Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2020.07.21

Ismét visszaélés történt Prof. Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus nevével. 2-es típusú cukorbetegek számára kínálnak ismeretlenek egy készítményt az interneten, az Endokrinközpont ismert orvosának hozzájárulása nélkül, azonban a betegeket megtévesztve az ő nevével és ajánlásával feltüntetve. Természetesen a jogi lépéseket most is megtettük, a következőkben pedig néhány fontos információt osztunk meg a cukorbetegség kezeléséről.

Hogyan kezelhető a 2-es típusú diabétesz?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése minden esetben személyre szabottan történik. A kivizsgálás alapján a kezelőorvos határozza meg, hogy pontosan hogyan valósítható meg az adott beteg esetében a vércukorszint szabályozása. A kezelési terv összeállítása során a szakember figyelembe veszi a cukorbetegség kezelésének mindhárom pillérét: az étrendet, a mozgást és szükség esetén a gyógyszeres kezelést. Ezek ugyanis nem helyettesítik egymást, hanem összehangolva segítik a vércukorszintet tartósan a normál tartományban tartani.

Ki lehet gyógyulni a cukorbetegségből?

Attól függően, hogy a 2-es típusú diabétesz mikor kerül felismerésre, életmódváltással – diétával és rendszeres mozgással – akár gyógyszeres kezelés nélkül is normalizálni lehet a vércukorszintet. Ez nagy odafigyelést és kitartást kíván a betegek részéről. A szakszerű életmódváltáshoz kaphatunk segítséget: mozgásterapeuta személyre szabott edzéstervet, dietetikus pedig hosszútávon is tartható étrendet tud összeállítani. Ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy ezek mellett gyógyszeres kezelésre is szükség van a vércukorérték szabályozásához, akkor személyre szabott dózist fog előírni, amit a diétához és mozgás mennyiséghez igazítva kell szednünk.

Mit tegyünk, ha panaszokat okoz a metformin?

A metformin szedése kapcsán – rendszerint a terápia kezdetén - felléphetnek kellemetlen mellékhatások. Ha a beteg érzékenyen reagál a gyógyszerre, emésztési panasz, hányinger, hasmenés is jelentkezhet. Ezt feltétlenül fontos a kezelőorvossal megbeszélni. Ne hagyjuk abba a gyógyszerszedést vagy keressünk emiatt más, a szakember által nem ismert, bizonytalan eredetű terméket! Lehetőség van a dózist lassan emelni, létezik elnyújtott hatású készítmény. Lehet, hogy gyógyszer kölcsönhatás áll fenn, egyeztessünk a rendszeresen szedett egyéb gyógyszereinkről is a kezelőorvossal. Ha egyik megoldás sem segít, akkor a szakember másik, megbízható készítményt is tud javasolni.

 

Továbbra is arra kérünk minden cukorbeteget, hogy csak hiteles forrásból származó információkat fogadjanak el, építsenek be kezelésükbe, csak bevizsgált, hiteles forrásból származó termékeket, gyógyszereket használjanak!

Téma szakértői

Dr. Bibok György

Dr. Bibok György

diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

leirnám az UH leletemet,és azt szeretném kérdezni hogy mennyire van god.Lelet:A pajzsmirigy mindkét lebenye megnagyobbodot,a jobb lebeny 22x29x50mm,a bal 22x27x50mm.A bal lebeny középső harmadában dorsaliasan egy 10mm átmérőjü,a PM-el csaknem azonos echoszerkezetü göb látszik.A nyaki nagyerek mentén mindkét oldalon több 5-8mm-es lgl.látható,jobb oldalon a bifurcatio felett 11x6mm,bal oldalon hasonló magasságban egy 12x6mm-eslgl.látszik.Válaszát elöre is köszönöm.

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Tisztelt Kérdező!

Az UH egy lelet, ebből- miként egy fényképről – nem lehet diagnózist mondani, mert hasonló elváltozásokat egymástól eltérő okok válthatnak ki.

Tisztázni kellene az eltérés okait.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egész embert néző szemlélet

Nagyon meg vagyok elégedve Balázs Csaba Professzor Úr egész embert néző szemléletével, és szakmai tudásával, közvetlenségével. Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok