Evés után legszívesebben aludna? Lehet, hogy a kiugró inzulinszint okozza!

Evés után legszívesebben aludna? Lehet, hogy a kiugró inzulinszint okozza!

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2018.10.19

Mindenkivel megesik olykor, olyannyira belakmározik ebédre, hogy utána elnehezültnek, fáradtnak és energiaszegénynek érzi magát. Az esetek többségében ez csupán egy múló állapot, ám mennyiben állandósul az, hogy falatozás után csak ásítozik és szinte bárhol el tudna aludni, akkor lehet, hogy az inzulinszintjével van probléma. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját a lehetséges okokról és az inzulinrezisztencia kezeléséről kérdeztük.

A szervezet üzemanyaga

A glükóz- azaz a vércukor- szervezetünk üzemanyaga, hiszen hiányában a sejtek éheznének, így a test nem tudná ellátni feladatait. Szintjét a hasnyálmirigyben termelődő inzulin tartja kordában, ami lényegében a szervezet teljes anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, és segíti a vércukor sejtekbe való jutását- ebből következik, ha az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát akkor az energiaháztartás zavart szenved. Ez amellett, hogy fáradtságot idéz elő, az egész szervezet működésére negatív befolyást gyakorol, és megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét. Ennek oka, hogy a test egyre több inzulint kezd el termelni, ami előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifáradásához vezet.

De miért leszünk álmosak?

Az inzulinrezisztencia egyik jellemző tünete, hogy az étkezések után 1-2 órával álmosság, fáradtság jelentkezik- főleg az olyan gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztása után, mint pl. a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, aminek következtében a glükózszint leesik. Ez álmosságérzettel esetleg remegéssel, szapora szívveréssel jár. Sőt, az is gyakran előfordulhat IR esetén, hogy magas szénhidrát-tartalmú ételek fogyasztása után nem sokkal cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Éppen ezért, ha az említett tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, ugyanis az inzulinrezisztencia (IR) kezeletlen esetben súlyos károkat okozhat, és akár 2-es típusú cukorbetegséggé is fajulhat!

Az IR további tünetei

  • fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken
  • menstruációs zavarok/teherbeesési nehézségek
  • túlsúly
  • hajhullás
  • álmosság/fáradtság
  • zsíros, pattanásos bőr

Csökkentse inzulin szintjét, hogy ne kínozza a fáradtság

Az IR kezelésének fontos mozzanata az életmódváltás (személyre szabott diéta és mozgásprogram), valamint szükség esetén a gyógyszeres terápia. Amennyiben a beteg pontosan betartja a szakember utasításait, akkor viszonylag rövid időn belül az inzulin mennyisége helyrebillen, ezáltal megszűnnek a kellemetlen tünetek. Fontos azonban a rendszeres ellenőrzés a kezelés ideje alatt, ugyanis megeshet, hogy az addigi dózison változtatni szükséges!

További híreink >>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot kívánok!
Kovács Andrea vagyok. Olyan problémával fordulok Önhöz ami már nagyon bosszant. 5 éve műtötték srumaval. Jelenleg 30 éves vagyok. Azóta a tshmat sok próbálkozás után úgymond sikerült beállítási 3-4 érték közé. Viszont. Párommal 4éve próbálkozunk babával. Csak sajnos egy méhen kívüli terhességem volt 2 éve. Az nőgyógyász azt mondta a tsh 1-2 érték között kell lennie..Azota egyszer sikerül levinni letrox125el.de egy újabb 3 hónap után felment 5.67re. Most voltam egy újabb vérvételen. Letrox137.5 öt szedtem február óta. De már nem tudom mi kellene. Most tsh 0.20 T4 pedig 24.04.Megint nem jó. Ön szerint ez lehet autoimmun betegség.?mit lehetne tenni? Már azon is gondolkodtam kivetetem a másik pajzsmirigyemet. Várom mielöbbi válaszát. Nagyon köszönöm.
Üdv.:Andrea

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Kovács Andrea! Nem hiszek a beállíthatatlan pajzsmirigyekben, kezelném, ha gondolja.
Gyermekvállalás nem csak a pajzsmirigyen múlik egyébként, a többi hormont is megnéznèm, inzulint is.
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Vérprofi

Aspirációs citológiai vizsgálaton vettem részt. Ahogyan mondani szokás: Vass főorvos úr vérprofi. A feszültséget egy szempillantás alatt oldotta, s maga a vizsgálat sem tartott tovább. Maximálisan elégedett vagyok. Köszönöm a profizmust és az elhivatottságot!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK