Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktorúr/nő!



28 éves vagyok, Basedow Graves diagnosztizált endokrin beteg. Három hónappal ezelőtt kezdtem horror értékekre (Tsh:0.01; t4: 35) methotyrint szedni, napi 2*2-es adagban. Objektív tüneteim csak az izomgyengeséget érintették, ami az első négy hétben szépen normalizálódott is. Uh tiszta, echoszegény, körülírt eltérések nincsenek. Két hónapja áttértem laktóz- gluténmentes diétára. A következő esedékes vérvétel t3/4 normál tartományi értékeket jelölt. Endokrinológiai kontrollra hivatalosan csak következő hónapban kell mennem, de ma megérkezett a friss laborom, ami 7-es koleszterint (sose volt baj vele) és a referencia alsó határánál sokkal alacsonyabb t4-t mutatott. Ha jól értelmezem, átbillentem az adaggal. Megszeretném kérdezni, hogy ilyenkor melyik a legésszerűbb megoldás Ön szerint: azonnal abbahagyni a gyógyszer szedését vagy a minimális kettő tablettára csökkenteni az adagot, annak érdekében, hogy a további állapotromlás/átcsúszás megszűnjön, de a kezelés meg ne szakadjon. Sajnos az endokrinológusom jelenleg nem elérhető, én pedig aggódom, hogy esetleg visszafordíthatatlan kárt okozom, ha "önrendelkezek" jelen állapotom felett.



Válaszát és gyors segítségét előre is köszönöm,



Üdvözlettel: Evelin
Kedves Betegünk!



A leírtak alapján a Metothyrin adagját tanácsos 2X1 tbl.-ra csökkenteni. A koleszterin szintje magas. Erre is szükséges gyógyszert szedni, de ezt ráér megbeszélni a következő kontroll alkalmával. A diétát nem tartom indokoltnak. A Basedow kór komoly betegség, rendszeres ellenőrzésre szorul. Feltétlenül keresse fel mihamarabb endokrinológusát, vagy ha ő nem érhető el, akkor egy másikat. A Metothyrin adása során vérkép és májfunkció ellenőrzés is szükséges. TRAK vizsgálat is indokolt.



Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Dr. Békési Gábor



Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!


További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA