Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!
Pajzsmirigy betegség kivizsgálása során az alábbi eredményeket kaptam. TSH:0,15 mlU/L, FT35.91 pmol/l, FT4 21,07 pmol/l.
PmUH: A pajzsmirigy jobb lebenye caudal felé kiszélesdett, itt egy nagy, isthmustra is ráterjedő kb. 4 cm átmérőjű inhomogén echodús göb látszik. A bal lebeny is caudal felé mérs. kiszélesedett, itt is látszik több 1,5 cm körüli echodús göb. Az isthmus jobb oldalt kiszélesedett. A trachea nem dislocalt.Sumandibularis nyálmirigyek szabályosak. A nyakon kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.
Pm szcintigráfia: Vél.: Struma diff.et. multinod.l.u.-hideg és meleg göbök mindkét lebenyben. Öszességében véve átlagos izotópfelvételi arány.
Ezzel a lelettel sebészetre utaltak. Vél.: A hormon st. alapján subklinikus hyperthyreosist véleményeztek. A legnagyobb göbből aspiratios cytologiai vizsgálatot kér.Továbbá TSH ismétlését. ezt követően dönt a műtéti indikációról.
Kérdésem! Felvetődik-e rosszindulatú daganat. A műtét elvégzése feltétlenül szükséges-e?
Nagyon szépen megköszönöm válaszát.
Kedves Betegünk!

A szubklinikus hyperthyreosis valóban helytálló diagnózis. Az aspirációs cytológiai vizsgálat feltétlenül szükséges. A rosszindulatúság esélye csekély, de azért biztonsággal csak cytológia útján zárható ki. Ha esetleg rosszindulatú lenne, mindenképpen műtét szükséges. A hyperthyreosis az Ön esetében izotóp kezeléssel is gyógyítható.

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat