsmiriggyel,hova fordulhatok?Köszönöm.67 éves nő vagyok,gyógyszert nem szedek.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori elváltozás. Az esetek túlnyomó többsége jóindulatú. Ennek ellenére indokolt a göb megszúrása és a sejtek elemzése a biztonság kedvéért. A szúrás után is évente UH ellenőrzés szükséges. Ha a göb növekszik, a szúrást meg kell ismételni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

kedves és érthető

Nagyon tetszett, hogy pontosan a megadott időpontban hívtak be, Dr, Békési Gábor nagyon kedves volt, érthetően magyarázott, és ez az ügyfélszolgálatra is érvényes, most volram itt először, és nagyon megvagyok elégedve 

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK