Basedow-kór is állhat a pajzsmirigy túlműködés hátterében

Basedow-kór is állhat a pajzsmirigy túlműködés hátterében

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.05.26 Módosítva: 2017.08.11
A pajzsmirigy problémáknak több típusa is létezik, ilyen például a főként fiatalabb nőket sújtó Basedow-kór. Hogy milyen tüneteket okoz a betegség, és hogy milyen veszélyei vannak, arról dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

A pajzsmirigy problémáknak több típusa is létezik, ilyen például a főként fiatalabb nőket sújtó Basedow-kór. Hogy milyen tüneteket okoz a betegség, és hogy milyen veszélyei vannak, arról dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Autoimmun betegség

A Basedow-kór pajzsmirigy túlműködéssel járó autoimmun betegség, mely leggyakrabban a női nemet érinti.  Ekkor a tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonok mennyisége megszaporodik, amit a TSH receptora ellen termelt antitestek váltanak ki. Kiváltó oka egyelőre nem ismert, ám a családi halmozódás valószínűsíthető, így megelőzni a jelenlegi ismeretek szerint nem lehet. Ugyanakkor a dohányzás és a stressz fokozza a problémát, így ezeket érdemes elkerülni, ha a családban már előfordult Basedow-kór.

Az állapot gyakran a pajzsmirigy gyulladásával, megnagyobbodásával jár- ez utóbbi akár szemmel látható méreteket is ölthet. További tüneteit tekintve a pajzsmirigy túlműködésre jellemző panaszokat mutatja, melyek hátterében főleg az állapottal járó fokozott anyagcsere áll:

 

  • heves szívdobogás
  • fokozott izzadás
  • koncentrációzavar
  • menstruációs zavarok
  • idegesség
  • remegés
  • normál étkezés melletti fogyás

 

A Basedow-kór jellegzetes tünete továbbá a szemek kidülledése, így az illető tekintete merevvé válik, illetve gyakori, hogy a beteg csak nehezen tud közeli pontra fókuszálni. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz - mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Könnyen diagnosztizálható

A Basedow-kór jellegzetes, szemmel is látható tünetei miatt könnyen diagnosztizálható, bár vérvétellel, izotópos, valamint ultrahangos vizsgálattal, szükség esetén MRI-vel pontosabb képet kaphatunk az állapotról. Kezelésében kiemelt jelentőséget kap a gyógyszeres terápia, mellyel a pajzsmirigy túlműködését lehet mérsékelni. Előfordulhat, hogy izotópkezelésre is szorul a beteg, melynek lényege, hogy a jódizotóp sugárzó hatása révén elpusztítja az őt felvevő pajzsmirigy sejtet, így megszünteti a túlműködést. Súlyos esetben – jelentős pajzsmirigy megnagyobbodáskor- sajnos műtétre is sor kerülhet.

Téma szakértői

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr!
60 éves nő vagyok szívritmus zavarra és magasvérnyomásra szedek gyógyszert. Gyomorröntgenen voltam mellkas panaszok miatt évekkel ezelőtt ,ott kérdezte a Dr. nő hogy mikor nézettem meg a strumámat . Mivel a laboreredmények mindig jók most is TSH 0.982umol/ml(0.340-4,000) körzeti orvosom eddig nem küldött tovább.Most elmentem orvoshoz aki ultrahangra elküldött ,bár panaszaim nincsenek.UH Eredménye :Jobb lebeny mérs. nagyobb benne egy 17mm legnagyobb átmérőjű és több kisebb vegyes echoszerkezetű göb látható a bal lebeny lényegesen nem nagyobb,benne néhány echoszegény cystosus góc ábrázolódik(5-6mm).Az isthmus nem szélesebb.A nyálmirigyek szabályosak. A carotis rendszer nyaki szakasza normális lefutású tágságú.A vizsgált nyaki régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Mindkét oldalon több reaktiv jellegű nyirokcsomó(10-12mm). Vélemény: Jobb oldali túlsúlyú struma nodosa. I.u Most elküldtek Aspirációs cytológiára.Szeretném megkérdezni mit jelent az ultrahang vizsgálat eredménye? Miért nem küldtek izotópos vizsgálatra Feltételezhető rosszindulatú daganat?Tele vagyok félelemmel!!!
Köszönöm szépen válaszát!

Tisztelettel:Hegedűsné

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori jelenség. Az esetek döntő többségében a göbök jóindulatúak. Ennek ellenére a szakma szabályai szerint az 1 cm-t elérő vagy azt meghaladó göböket meg kell szúrni, és a sejteket elemezni kell. Izotóp vizsgálatra nincs szükség, mert a szúrásos vizsgálat sokkal biztosabb diagnózist ad. Ne izguljon! Minden valószínűség szerint jóindulatú göbje van.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

"Türelmesen elmagyarázta a betegségem lényegét, hogy én is értsem. Ami nagyon fontos a számomra, hogy megnyugtatott és minden kérdésemre válaszolt. (A recepción a hölgyek mosolygósak és barátságosak.)"

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok