A PCOS és az inzulinrezisztencia már gyerekkorban is jelentkezhet, és a kezelését is ekkor kell megkezdeni

A PCOS és az inzulinrezisztencia már gyerekkorban is jelentkezhet, és a kezelését is ekkor kell megkezdeni

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.01.20 Módosítva: 2017.08.10
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) és az inzulin rezisztencia (IR) sokak számára sajnos nem ismeretlen fogalmak, hiszen hazánkban is több ezer nőt érintenek ezek a kórok. Azzal azonban már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ezek a problémák sokszor már gyerekkorban jelentkeznek, és az idők folyamán súlyosbodhatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az időben felismert, és kezelni kezdett bajok sokkal jobb életminőséget eredményezhetnek a felnőttkorra is. A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa van a segítségünkre.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) és az inzulin rezisztencia (IR) sokak számára sajnos nem ismeretlen fogalmak, hiszen hazánkban is több ezer nőt érintenek ezek a kórok. Azzal azonban már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ezek a problémák sokszor már gyerekkorban jelentkeznek, és az idők folyamán súlyosbodhatnak.   Ez pedig azt jelenti, hogy az időben felismert, és kezelni kezdett bajok sokkal jobb életminőséget eredményezhetnek a felnőttkorra is.

A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa van a segítségünkre.
 

PCOS és IR

A policisztás ovárium szindróma a nők betegsége, amelynél a petefészekben apró ciszták képződnek. Azonban a mai tudásunknak hála azzal is tisztában vagyunk, hogy a PCOS inzulinrezisztenciával társul. Ezért több orvos közreműködésére is szükség lehet.

Az inzulinrezisztencia (IR) már korán, akár gyermekkorban is jelentkezhet. IR-ről akkor beszélhetünk, ha a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulin nevű hormonból túlságosan sok van jelen a vérben. Ez az anyag a glükóz felvételét segíti elő, vagyis csak inzulin jelenlétében képesek a sejtek a cukor felvételére. A sok cukros étel, valamint a finomított élelmiszerek, illetve a mozgáshiányos életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az inzulinszint tartósan megemelkedjen. Már az IR esetében is találkozhatunk jellegzetes tünetekkel, és kísérő betegségekkel, ám igazi veszélye abban rejlik, hogy könnyedén 2-es típusú cukorbetegséggé alakulhat.

Tünetek

A PCOS tünetei és az IR tünetei értelem szerűen megegyeznek, és jelentkezésük már gyermekkorban is megtörténhet. Ezek között a pubertáskor előtt jelentkezhet:

-          Pattanásos, zsíros bőr

-          Fokozott szőrnövekedés

-          Hajhullás, esetleg kopaszodás

A pubertás után, az első ciklus megjelenését követően a tünetek kiegészülnek a rendszertelen menzesszel is, amit azonban gyerekek esetében nem is olyan egyszerű felismerni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa elmondta, hogy a betegség a későbbiek folyamán olyan szövődményekkel egészülhet ki, mint a meddőség, és a tartós hormonális elváltozások, melyek hízással, életminőség romlással is együtt járhatnak.

Diagnózis és kezelés

A szakember nem csak a laborvizsgálatok alkalmazásával állítja fel a diagnózist, hanem, a pontos anamnézis felvételével is. A laborvizsgálatok között a cukorterhelés mellett az inzulinvizsgálat is helyet kell, hogy kapjon. A pontos kép érdekében a szakember pajzsmirigy funkciókat, D-vitamin szint meghatározást, valamint a női nemi hormonok vizsgálatát is előírhatja a gyermekeknél. Ezen felül a nőgyógyászati ultrahangos vizsgálat is a diagnózis felállításának eszköze.

Kezelése régebben sok esetben egyszerűen úgy történt, hogy fogamzásgátlót írtak fel a betegnek, ami ugyan a PCOS tüneteit, vagyis például a rendszertelen vérzést megszűnteti, de az IR semmilyen formában nem kezeli. Ez pedig nagy gond, hiszen az idő előrehaladtával a baj állandósul, és egyre nehezebben kezelhető. Éppen ezért mindenképpen gyermek endokrinológus segítségére is szükség lesz ahhoz, hogy a betegeket megfelelően lehessen ellátni.

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Cukorterheléses vizsgálaton az alábbiak lettek az eredményeim:
Glükóz 0’: 5,4
60’: 6,7
120’:5,7

Inzulin 0’:10,44
Inzulin 60’:66,76
Inzulin 120’:72,47
Homa index: 2,5

Az lenne a kérdésem, hogy utalhat-e ir-re az alábbi eredmén vagy normalisnak tekinthető?

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Bianka!
A leletek alapján mérsékelt-közepes fokú inzulin rezisztencia véleményezhető.
Javasolt életmód kezelés, esetleg dietetikus felkeresése.
Panaszok esetén további kivizsgálás indokolt lehet. Endokrinológusnál jelentkezzen.
Üdvözlettel: Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok