Az állandó fáradtság és a fokozott étvágy a cukorbetegség korai tünetei is lehetnek

Az állandó fáradtság és a fokozott étvágy a cukorbetegség korai tünetei is lehetnek

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.12.02 Módosítva: 2017.08.09
A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, pedig az idejében megkezdett kezelés akár életmentő lehet. Bár sokszor semmilyen tünet nem hívja fel a figyelmet a betegségre, ám lehetnek olyan hétköznapi panaszok, melyeket érdemes komolyan venni, ugyanis a diabetes korai tünetei lehetnek. Hogy melyek ezek, azokat dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa sorolja fel.

Éhség es fáradtság

A fokozott étvágy és az állandó fáradtságérzés több hormonális problémára is utalhat (pl. pajzsmirigyzavarra), ám nem ritka, amikor cukorbetegség húzódik mögöttük.  A bevitt táplálékokat ugyanis a szervezet glükózzá alakítja, ami lényegében a szervezet üzemanyaga. Ehhez a folyamathoz azonban megfelelő mennyiségű inzulinra van szükség, így ha nem termelődik belőle elegendő, vagy ha a sejtek valamilyen oknál fogva rezisztenssé válnak a hormonra, akkor a glükóz nem képes a sejtekhez jutni. Mivel ebben az esetben a szervezet nem jut elegendő energiához, krónikus fáradtság lép fel. Ráadásul a test érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, ezért erre a problémára fokozott étvággyal reagál.

Szomjúság/fokozott vizelési inger

A 2-es típusú cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünete a fokozott szomjúság, ebből adódóan sok folyadék fogyasztás, aminek következménye a gyakori vizelési inger. Átlagosan egy egészséges ember naponta 4-7 alkalommal ürít vizeletet, ám diabetes esetén a beteg lényegesen többször látogatja meg a mellékhelyiséget. A vérben felhalmozódott cukortól a vesék fokozott vizelet-elválasztással reagálnak (veszélye, hogy ez hosszútávon komoly vesebetegséghez vezethet). A dehidratációra a szervezet fokozott szomjúságérzettel válaszol, ami egy ördögi kört indít el a több folyadékfogyasztás és a gyakoribb vizelés közt.

Száraz ajkak es viszkető bőr

A magas vércukorszint következtében a vizelettel ürülő nagy mennyiségű cukor sok folyadékot von el a szervezettől, hogy több vizeletet tudjon kiválasztani, a fellépő dehidratáció az egész testet érinti. Éppen ezért gyakori, hogy a betegek ajka és bőre kiszárad, húzódik, ami viszketéssel jár - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Homályos látás

A homályos látással a legtöbben első körben a szemészetet keresik fel, ami természetesen érthető, ám érdemes utánajárni, hogy nem húzódik a hátterében esetleg cukorbetegség. A magasabb glükóz szint miatt ugyanis eleinte a szemlencsék megduzzadnak, ami homályos látást eredményez. Jó hír azonban, hogy ha időben megkezdődik a kezelés, úgy a panasz megszűnik. Ám ha hosszabb időn keresztül fennáll a probléma, akkor a szem ereinek károsodása miatt komolyabb és tartós szemészeti zavarok alakulhatnak ki.

A 2-es típusú cukorbetegség későbbi tünetei

  • Gyakori gombás fertőzések
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Végtagfájdalom, zsibbadás
  • Idegi károsodások
  • Veseproblémák
  • Látásromlás

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Polyák Annamária doktornő nagyon alapos és kedves volt velem a konzultáció alatt. Köszönet érte!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok