Fogamzási nehézségeket okozhatnak a pajzsmirigyzavarok

Fogamzási nehézségeket okozhatnak a pajzsmirigyzavarok

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.07.27 Módosítva: 2015.07.27
Magyarországon számos fogamzókorú nő szenved különböző pajzsmirigy problémától, mely nem csak kellemetlen tüneteket, de akár meddőséget, illetve vetélést is okozhat. Hogy pontosan hogy hat a pajzsmirigy a gyermeknemzésre, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Magyarországon számos fogamzókorú nő szenved különböző pajzsmirigy problémától, mely nem csak kellemetlen tüneteket, de akár meddőséget, illetve vetélést is okozhat. Hogy pontosan hogy hat a pajzsmirigy a gyermeknemzésre, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

 

A pajzsmirigyzavarok fajtái

A pajzsmirigy problémák igen sokrétűek lehetnek, hiszen felléphet pl. túlműködés, alulműködés, pajzsmirigy megnagyobbodás (golyva), szülés utáni pajzsmirigygyulladás. A legtöbb állapot a mirigy túl-illetve alulműködését idézi elő (bár nem törvényszerűen), melyek sokszor kellemetlen tünetekben nyilvánulnak meg. A túlműködés okozhat többek között heves szívdobogást, fogyást, idegességet, túlzott izzadást, hasmenést, míg az alulműködés esetén ezek ellenkezője mutatkozik, vagyis depresszió, álmosság, székrekedés, alacsonyabb pulzusszám. Az egyetlen közös mindkettőben az, hogy menstruációs zavarokat, így fogamzási nehézségeket, meddőséget is okozhatnak kezeletlen esetben.

Így hat a pajzsmirigy a fogamzásra

A The Obstetrician & Gynaecologist (TOG) nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a meddőség és a habituális vetélés hátterében gyakran felderítetlen pajzsmirigy zavar áll. A pajzsmirigy ugyanis az anyagcsere folyamatokat szabályozza a trijód-tironin és tiroxin hormonok által. Ezek a hormonok kulcsfontosságú szerepet töltenek be növekedés és a fejlődés tekintetében (különösen az agy fejlődésében), így kihatnak a magzat egészségére és a teherbeesésre is. A tanulmány szerint a meddőségi problémák 2,3%-ában pajzsmirigy túlműködés áll a háttérben, és a fogamzókorú nők 0,5%-ánál van jelen ez az állapot. Teherbeesési nehézségeket a vizsgálatok szerint a rendszertelen menstruáció és a peteérés hiánya miatt okoz, így érdemes még a családalapítás eldöntése előtt kivizsgáltatnia magát a nőknek- bár a nemzetközi ajánlások tünetmentes esetben nem teszik kötelezővé. Pedig ez azért is fontos lenne, mert mint már említettük, az embrionális fejlődést is nagyban befolyásolja a probléma, így ha sikerül is a teherbeesés, akkor is bekövetkezhet vetélés, sőt így nagyobb eséllyel alakul ki pl. preeclampsia, koraszülés, halvaszületés, illetve szívelégtelenség.

Megfelelő kezeléssel lehetséges a gyermekáldás

Dr. Békési Gábor egyetemi docensnek, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájának elmondása szerint szerencsére a pajzsmirigy problémák igen könnyen diagnosztizálhatók, és kezelésük is könnyen megoldható- bár a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényelnek. Hogy megtörténhessen a gyermekáldás, nagyon fontos a pajzsmirigy zavarok megfelelő terápiája, hiszen ennek hiányában a pozitív teszt elmarad, és vetélés is bekövetkezhet. A kezelés hatására nagy esély van a természetes fogantatásra, ám fontos tudni, hogy a várandósság alatt is szükség van a gyógyszeres terápiára, sőt akár az adagok növelésére is-persze kizárólag orvosi javallatra!

 

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok