Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD
Létrehozva: 2018.09.25 12:50 Módosítva: 2018.09.25 13:02
2018-09-25 13:02:32.688884 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Jellemző tünete a magas vérnyomás ennek a ritka endokrin kórképnek, amely a lakosság 1-2 százalékát érinti. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat.

 

A ritka endokrin kórképet, a Conn-szindrómát – amely a hazai lakosság 1-2 százalékát, tehát 100-200 ezer embert érint – a mellékvese külső rétegének túlműködése okozza, ami által fokozódik a szervezet nátrium- és vízvisszatartása, ami izomgyengeséghez, fokozott szomjúsághoz vezet, illetve kialakul a hipertónia, amelyre külön figyelni kell.

Ez okozza a magas vérnyomást, az izomgyengeséget!

A Conn betegség hátterében leggyakrabban jóindulatú adenóma, esetleg ritkán rosszindulatú daganat áll, amely egyedül műtéti úton gyógyítható. Az adenóma miatt az aldoszteron, a vízháztartást szabályozó szteroid termelése fokozódik, ami serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását. Emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik. Ezzel egyidejűleg a szervezet elkezd káliumot veszíteni, ami az izomgyengeséget okozza.

Mindenre kiterjedő vizsgálat szükséges!

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok is szükségesek (CT, MR, mellékvese érfestés). Megnézik a laborvizsgálat keretében a nátriumszintet, a káliumszintet, a renint, az aldoszteron-szintet, illetve a fokozott káliumürítést a vizeletben. EKG vizsgálat esetén a szakorvos jellegzetes eltérés után kutat a szívműködésben.

A Conn-szindróma gyógyítása sebészi úton történik. A megfelelően eltávolított mellékvese daganat végleges gyógyulást eredményezhet. Amennyiben a vérnyomás normalizálódik, akkor kezelés nem szükséges. Előfordul azonban, hogy az évek óta meglévő Conn-szindróma miatti hipertónia maradandó érfal károsodást okoz, és ez vezet a magas vérnyomás megmaradásához műtét után is. Ennek értéke azonban jóval alacsonyabb, mint műtét előtt – tette hozzá a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Orsolya

prolactin

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Ne haragudjon, de első körben így kérdeznék Öntől, hogy jogos-e az aggódásom.
Túl vagyok 2 sikertelen lombikprogramon, ez 3 éve történt. Valójában minden hónapban van tüszőérésem, sajnos nem tudok várandós lenni természetes úton. (úgy tűnik).
Közben kiderült, hogy a vérem heterozigóta (Leiden mutáció). Múlt héten a laboreredményem kimutatta, hogy Thyreo.-perox elleni AT: 285,2 IU/ml magas, a Thyreoglobulin AAT: 7,79 IU/ml, a prolaktin hormonom 832. (erre 15 évig szedtem gyógyszert, kb. 7 évig nem kellett) A mai nap folyamán az orvosom egy meddőségi klinikán már ebben a hónapban javasolta a 3. lombikprogram kezdését.
A kérdésem: Nem ad okot aggodalomra a Thyreo-perox AT magas adat? Nem kellene kivizsgálni? 3 hét alatt lemegy alacsony értékre a prolaktin hormonszintem és van esély egy sikeres beültetésre?
Ezek az adatok teljesen friss eredmények, viszont úgy érzem, hogy ezeknek érdemes lenne utána járnom. (A TSH, FT3, FT4, TSH receptor elleni AT teljesen normális. Ezeknek én jártam utána.)
Véleménye szerint ki kell ezt vizsgálnom mielőtt elkezdem 3 hét múlva a lombikprogramot?
Várom szíves válaszát, köszönettel!
Orsolya
Kedves Betegünk!

A Thyreo-peroxidase antitest magasabb volta önmagában nem jelent problémát, ha a TSH, T3, T4 normálisak. A prolactin magas szintje mióta ismert? Készült MR vizsgálat az agyalapi mirigyről? Ha nem, akkor először ezt kell tisztázni, mielőtt a lombik program megkezdődik. A magas prolactin szint miatt adott gyógyszert a terhesség létrejötte után el kell hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Türelmes

"Türelmesen elmagyarázta a betegségem lényegét, hogy én is értsem. Ami nagyon fontos a számomra, hogy megnyugtatott és minden kérdésemre válaszolt. (A recepción a hölgyek mosolygósak és barátságosak.)"

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Nem biztos, hogy hiperaktív a gyereke, ha állandóan pörög

Nem biztos, hogy hiperaktív a gyereke, ha állandóan pörög

Ma már igen sok gyerekre ragasztják rá a hiperaktív jelzőt, ám még mielőtt bizonyosságot nyerne az állapot, érdemes vérvétellel ellenőriztetni a gyerek TSH szintjét, ugyanis az állandó pörgést, figyelemzavart és nyugtalanságot pajzsmirigy túlműködés is okozhatja. Dr. Tar Attilának, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusának véleménye a témában.

további részletek »
A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki teljes lelki nyugalommal, stresszmentesen élné az életét. Természetesen kisebb-nagyobb mélypontok bárkinél előfordulhatnak, ám ha bizonyos panaszok állandósulni látszanak, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gondolni, hiszen a probléma több lelki tünetben is megnyilvánulhat. Hogy pontosan melyekben, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!