Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Fogamzási nehézségeket okozhatnak a pajzsmirigyzavarok

2015-07-27 12:38:42 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Fogamzási nehézségeket okozhatnak a pajzsmirigyzavarok

Magyarországon számos fogamzókorú nő szenved különböző pajzsmirigy problémától, mely nem csak kellemetlen tüneteket, de akár meddőséget, illetve vetélést is okozhat. Hogy pontosan hogy hat a pajzsmirigy a gyermeknemzésre, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Magyarországon számos fogamzókorú nő szenved különböző pajzsmirigy problémától, mely nem csak kellemetlen tüneteket, de akár meddőséget, illetve vetélést is okozhat. Hogy pontosan hogy hat a pajzsmirigy a gyermeknemzésre, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

 

A pajzsmirigyzavarok fajtái

A pajzsmirigy problémák igen sokrétűek lehetnek, hiszen felléphet pl. túlműködés, alulműködés, pajzsmirigy megnagyobbodás (golyva), szülés utáni pajzsmirigygyulladás. A legtöbb állapot a mirigy túl-illetve alulműködését idézi elő (bár nem törvényszerűen), melyek sokszor kellemetlen tünetekben nyilvánulnak meg. A túlműködés okozhat többek között heves szívdobogást, fogyást, idegességet, túlzott izzadást, hasmenést, míg az alulműködés esetén ezek ellenkezője mutatkozik, vagyis depresszió, álmosság, székrekedés, alacsonyabb pulzusszám. Az egyetlen közös mindkettőben az, hogy menstruációs zavarokat, így fogamzási nehézségeket, meddőséget is okozhatnak kezeletlen esetben.

Így hat a pajzsmirigy a fogamzásra

A The Obstetrician & Gynaecologist (TOG) nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a meddőség és a habituális vetélés hátterében gyakran felderítetlen pajzsmirigy zavar áll. A pajzsmirigy ugyanis az anyagcsere folyamatokat szabályozza a trijód-tironin és tiroxin hormonok által. Ezek a hormonok kulcsfontosságú szerepet töltenek be növekedés és a fejlődés tekintetében (különösen az agy fejlődésében), így kihatnak a magzat egészségére és a teherbeesésre is. A tanulmány szerint a meddőségi problémák 2,3%-ában pajzsmirigy túlműködés áll a háttérben, és a fogamzókorú nők 0,5%-ánál van jelen ez az állapot. Teherbeesési nehézségeket a vizsgálatok szerint a rendszertelen menstruáció és a peteérés hiánya miatt okoz, így érdemes még a családalapítás eldöntése előtt kivizsgáltatnia magát a nőknek- bár a nemzetközi ajánlások tünetmentes esetben nem teszik kötelezővé. Pedig ez azért is fontos lenne, mert mint már említettük, az embrionális fejlődést is nagyban befolyásolja a probléma, így ha sikerül is a teherbeesés, akkor is bekövetkezhet vetélés, sőt így nagyobb eséllyel alakul ki pl. preeclampsia, koraszülés, halvaszületés, illetve szívelégtelenség.

Megfelelő kezeléssel lehetséges a gyermekáldás

Dr. Békési Gábor egyetemi docensnek, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájának elmondása szerint szerencsére a pajzsmirigy problémák igen könnyen diagnosztizálhatók, és kezelésük is könnyen megoldható- bár a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényelnek. Hogy megtörténhessen a gyermekáldás, nagyon fontos a pajzsmirigy zavarok megfelelő terápiája, hiszen ennek hiányában a pozitív teszt elmarad, és vetélés is bekövetkezhet. A kezelés hatására nagy esély van a természetes fogantatásra, ám fontos tudni, hogy a várandósság alatt is szükség van a gyógyszeres terápiára, sőt akár az adagok növelésére is-persze kizárólag orvosi javallatra!

 

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Időről időre mindenkivel megesik, hogy nehezen alszik el, vagy sokszor felébred az éjszaka, és csak álmatlanul forgolódik. Ennek hátterében gyakran egy stresszesebb időszak áll, ám ha tartósan jelen van az alvászavar, az pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor érdemes a szerv zavarára gyanakodni.

további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni. A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!