Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.09.25 13:02

Jellemző tünete a magas vérnyomás ennek a ritka endokrin kórképnek, amely a lakosság 1-2 százalékát érinti. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat.

 

A ritka endokrin kórképet, a Conn-szindrómát – amely a hazai lakosság 1-2 százalékát, tehát 100-200 ezer embert érint – a mellékvese külső rétegének túlműködése okozza, ami által fokozódik a szervezet nátrium- és vízvisszatartása, ami izomgyengeséghez, fokozott szomjúsághoz vezet, illetve kialakul a hipertónia, amelyre külön figyelni kell.

Ez okozza a magas vérnyomást, az izomgyengeséget!

A Conn betegség hátterében leggyakrabban jóindulatú adenóma, esetleg ritkán rosszindulatú daganat áll, amely egyedül műtéti úton gyógyítható. Az adenóma miatt az aldoszteron, a vízháztartást szabályozó szteroid termelése fokozódik, ami serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását. Emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik. Ezzel egyidejűleg a szervezet elkezd káliumot veszíteni, ami az izomgyengeséget okozza.

Mindenre kiterjedő vizsgálat szükséges!

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok is szükségesek (CT, MR, mellékvese érfestés). Megnézik a laborvizsgálat keretében a nátriumszintet, a káliumszintet, a renint, az aldoszteron-szintet, illetve a fokozott káliumürítést a vizeletben. EKG vizsgálat esetén a szakorvos jellegzetes eltérés után kutat a szívműködésben.

A Conn-szindróma gyógyítása sebészi úton történik. A megfelelően eltávolított mellékvese daganat végleges gyógyulást eredményezhet. Amennyiben a vérnyomás normalizálódik, akkor kezelés nem szükséges. Előfordul azonban, hogy az évek óta meglévő Conn-szindróma miatti hipertónia maradandó érfal károsodást okoz, és ez vezet a magas vérnyomás megmaradásához műtét után is. Ennek értéke azonban jóval alacsonyabb, mint műtét előtt – tette hozzá a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértői

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Azt szeretném megtudni, hogy a szülés utáni pajszmirigy túltermelés esetén mindenképpen csak a gyógyszeres megoldást hozthat eredményt? Vagy ebbe az esetben nem ajánlott a gyógyszeres kúra, feltételezve az állapot ideiglenességét? Időpontom van Önök egyik endokrinologusához, mely vizsgálati eredményeket érdemes magammal hoznom?

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy túlműködésnek többféle oka lehet. Nagyon kevés információ áll a rendelkezésemre, így a kérdésben nem tudok állást foglalni. Mindenképpen endokrinológushoz kell személyesen fordulnia, ha ezt eddig nem tette volna meg. A kolléga biztosan ellátja a megfelelő tanácsokkal, és végzi az Ön gondozását.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK